Dtum
Login with Facebookk
1903 | Július

A függetlenségi párt és az új kormány

A függetlenségi Kossuth-párt megbizottakat választott a tárgyalásra. Junius 23-án délelőtt ezek a pártelnök, Kossuth Ferencz lakásán gyűltek össze. A bán a kitüzött időben megjelent.
Kossuth Ferencz kérdést intézett a bánhoz, hogy szabadelvű politikát akar-e követni, szándékozik-e a házszabályokat szigoritani, Széll Kálmán tisztességes kormányzási rendszerét akarja-e követni s szándékozik-e a képviselőházat föloszlatni? Végül, mivel a horvát kiegyezés ügyében gróf Khuen-Héderváry mint horvát bán a horvát érdekeket védelmezte, nem tartja-e magára nézve összeférhetetlennek, hogy mint miniszterelnök a horvát kiegyezés ügyében ezentul a magyar érdeknek legyen szószólója?


Ezekre a kérdésekre gróf Khuen-Héderváry kijelentései oly megnyugtatók voltak, hogy ellenvetés nem hangzott föl ellenük. A póttartalékosok behivását azonban követelte a szükséges létszám kiegészitésére. A párt mérsékelt elemeihez tartozó Justh Gyula, Komjáthy Béla a hadsereget illető nemzeti követelményekről azt mondta: Ha a kormány nemzeti engedmény nélkül csak egy szál katonával is föl akarja emelni a létszámot, az ellen továbbra is a most megindult engesztelhetetlen harczot fogják vivni. Végül abban történt megállapodás, hogy a bán a hallott előterjesztésekről gondolkozni fog és tudatni fogja Kossuth Ferenczczel, hogy engedhet-e álláspontjából valami tekintetben.

A függetlenségi párt határozata. Kossuth Ferencz elnök junius 24-ikén este ismertette a bánnal délelőtt folytatott tanácskozás részleteit. A párt mindig az ujonczok számának fölemelése ellen küzdött. A bán az erre vonatkozó javaslatot leveszi a napirendről. Ez tehát a párt diadala. Valamennyien óhajtottak volna nemzeti vivmányokat, az ez iránt való küzdelmet a párt nem adta fel, mert őszszel a törvényhozás elé kerül a véderő törvény módositása mely alkalommal nem lankadó buzgalommal meginditják ujból a harczot.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kossuth Ferenc Khuen-Héderváry Károly Khuen-Héderváry Károly
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98