Dtum
Login with Facebookk
1904 | Augusztus

A kultusminiszter döntése

Vívóink nem mennek Saint-Louisba. Kiss Géza kiküldetését az olympiai bizottság erkölcsi kötelességének tekinti.

 

Lapunk múlt számában már közöltük a vallás- és közoktatásügyi miniszternek azt a határozatát, melylyel az olympiai bizottság céljaira 6000 koronát folyósított, de egyúttal Mező, Gönczy, Halmay és Stankovits személyében megnevezte azokat, kiknek kiküldetésére a pénzt adta.

 

Mielőtt e határozat intézkedéseivel foglalkoznánk, kötelességünk csatlakozni ahhoz a hálás köszönethez, melyet a MOB. a miniszternek Nagy Béla dr. indítványára egyhangúan megszavazott. Bármi is legyen a véleményünk e dolog érdeméről, kétségtelen, hogy a miniszter a legnagyobb érdeklődéssel viseltetett az olympia ügye iránt; áldozatkészségében elment addig a határig, ameddig az államérdek megengedte. Egyáltalán nem csalódtak azok, kik benne, mint a MOB. közel egy évtizeden át volt elnökében bíztak. Ha hiba történt, azt nem odafönt követték el; a minisztert a magyar sportköröknek csak egyértelmű elismerése és hálája illeti.


Ezek előrebocsátása után konstatálhatjuk, hogy a miniszter döntése a sportkörökben nagy meglepetést, és mondjuk ki, elkeseredést okozott. Sohase voltak még a sportkörök annyira egy véleményen, mint a MOB. utolsó ülésén, hiszen minden kérdést egyhangulag intézték el. Boldogságban úszott mindenki.

 

Hogyne hiszen a legkiválóbb hat magyar sporterő kiküldetése látszott biztosítottnak. Ha még hozzá Sztankovits is kimehet, kinek kiváló szakismereteit, sportérdekeit mindenki elismeri, aki a versenyzők közül bizonyára kiváló szolgálatokat fog tenni: az még örvendetesebb.


Ma már világos, hogy a miniszter nem tudta, hogy a bizottságnak egyhangú határozata van arra az esetre, ha 2000 koronával kevesebb fog is a bizottság rendelkezésére állani, hogy ez esetben az egyhangú megállapodás szerint a titkár kiküldetése esik el; nem tudja azt sem, hogy Muzsa Gyula mint honorary manager elkíséri a versenyzőket. Ha ezeket tudta volna, valószínűleg nem dönt a bizottság határozata ellenére.


De most már ezen nem segíthetünk, tisztelettel tudomásul kell vennünk a döntést, céltalan lenne kutatnunk azt is hogy ki a hibás a dologban, elég lesz, ha levonjuk a tanuságokat a jövőre nézve.


Meg kell adnunk, hogy a döntés után Stankovits Szilárd titkár és Muzsa Gyula tüstént megindították az akciót arra, hogy Kiss Géza kiküldetését biztosítsák. Végig járták érdekében a pénzintézeteket és számos magánembert. MOB. pedig csütörtöki ülésén kimondotta, hogy Kiss Géza kiküldetését erkölcsi kötelességének tekinti. Az akció elég sikeresnek ígérkezik úgy, hogy e sorok írásakor Kiss Gézának kiküldetése csaknem bizonyos.

 

Csak egy megjegyzésünk van még a dologra: azt a gyűjtési akciót nem most, hanem hónapokkal előbb kellett volna csinálni, sok kellemetlenségtől menekültünk volna meg.

Az athleták és úszók ügye ekként úgy, ahogy rendbe jött, de annál szomorúbb a vívók ügye. A honvédelmi miniszter nem ereszti ki Békessy-t, ugyane sors vár Mészáros-ra, pénz pedig nincs: így nem megy ki senki. A honvédelmi miniszter döntését nem tesszük kritika tárgyává, a legnagyobb jóakaratot mutatta az ügy iránt, ha a kérvényt kedvezőtlenül intézte el, arra meglehetett a maga fontos oka.


A vívók ügye a tervszerűtlen, kapkodó, elkésett rendezésnek esett áldozatáúl. Ha van olyan sportág, amiben erősebbek vagyunk az amerikaiak és angoloknál: a vívás az. Olasz vívók kiküldetéséről nincs hír, a németek, osztrákok el nem vihették volna előttünk a pálmát. E sportág ily fontossága dacára is mostoha gyermeke volt a bizottságnak.

 

Csak katonatisztet vettek kombinációba, egyiket a honvédelmi miniszter költségére utalták, a másik meg notens-volens menjen ki a maga pénzén. Ha a kettő nem mehet, mehetett volna más. Stankovits titkárnak azt a sajátszerű megjegyzését, hogy a győzelem csak e kettőtől lett volna várható, helyesen utasította vissza Haberfeld dr. midőn kifejtette, hogy a legjobb 5-6 magyar vívó között csak kis különbségek vannak és pl. Krencsey is fényesen megállta volna helyét.

No, de ma már kár erről beszélni, vegyük mély sajnálattal e dolgokat tudomásul, úgy ahogy a bizottság tette.


Az olympiai játékok hazai felvonulása bevégződött, reméljük, hogy a második, a mely odakint fog lefolyni, örvendetesebb lesz.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Mészáros Ervin vívó Hajós Henrik, Halmay Zoltán és Kiss Géza úszók
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Jules Verne és a franczia akadémia Jules Verne és a franczia akadémia
Pierre Giffard, a párisi *Le Vélo* czimű sportujság szerkesztője...
Keresztényként jegyeztette az anyakönyvbe újszülöttjét egy zsidó...
Bonyolult ügyben fejezte be a nyomozást a főkapitányság rendészeti...
Ferencváros – Újpest 7:1(3:0) Ferencváros – Újpest 7:1(3:0)
Cecil de Mille vagy bármelyik más, nagy tömegeket mozgató amerikai...
Nagyszerű sportot hozott a BKE 75 éves jubiláris nemzetközi műkorcsolyázó bemutatója Nagyszerű sportot hozott a BKE 75 éves jubiláris nemzetközi...
A jégünnepély nemzetközi részében a körök lefutása után Musilek...
Konstantinápolyt el kell foglalni
Hervé lapjában a Guerre Sociale-ben ezt jelenti ki: A hármas entente...
A Corinthian-díj győztesei a Vasasok A Corinthian-díj győztesei a Vasasok
Vasas - BEAC 2:1 (1:0) Kezdés után azonnal a Vasasok támadnak. Az 5....
Az oslói atlétikai Európa-bajnokságon Az oslói atlétikai Európa-bajnokságon
Csütörtökön délután Oslóban ünnepélyes keretek között nyitották meg...
Minden elképzelést felülmul a tiszai hajósforgalom Minden elképzelést felülmul a tiszai hajósforgalom
Hajózásunk most befejeződő szezónja érdekes eseményeket, számottevő...
Az ember öröksége és a vérzékenység Az ember öröksége és a vérzékenység
Van aztán két olyan örökölhető hajlamosság az embereknek egy kis...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98