Dtum
Login with Facebookk
1903 | Október

A Csányi-féle galván-elemről

Korábban napilapjaink sokat írtak Csányi Henrik fiatal elektrotechnikus galváneleméről, mely hír szerint a Bunsen-féle elem oly óriási mérvű javítása, hogy az hivatva van az elektromos áramot szolgáltató dynamo-gépekkel versenyezni. A vérmes reményűeket egy csapásra meghódították ezek a hírek és a legphanatikusabb tervek – repülőgép, stb. – megoldását várták e találmánytól.

De ezen nem kell fennakadni, hiszen a csodákat ma mindenki a technikai téren keresi és ott semmit sem tart a nagyközönség lehetetlennek. Ma már az elektromoság segítségével gyorsabban kinőnek a magból apalánták is, ebben az esetben pedig meg volt a mag dr. Peters Ferencz tanár és szabadalmi hites szakértő véleményében, melyet a német szabdalmi hivatal felszólitására a Csányi-elem vizsgálatáról adott.

Ez a szabadalmi vélemény a *Szabadalmi Újság* fordítása szerint így hangzik:

*Már a régi idő óta, - neveztesen az én Alkalmazott elektro-chemiámban, valamint az 1347/1890. számú angol szabadalmi okiratban ismertetve vannak olyan galván-elemek, melyekben az elektrodok és depolarisatorok a Bunsen-elemekének megfelelnek, a fejlesztő folyadékuk pedig higanysóoldat.

Az ilyen elemek hatását az 1903. január 7-én Németországban szabadalmaztatás végett bjelentett C. 11382. IV. 21/b. Csányi Henrik és dr. Bárczay Gábor találmánya az által emeli jelentékeny módon, hogy a fejlesztőűl alkalmazott higanysóoldatot még cyankaliummal és alkohollal keveri.

Hogy a feltalálók ezen állítása beigazoltassék, szabadalmi leirásuk adatai szerint különféle elemek állittassanak össze olyanokkal, melyeknek fejlesztője higanysó volt, míg elemüknek többi részei teljesen megegyeztek az előbb említettel.

Az igazoltatás végett két kisérletet végeztünk, melyek adataiból világosan látható, hogy a hganysóhoz kevert cyankalium és alkoholból álló fejlesztő folyadék mennyire emeli a Grove-Bunsen typusú galvánelemek teljesítő képességét.

Ezek hozzáadásával az áramerősséget és a feszültséget hosszabb ideig, mint rendesen, állandóan és kívánt tekintélyes magasságon tarthatjuk. A Csányi-Bárczay elemek áramerőssége és feszűltsége felénél többször akkora az áramzáráskor, mint a higanysó fejlesztővel bíró elemekéi.

Úgy a Volt, mint az Ampér a Csányi elemeknél, ha azokat munkába vesszük tekintélyesen emelkedik, míg a többi elemnél azonnal csökkanni kezd, úgy hogy bizonyos iső mulva az áramerősség és a feszűltség a tisztán higanysóoxidnitrát-elemeknél egy harmadánál kevesebb azon értékeknek, melyet ezek a Csányi-Bárczay elemnél képviselnek.

Tehát azáltal, hogy a higanyfejlesztőhöz a feltalálók cyankaliumot és alkoholt kevernek, a Bunsen-typusú galvánelemeknek olyan hasznositó képességet kölcsönöznek, melyet idáig hasonló módon senki el nem ért és ezáltal egy kitünő minőségű munkabíró elemet létesitettek.

Az új elemek meglepő hatásából levonhatjuk azon következtetést, hogy egy valódi talámánynyal állunk szemben, mely megérdemli a szabadalmi oltalmat.*

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Bunsen-elem Kézi dynamo Dynamogép
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98