Dtum
Login with Facebookk
1903 | Június

A konyhaművészet múltjából

Mint minden, úgy az ételek elkészítése, azok felszolgálásának módja is sok változáson, módosuláson ment át a századok folyamán. Sok új támadt, sok régi többé-kevésbé feledésbe ment. Némely egykor sokáig hires eledelnek ma már csak nevét ismerjük, a mint itt-ott feljegyzésekben megmaradtak.


Vannak azonban olyan ételek is, melyeket már kétezer évvel ezelőtt ismertek s melyek még ma is népszerűek. Ki vetné meg pl. legalább Franczi- és Angolországban az ürüpecsenyét, melyet már Homeros hősei is szerettek? S a huszadik század legkényeztetettebb inyencei még mindig szivesen látják az asztalon az " la Pompadour" módra készűlt kappant.

 

De sok régi asztali szokás is megmaradt. A felszolgálás, étel-diszités módja régi eredetű. A ki csak egyszer lapozott a hires "Manuel des Amphytryons" czímű régi franczia asztali illemtanban, rögtön belátja ezt. Ez a vezérfonal egy Grimond de la Reyničre nevü különcz embertől származik, aki a XVIII. század egyik legszakavatottabb inyencze volt.

 

Halljuk csak, hogy nyilatkozik La Reyničre a kávé-felszolgálás akkori módjáról: "A kávé, - mondja – melyet ezelőtt az udvarmester szolgák által tartott tálczákról az asztal körűl járva a vendégeknek szétosztott, ma egy elegáns, csappal ellátott s csészéktől környezett tartóban kerül a szoba közepén levő kis asztalra, honnan mindenki maga önti ki magának a kávéját." S ez ilyenformán megy ma is.

 


Nem egy étel pedig nagyon is régi múltra tekinthet vissza. Ilyen pl. a farsangi fánk, mely német "Krapfen" nevével elárúlja ősnémet származását; Chrapfe ugynis régi germán szó, mely horgot jelent s úgy kerűlt az ismert süteménynyel összefüggésbe, hogy régebben, mikor még a takarék-tűzhely és sütő-edények nem voltak oly tökéletesek, mint manapság, minden egyes fánkot egy kis horoggal kellett a zsirban megforgatni.


Természetesen, miként maga az egész művelődés, az evés művészete is alá volt vetve az időről-időre bekövetkező hanyatlásnak. Tacitusból tudjuk, hogy régi germánok étrendje bár nagyon egészséges, de meglehetős szegényes volt. Gyümölcs, vadpecsenye, savanyú tej. – mi volt mindez Vitellius római császár milliókba kerűlt ebédjéhez képest, melyeken fáczánok és pávák agyvelejéből, csalogány-nyelvekből s ritka halak májából és lépéből összerakott ételeket tálaltak fel?

 

Mikor aztán a népvándorlás után a barbár germánság legyőzte a rómaiakat, a művészietlen germán étrend is legyőzte a római konyhászat remekléseit. Az egész középkoron át nem is lehetett finoman étkezni.

 

Boleyn Anna, VIII. Henrik angol király hires szép felesége, a kiről annyi költő dala zengett, minden reggel egy font szalonnát s egy korsó sört fogyasztott el; Erzsébet angol királynő, Shakespeare kortársa idejében pedig az udvarhölgyek rendes étlapján csak ürü hús, kenyér és sör állott.


A renaissance, a régi görög-római művelődés újjászületése, a konyhaművészetre is fölújhodást hozott. S a nagy mozgalomnak ez a része is tovább fejlődött Francziaországban, a hol igazi virág-korát érte meg. A tizennyolczadik századot ellentétben a tizenhetedikkel, mely a "nagy elmék százada" nevet viseli, - a finom gyomrok századának is lehetne nevezni.

 

S a franczia udvaronczok és hadvezérek, a kik akkor egész Európát bejárták, el vitték mindenűvé a konyhaművészet kedvelését is. Soubise herczeg, a hires hadvezér, nagy lakomáiról még hiresebb lett, mint győzelmeiről. S általában e kor s a megelőző század legnagyobbjai: Riehelieu, Mazarin, Condé, Colbert, a nagy költők, bölcsészek mind élénken részt vettek a konyhaművészetének ápolásában. A Colbert-féle mártás majdnem olyan hires lett, mint a Colbert-féle merkantilizmus s e mellett még sokkal kevesebb gáncsolója akadt, mint emennek.


Hazánkban is nagy változásokon ment keresztűl a konyhaművészet. Szinte biztosra lehet pl. venni, hogy a honfoglalók – mint a legtöbb keleti, - egyáltalában nem ették a disznóhúst, holott a lóhús kedvelt eledelük volt. Még a mohácsi vész idejéből is van rá adat, hogy a magyarok a disznóhúst nem sokra becsülték. És hogy annak használatát, feldolgozását már csak a mai hazában tanúlhatták meg, bizonyíthatják a szláv eredetű szalonna, hurka, kolbász szavak.


A tizenhetedik században rendkívül kifejlődött nálunk a konyhaművészet. Egyik-másik főúrnak országos hírű szakácsai voltak s pl. Antal mester képes volt az ökröt egészben úgy megsütni, hogy annak belsejében egy ürü, abban ismét malacz, a malaczban pedig kappan vagy fogoly sült meg kifogástalanúl.

 

Rendes dolog volt ez időben, hogy egyik-másik főúr asztalára hétköznap is ebédre 18-20 féle, vacsorára pedig 10-12 féle étel került fel, ezek közt: "éles-lé", "fekete-lé", "lengyel lé", "kaszás-lé" s más effélék, a melyeket ma már csak névről ismerünk, bár valószinű, hogy a Hajduságban ma is népszerű "zsufás" és "ispékes" nevű ételek ugyan azonosak egyik vagy másik "lé"-vel.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A tiszti hölgyek nyerték a tőrcsapatbajnokságot A tiszti hölgyek nyerték a tőrcsapatbajnokságot
Hét csapat: a BBTE, MAFC, BEAC, TFSK, Futura, MÁV Előre és DAC előtt...
Híres emberek magánélete  - Flandin Híres emberek magánélete - Flandin
Egy, csak egy legény van talpon a francia kamara jobb és baloldali...
Egy híres Rubens-kép megtalálása Egy híres Rubens-kép megtalálása
Egy híres Rubens-kép megtalálása. A műtörténet jól tudta, hogy Rubens...
Az ember összecsapja a kezét Az ember összecsapja a kezét
Most ejtettük le az ujságot, amelyikben elolvastuk a részletes...
Kényszerházasság Kényszerházasság
Különös hir szárnyal át az Oceánon. Mint egészen komoly eshetőségről...
A technika csudái - Repülőgépek A technika csudái - Repülőgépek
A huszonegyedik századot találóan lehetne a levegő meghódítása...
A rövid haj diadala A rövid haj diadala
Köztudomású, hogy Sámsonnak, a bibliai hősnek dus hajában rejtezett...
Gróf Apponyi Albert Jászberényben Gróf Apponyi Albert Jászberényben
Gróf Apponyi Albert, a képviselőház elnöke, Jászberény városnak 24 év...
Irak-a petróleum-ország Irak-a petróleum-ország
Az angol világpolitikának egyik legnagyobbszabású elgondolása volt a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98