Dtum
Login with Facebookk
1904 | Április

A Temes vízrebocsátása

Eddig négy pánczélos hadihajónk volt a Dunán, a melyek száma most egygyel megszaporodott:
a *Temes* nevűvel, melyet márczius 26-ikán bocsájtottak vizre a *Danubius* ujpesti hajógyárban. Ez új hajó elkészülése arról is bizonyságot tesz, hogy hazai iparunk immár annyira fejlődött, hogy ilyen hatalmas hajót is elő tud állítani. 

A *Temes* hossza 55 és fél méter, szélessége tizedfél méter.
Karcsú aczél vért boritja, belseje pedig 15 egymástól vízmentesen elkülönített szakaszra van beosztva, hogy ha itt-ott átütnék is az ellenséges golyók, még azért egyhamar el ne sülyedjen. Hogy pedig éjszaka se lephessék meg, erős villamos fényszóróval is fel van szerelve, a melylyel messzire bevilágithatja a környéket. 

Igen érdekes volt a *Temes* vizrebocsájtása.
A hajó fa csusztató talpakon állott, oldalával a Dunának fordúlva a lejtős parton, melyen egymástól mintegy négy méternyire tizenhárom vastag gerenda nyult le a vizbe. A gerendák, hogy csúszósak legyenek, vastag fagygyúréteggel voltak bekenve. 

Pontban tizenegy órakor felhangzott a munkavezető harsány szava.
Erre a munkások gyorsan kiverték a támasztó ékeket, eloldották a karvastagságú köteleket s a hajó hatalmas aczélteste egész hoszszában megmozdúlt, a következő pillanatban pedig zajtalanúl, gyorsan megindúl lefelé a lejtőn. Pár másodpercz alatt már ott himbálózott a víz tetjén. A nézők, kik eddig lélekzetüket is visszafojtva lesték a gyönyörű jelenetet, örömriadalba törtek ki, lelkesen éljenezve a királyt, a hazát, az új hajót. 

Képünk abban a pillanatban mutatja be a hajót, a mint az a csúsztató gerendákon már a vizszinére ért.
Körül a partokon a nagyszámban összegyűlt néző közönség tömegei látszanak, háttérben pedig a Dunát Ujpestnél átívelő hatalmas hosszúságú vasuti hid egy részlete tünik fel.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Temes hadihajó vízrebocsájtása az újpesti hajógyárban A Temes hadihajó vízrebocsájtása az újpesti hajógyárban A Temes hadihajó vízrebocsájtása az újpesti hajógyárban A Temes hadihajó vízrebocsájtása az újpesti hajógyárban
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98