Dtum
Login with Facebookk
1903 | Június

Mi újság?

Kisérletek repülőgéppel

A fejérmegyei velenczei tó fölött egy darab idő óta érdekes kisérleteket tartanak repülőgép szerkezetére vonatkozó tapasztalatok nyerése véget egyelőre közönséges sárkánynyal, hogy a repülés közben mutatkozó sulypontváltozásokat megállapitsák.

A számitásokat Kupis János főmérnök végzi, a kisérletek realitását Walser Károly és Endes Miklós gépészmérnökök, továbbá Daimler bécsi gyáros és két ornitologus kiséri figyelemmel.

A kisérletezések befejezése után gyakorlati próbákat tesznek azon az alapon, a melyet Lilienthal berlini gyáros jelölt meg azzal, hogy az embernek a repülést ép úgy kell tanúlnia, mint a gyermeknek a járást, vagy az úszást, Lilienthal el is ért bizonyos eredményeket, de lezuhant és halálát lelte.

A próbákat azért tartják a velenczei tó fölött, hogy a lezuhanás veszélye lehetőleg kevés legyen. A tapasztalatokról Endes Miklós mérnök jelentéseket tesz a magyar mérnök és épitész-egyletnek. Most a kisérletezésre oly mérnököt keresnek, a ki 50 kilónál nem sulyosabb, érti a repülés elméletét és egészséges.

Papir műfogak

Németországban legújabban papirosból készűlt műfogakat használnak. Az új talámányról szakavatott fogorvosok nagyon kedvező véleményt mondanak. A papiros fogak sokkal jobban, mint a porczellán vagy egyéb anyagból készűlt fogak, mert nem töredeznek, a meleget vagy hideget nem érzik meg, azonkívül pedig a száj nedvessége sem gyakorol rájuk hatást.

A vasúti hidak őse

A vasúti hidak ősét most bontották le, hogy újjal helyettesítséh, a melyen a modern szerkezetű nagy mozdonyok is veszély nélkűl járhatnak.

Ez az angolországi Gaundless-folyón Stockton és Darlington városok közt vert vashíd, melyet 1823-ban építettek, tehát 80 évig szolgálta a közlekedést. Storey mérnök volt az építője, a ki a legelső vasúti kocsik gyártását is vezette.
A kiszolgált régi hídat tulajdonosa, az angol keleti vsúttársaság újra felállíttatja a darlingtoni vasúti állomás melletti múzeumában, melynek legnevezetesebb tárgya Stephenson első vasúti mozdonya.

Edison mulatsága

Edisonnak egyik kedves mulatsága az, hogy *hangokat gyűjt*. Önérzettel teheti, hiszen ő találta fel a fonográfot. Minden látogatóját, a helyett, hogy autogrammot kérne tőle, felkéri, mondjon be néhány szót a fonográfba s hagyja itt emlékűl a hangját. A lemezeket a nagy feltaláló külön szekrényekben őrzi s időnként azzal mulat, hogy távollevő, esetleg már meg is halt ismerőseinek a hangját megszólaltatja.

Új sziget a déli saroknál

New-Yorkból jelentik, hogy Shackleton hadnagy a "Discovery" gőzös délsarki expediciójának tagja, odaérkezett és elmondta, hogy a délsarki vidéken új szigetet fedeztek fel. A szigetet léggömbről vették észre, a melyet 225 méter magasságba bocsátottak fel. Az új szigetet, a mely a ŤDiscoveryť horgonyzási helyétől 800 kilométernyire fekszik, az angol király tiszteletére Edvárd király földjének nevezték el.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Stockton és Darlington közötti vasút térképe Shackleton
Cikk-ajánló
A bőr fermentumai A bőr fermentumai
Az egyes szervek önálló anyagcseréjének kutatásánál igen nagy...
Gömbös miniszterelnök vasárnap nyilatkozatban hitvallást tett Magyarország békés politikája mellett Gömbös miniszterelnök vasárnap nyilatkozatban hitvallást tett...
MacDonald angol miniszterelnök üzente, amelyet Genfből...
A karhatalom és kommunisták harca A karhatalom és kommunisták harca
Szombaton délután öt óra tájban az államvasutak istvántelki főműhelye...
Egy kucséber halála
Borzasztó véget ért egy félkezű kucséber, kit Budapesten nagyon sokan...
Iparigazolványt a kifőzdéknek! Iparigazolványt a kifőzdéknek!
A kifőző üzletek iparszerű jellegét a főváros VII. kerületének...
Öt vers - Sárközi György
Hallottad hangját a fenyőnek. Mikor megrontva az erdei csendet ...
A kesszon A kesszon
Helyesen caisson-nak kell irni, magyarul láda, vagy szerkény az...
Szodoma és Gomorrha borzalmai megismétlődtek Miámiban Szodoma és Gomorrha borzalmai megismétlődtek Miámiban
A floridai (Amerika) Miámi szédítő pompával berendezett villáiban,...
A páncélmellű ember A páncélmellű ember
New-Yorkban nagy feltünést keltett egy mérnök találmánya, mely egy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98