Dtum
Login with Facebookk
1903 | Július

A távol-keleti válság

A balkáni zavarok szempontjából egyébiránt inkább békés, mint aggasztó jelentőségű az a veszély, mely a távol keleten a békés állapotot fenyegeti. Ugyanis Oroszország ismételt igéretei ellenére még mindig nem vonult ki Mandsuországból, sőt Koreában is egyre jobbra igyekszik tért foglalni. Ez nagyon felizgatta a japáni közvéleményt, mely sürgeti a háborút az oroszok ellen. Egyelőre még a diplomácziai tárgyalások terén mozog ez az ügy.

 

Japánhoz és szövetségeséhez Angliához már Amerika is csatlakozott s Roosevelt elnök tekintélyes hajóhadat vont össze a Mandsuországtól délre fekvő Pecsili-öbölben. Azt hiszik, hogy látva ily tekintélyes ellenfelek sorakozását, Oroszország óvakodni fog a végletekig vinni a dolgot. Loubet franczia köztársasági elnök a napokban tért vissza angliai látogatásából. Ezt megelőzőleg az angol sajtó tekintélyes része feltünően fejtegette, hogy Francziaország sehol jobb szövetséget nem találhat Angliánál. Ezzel szerették volna megbontani a franczia-orosz szövetséget.

 

De Loubet elnök, bár a legfinomabb udvariassággal igyekezett hizelegni az angoloknak, egész angliai útja alatt gondosan került minden kitérést a nagy politikára, a franczia külügyminiszter által sugalmazott nagy franczia lapok pedig hangosan hirdetik, hogy ha Kelet-Ázsiában kitörne a zivatar, Francziaországnak kötelessége hiven kitartani Oroszország mellett s a nem nagyon távoli jövőben megtörténhetik, hogy Francziaország Oroszország oldalán kénytelen lesz Japán, azaz Anglia ellen sikra szállni. Minél fenyegetőbb azonban a helyzet Khinában, annál biztosabb, hogy Oroszország nem fogja bátoritani és támogatni a békétlenkedő balkáni szláv népeket.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Theodore Roosevelt amerikai elnök Emile Loubet
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98