Dtum
Login with Facebookk
1903 | Szeptember

A felrobbant magyar hajó

A Magyar Keleti Tengerhajózási Részvénytársaságnak *Vaskapu* nevű személy- és áruszállító gőzhajóján, mely Galacz és Konstantinápoly között közlekedett, az augusztus 31-ikéről szeptember 1-re virradó éjszakán a Fekete-tengeren, a Várna és Burgasz közt levő Mesembria közelében nagy robbanás történt, melynek több emberélet esett áldozatául.

 

A robbanás lángba borította a hajó elülső részét, de még bejuthatott a burgaszi kikötőbe. Halva találták az első kapitányt, Lettis-t ; a személyzet közül pedig Deskovich Kázmér az első, meg Persich Francesco a második tiszt, továbbá a legénység hat emberét, végül a társaságnak egy, a hajón utazó fiatal budapesti tisztviselőjét, Lendvai Károlyt. Az utasok közül tizennyolczan vesztek el.

 

A borzalmas szerencsétlenséget minden valószínűség szerint a maczedon forradalmi bizottság idézte elő. Vagy robbanó szereket csempészett a hajón, vagy pokolgéppel akarta megsemmisíteni a szép hajót.

 

A *Vaskapu* Galacztól Konstantinápolyig a jelentékenyebb kikötőkkel tartotta fenn az áru- és személyforgalmat. A hajó maga 300,000 koronára volt biztosítva, a rajta levő áru 200,000 koronára. A legvalószínűbbnek látszik, hogy a bolgár kikötőkbe akartak dinamitot becsempészni, melyet más áru czímén adtak fel.


A *Vaskapu* hajó fölrobbanásáról a budapesti igazgatósághoz a következő tudósítások érkeztek:
A *Vaskapu* augusztus 30-án este hatvan utassal hagyta el a várnai kikötőt. Hajnali három és négy óra között körülbelül a hajó közepén fülsiketítő robbanás történt. Az utasok közt leírhatatlan ijedtség támadt.

 

Mindenki az égő hajórész oltásán munkálkodott és daczára ez emberfeletti munkának, a tüzet nem lehetett eloltani, csak két nap mulva Burgaszban oltották el és Burgaszban tünt ki csak a szerencsétlenség nagysága. Az első kapitány, két második kapitány, hat tengerész és 18 utas esett áldozatul.

 

Kezdetben mindenki kazánrobbanásra gondolt, de Burgaszban kiderült, hogy a hajó kazánja és gépje sértetlen. Így bizonyosodott, hogy dinamit vagy nitroglycerin-robbanás okozta a szerencsétlenséget.

 

Ki volt az okozója a halálos veszedelemnek, a véletlen-e., vagy a számító ész, merénylet volt-e vagy nem, a vizsgálat lesz hivatva kideríteni. Burgaszban temették el ez összeroncsolt holtrészeket, mert a hajóskapitány kivételével az összes áldozat testét darabokra tépte a robbanás.

 

Várnában a *Vaskapu* elindulása napján gyanus embereket láttak a hajó fedélzetén őgyelegni s miután a kikötőben horgonyzó hajó födélzetére mindenkinek szabad a bejárás, mind valószínűbbé válik az a feltevés, hogy a szerencsétlenséget bűnös merénylet idézte elő.

 

A robbanás valószínűleg a maczedón fölkelők válasza volt arra az intézkedésre, hogy a vasúti forgalmat, a Drinápoly és Konstantinápoly között nemrég beszüntették és azóta az említett utvonalon a forgalmat csak hajóközlekedéssel lehetett lebonyolítani.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez 2 hozzászólás kapcsolódik!
A hozzászólások megtekintéhez kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98