Dtum
Login with Facebookk
1903 | Október

EMLÉKEIM DEÁK FERENCZRŐL

Irta Széllné Vörösmary Ilona

Századik születésed napján mily tekintettel nézhetsz le hazánkra, nevelő atyám!
Megérti-e nagy szellemednek, a közpályán töltött életednek szózatait a mai nemzedék? Avagy csak félreértené?


Tőle, ki mindenkor jól olvasá az érdeklő idők jelét, tanultunk-e hát? Tőle, ki soha se rombolt, hogy építhessen, sőt inkáb figyelve tűrt, mert komoly szavaknak sulyát, nagy czélok sikerének tartósságát nem a bölcs mérséklet adja-e meg? Tőle tehát ne tanuljunk-e?


Szomorúan fordúlok el tőled, oh, Jelen s visszavarázsolok inkább emlékeimből egy napot, a melyet ő vele töltöttem a budai hegyek között a "Szép Juhászné"-nál.


A mikor derűs volt az ég s virágzó vadrózsák diszítették az erdők széleit s azon kis lejtős rétség szőnyege, melynek közepén egy vad körtefa állott, színes és illatos volt a számtalan virágtól: ilyenkor sokat jártunk az erdőkben. Mennyi növénynek tudta többféle nevét, gyógyhatását s egyéb sajátságait! S e nagy fa árnyékában, gyöpös ülőhelyen, mely egyszerű deszkával volt befödve, sok-sok órát töltöttünk gyámapámmal, anyám és én, a hatvanas években.


A derűs környezet reánk is áthatott, kivéve, mikor kedélyét a gondok itt is elfoglalták. Olyankor két kezét botja elefántcsont végére helyezve, kissé előre hajolva támaszkodott botjára s hosszan elnézett maga elé, vagy beszélt a politikáról s a helyzetről.

 

De voltak vidámabb napjaink s ilyenkor fölkerestük a költőket, irodalmat. A régi Görögországot művészetével, Rómát s a jelenkort. Mily alaposan ismerte a történelmet; mennyi verset tudott! Mint szerettem hallani latin idézéseit. Kisfaludy regéi apám ifjúkori emlékeit foglalták magukban s talán azért is volt, hogy róluk gyakrabban emlékeztünk meg, mint másokról.


A huszonnégy éves költő "Zalán futásať nyelvének klasszikus méltósága, a bevezetés hazafias elmerengése őt is gondokban találja a haza sorsa fölött. Ő is érzi, mit a költő kimond. De ő még hallgat. Neki még idő kell. Nagy eszméket érlelő idő. Önzetlen vágyak kelnek fenkölt elméjében.


Szerelem és családi tűzhely, - az ifjú évek e fényes álmai! Lemond róluk már igen korán, mert érzi, hogy a családi élethez erős kapcsok fűznék és talán nem tudná a kettőt: hazát és családot egymástól független és teljes odaadással szolgálni. Mintha ezen lemondással a férfi tiszta szeretetének szenvedélye föloszlott volna benne; föloszlott azon nemes és erős érzelmekre, melyek oly ritka kivételessé tették jellemét.


Nagy és dicső volt nyilvános szereplése, de példányszerű ennek alkotója: az ember. Erős fizikumú, szenvedélyes ember. Neki "ügyelni kell önmagára". Napjában órákat tölt egyedűl; gondolkozik, vagy inkább: számot vet önmagával s egy életen keresztűl megtartja e szokást. Az élet szinterén már teljes egyensulyban látjuk; nincs nyoma a gyarló szenvedélyeknek…


Kehidának bükkös erdeje! Miért vagy néma? Miért nem mondod el az ő küzdelmeit, ki annyit járt körödben? Ki tudná jobban, mint a te árnyékos lombjaid, miként küzdötte le ifjan önvágyait s miként faragta gránit-keménynyé a férfikor meggyőződéseit, s az élet minden nehézségeiben, a magán, vagy a politikai téren, de mindenkor feddhetetlen jellemét!...


De hova tévedtem! A terebélyes vad fa árnyékában, a mint ültünk vele a magányban, anyám és én, sokszor beszélt a múltakról. A zalai szomszédos és egyéb életről, ifjúkoráról. nem irta le az évek történetét, de egyes eseteket, emberek jellemzését; s ilyenkor én is ismerni véltem alakjait.


Kehidához közel szomszéd volt Csányi Laczi, a bizalmas jó barát, kiváló értelemmel, tiszta szándékú, becsületes jellem. "Meghitt jó barátom volt, – mondá – s alig volt nap, míg Csányban lakott, hogy át ne jött volna."


De eljöttek az 1843-iki követválasztások izgalmas, sötét napjai. Deáknak megjelenése az országgyűlésen providencziális, mondja Csányi s mondja vele az ország. S hetekig korteskedik Csányi. Lován délczegen ülve, óriási nemzeti zászlóval kezében léptet nagy nyugalommal a választás napján s vezeti a választók seregét. Példás a rend, de tudjuk a választás szomorú befejezését. S ez események egy időre elválasztják egymástól a két jó barátot.


Deák cselekedeteinek ő maga a leglelkiismeretesebb birálója… Csányi nem állhatja tovább, s egy napon a nemes, szikár alak, katonás tartásával talán lazábban tartja lova kantárszárát, halvány arcza talán merevebb, mint máskor: hosszú idő után Kehidára megy. Mint hogyha látnám a néma kézszorítást; a régi szivélyes hang elfödi a föllobbant érzelmeket; s azután ott ülnek ismét a kandalló tüzénél; s közöttük nem lebbenik a fátyol, mely takarja a félreértés kínos napjait.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Héjjas Iván erkölcsi bizonyítványával akarta igazolni magát egy izgatással vádolt házmester Héjjas Iván erkölcsi bizonyítványával akarta igazolni magát egy...
Még 1923-ban történt, hogy az Eötvös ucca 29. számú ház egyik lakója...
Magyar népművészet. Magyar népművészet.
Magyar népművészet. Jó ideje beszélnek már nálunk arról, hogy a...
Mégis csak eltünik az árak anarchiája a magyar piacról Mégis csak eltünik az árak anarchiája a magyar piacról
Végre! Oly sok viszály után mégis csak aláirták a magyar-cseh...
Hóvihar májusban Hóvihar májusban
Máramaros felső részén, Körösmezőn, a hol a Tisza ered, május elsején...
Zola új regénye Zola új regénye
Zola, a franczia naturalisták híres írója „Munka”...
Az ujjá épülő királyi palota Az ujjá épülő királyi palota
Eddig is gyönyörű látvány volt a magyar királyi palota, mely sárga...
Football a táborban Football a táborban
A zombori huszonhármasoknál egy csapatra való footballista szolgál....
Nagy kampány indul Erdély gyógyvízkincseinek értékesítésére Nagy kampány indul Erdély gyógyvízkincseinek értékesítésére
A Corvin utazási iroda elvállalta az erdélyi fürdők, üdülőtelepek és...
Új Almanach Új Almanach
Mint minden évben ilyen tájban, az idén is megjelent a Singer és...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98