Dtum
Login with Facebookk
1904 | Április

A «Toreador» - Operett két felvonásban

Írták James Tanner és Adrian Ross. Fordította Latzkó Andor, zenéjét szerzette: Caryll és Lionel Monckton. Első előadása a Király-színházban február 26-ikán.


A "Toreador" bemutatója ismét gyarapította a Király-színház sikereinek számát. Mert ezen angol operett, a melyben folyton tánczolnak, énekelnek s a jelmezek pazar kiállításával gyönyörködtetik a nézőt,teljes sikert aratott. A zene kellemes, könynyed, mely nem erőlteti meg a hallgatót. A mese mulatságos, szellemes betétekkel tarkítva.

 

Ezek közül legkiválóbb az, a melyben Fedák és Ferenczi az író, a festő és egy híres orvos családi életét szatirizálják. Egy kis öt éves leányka is rendesen kilebegett Fedák Sári után és eltánczolta utána azt, a mit a nagy primadonna.

 

A darab első felvonása Biaritzban, a híres franczia fürdőhelyen történik. Carojolo, a rettenthetetlen bikaviador el szeretné venni a dúsgazdag özvegyet, Mrs Amália Hoppongsot. Ámde ketten is igyekeznek megakadályozni ezen házasságot: Pettifer állatszelidító és donna Tereza, Carojolo régi kedvese.

 

Nagynehezen sikerül nekik az özvegyet rábeszélni, hogy hagyja ott a csapodár Carojolót és legyen Pettifer felesége, ki már régen vágy utána. Donna Teresa indul haza Spanyolországba, de mivel Carojolo nem akarja hazakísérni, magával viszi Gigg szolgát, ki bánatában indul a nagyvilágnak, mert kedvesével, Susette-tel összeveszett. A második felvonás Villajában játszódik le, várják nagy ünnepséggel Carojolót és helyette Gigget fogadják nagy tisztességgel, azt hivén, ő a híres bikaviador.

 

Ámde Susette, ki még mindig szereti Gippet, utána jön, leleplezi a tévedést. Időközben megérkezik Carojolo is s ki-ki megtalálja a maga párját. Susette Gigget, donna Tereza pedig Carojolo felesége lesz. Susettet Fedák Sári játszotta.

 

Ebben a szerepben művészetének minden kiválóságát ragyogtatta. Csupa új ötlet. Magay Anna, Cora szerepében, ismét tanujelét adta színpadra való termettségének. Dicséret illeti Csatay Jankát is. A férfiak közül Ferenczy volt Fedák tánczos partnere s megállotta helyét, Vécsei, mint Carojolo szépen énekelt. Kiváltak még Bónis M., Hidvéghy Margit, Gyöngyi és Szomori.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98