Dtum
Login with Facebookk
1903 | Június

Széll Kálmán lemondása

A magyar politikai helyzetben az a változás, melyet általánosan junius második felére vártak, csakugyan bekövetkezett. Széll Kálmán miniszterelnök bécsi utazásának czélja nemcsak az volt, miként hiresztelték, hogy az uralkodónak a parlamenti helyzetről jelentést tegyen, hanem e jelentés kapcsán vasárnap, junius 14-én benyujtotta a királynak a kormány lemondását s Ő Felsége ezt el is fogadta.

 

A miniszterelnöknek Bécsből történt visszatérése után mindenki izgatottan várta a képviselőház hétfői ülésében a következő napra kilátásba helyezett nyilatkozatát, mely körülmény azonban nem gátolta azt, hogy a függetlenségi párt már a hétfői ülésen meg nem kezdje az u. n. tekhnikai obstrukcziót. Időközben a király magához hivatta a képviselő- és főrendiház elnökeit, gróf Apponyi Albertet és gróf Csáky Albint, továbbá a volt delegáczió elnökét, gróf Szapáry Gyulát – a mi legnagyobb feltünést keltett – gróf Tisza Istvánt is. Jövendő miniszterelnökjelöltekül az utóbbi hármat emlegették. Ily találgatások közepette nyilt meg a képviselőház junius 16-ki ülése, melyen Széll Kálmán megtette kiváncsian várt nyilatkozatát.

A képviselőház junius 16-iki ülése alkalmával a folyosókon már kora reggel nagy mozgolódás volt, a képviselők sürü csoportokban érkeztek meg. A miniszterelnöki szobában minisztertanács volt és e miatt háromnegyed 11 óra után nyitotta meg az ülést Daniel Gábor elalnök. (Gróf Apponyi a király meghivására Bécsbe utazott.) A mikor Széll Kálmán miniszterelnök a terembe lépett, az egész jobboldal perczekig tüntetőleg tapsolt és éljenezték a miniszterelnököt.

Elnök jeleni, hogy a miniszterelnök kér szót. Széll Kálmán miniszterelnök: Röviden, egyszerűen és szárazon fogom nyilatkozatomat megtenni. Többször kifejtettem a t. képviselőház előtt annak a politikának elvi irányát, indokait és módszerét, a melyet az előállott parlamenti helyzetben a t. tuloldal által támasztott ellentállás küzdelmében a magam részéről alkalmazandónak tartok. Én elejétől fogva azt a feltételt tüztem ki, ismertem el a politika alkatelemének, hogy ez csak ugy folytatható, csak ugy vezethet sikerre, ha annak nemcsak elvi irányára, de módszerére nézve is minden tényezőben megvan a teljes egyetértés és a teljes összhang. Május 2-án volt szerencsém a t. Ház előtt kijelenteni, hogy addig maradok ezen a helyen, a meddig ugy látom, hogy ennek a föltételnek lehetősége megvan.

 

De ma arról vagyok meggyőződve, hogy az egyetértés az én politikám módszerére és alkalmazására nézve nincsen meg olyan mértékben, a mely szükséges arra, hogy ezt a küzdelmet én erről a helyről folytathassam és épen azért jelentem a t. képviselőháznak, hogy mult vasárnapon ő császári és apostoli királyi felségének a magam részéről beadtam lemondásomat s beadtam a kabinet lemondását, és ő császári és királyi apostoli felsége ezt a lemondást elfogadni kegyeskedett. Arra kérem a t. képviselőház, méltóztassék elhatározni, hogy addig is, amig az uj kormány megalakul, üléseit felfüggeszti. (Élénk, hoszszas éljenzés és taps a jobboldalon és a középen. Mozgás és zaj a szélsőbaloldalon.)

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98