Dtum
Login with Facebookk
1904 | Február

Iszer Károly

Ő felsége a király 1904 február 16-án kelt legfelsőbb rendelkezésével, Iszer Károly-nak, a Budapesti Torna Club elnökének, a hazai tornaügy terén szerzett érdemei elismerésül a Ferenc József-rend lovagkeresztjét adományozta.


E kitüntetésnek különös súlyt és jelentőséget kölcsönöz az a körülmény, hogy ez az első eset hazánkban, midőn a királyi kegy sport terén szerzett érdemet ismer el és jutalmaz. Társadalmunkban, sajnos, még mindig megvan erős hajlandóság arra, hogy kicsinylő gúnynyal nézze le ezt a komoly férfiút, aki a sport terén fejt ki tevékenységet és még mindig kevesen vannak , akik megértik, hogy a sporttevékenység minden tekintetben egyenlő értékű a közügyek terén kifejtett más természetű működéssel. A kitüntetés, mely most oly érdemes férfiut ért, bizonyára nagyban fog járulni a sport terén kifejtett munka értékének elismeréséhez és megbecsüléséhez.


Az egész magyar sportközönség hálájára számíthat kultuszminiszterünk, aki maga is hosszú éveken át vezére volt a magyar sportnak és most hatalomra jutásával épp oly buzgó barátja maradt a testnevelés ügyének mint volt azelőtt, amit azzal is igazol, hogy egyik derék volt munkatársának kieszközölte a jól megérdemelt jutalmat.


Iszer Károly működését elismertetni meddő fáradság lenne, hiszen sokoldalú tevékenységét a magyar sportközönség alaposan ismeri.


Nagy spottudással, hatalmas munkaerővel, de mindenek felett példás lelkesedéssel szolgálja mindazokat az eszméket és intézményeket, amelyeknek szolgálatába szegődött. Egyik legbuzgóbb zászlóvivője a Magyar Torna Egyletek Országos Szövetségének, melynek sikerei jórészt Iszer nevéhez fűződnek. Klubja a BTC. felvirágozását és azt a sportpozíciót a melyet ma elfoglal egyenesen Iszernek köszönheti.

 

Iszer nevéhez fűződik a millenáris versenypálya létesítése illetve felvirágoztatása és a Versenypálya Szövetség, melynek jelenleg is elnöke. Buzgó tevékenységet fejt ki a sportirodalom terén is mint a Sport Világ című szaklap kiadótársaságának elnöke.


E sokoldalu testületi tevékenység mellett sikereinek java része sport vállalkozásaira esik. Igen sokat köszönhet Iszernek a football sport, amelynek népszerűsítéséhez oly nagyban járulnak hozzá a BTC, híres nemzetközi mérkőzései. De ép ugy Iszer nevéhez fűződik számos igazán nagyszabásu tornaünnepély sikere, melynek különösen a tavalyi volt minden eddigi méretet meghaladó. Bizonyára ennek a tornaünnepélynek sikere érdekében kifejtett önfeláldozó tevékenysége adta meg a végső impulzust Iszer Károly jól kiérdemelt kitüntetéséhez.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98