Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1904 | Július

A megőrült férj

Budapesten borzasztó eset történt julius 15-ikén egy uri családban. Egy megőrült férj megölte fiatal feleségét, kit hat év előtt a legnagyobb szerelemből vett feleségül, a házasságuk zavartalan is volt a legutóbbi hetekig, mikor egyszerre a férjen a téboly jelei kezdtek mutatkozni.

 

Az orvosok föltétlenül szükségesnek mondták, hogy a férjet elmegyógyító intézetbe vigyék, de nem volt hely. Így történt a rettenetes eset.


Makkay Iván czeglédi születésű 31 éves banktisztviselő még hat év előtt huszárfőhadnagy volt. Mikor Hódmező-Vásárhelyen állomásozott, megismerkedett ott Hollosy Ede gyógyszerész Janka nevű leányával. Kaucziója azonban nem volt a házassághoz s azért kilépett a katonai szolgálatból s Budapesten a leszámító és pénzváltó banknál kapott állást.

 

A Ferencz-körúton béreltek lakást. Három gyermekök született: az 5 éves Éva, a 3 éves Iván és a 7 hetes Béla. Az utóbbi időben a házas életük boldogságát a férj betegsége zavarta meg. Ideges főfájások lepték meg, ezért a tavaszkor leutaztak Hódmező-Vásárhelyre, a leány szüleihez pihenni.

 

Itt azonban az elmebajt ismerték föl. Julius 12-ikén visszajöttek Budapestre, csak a kis csecsemő gyermeket hozván magokkal. Makkay-t valamelyik intézetbe kellett volna adni, de ez nem oly könnnyű, mert a szerencsétlenek száma nagy. Pedig Makkay már dühöngő lett s csak rövid időre csillapult.

 

Julius 15-ikén reggel 8 óra körül Makkay nagy lármával kirohant a lakásból a folyosóra és rémes hangon segítségért kezdett kiáltozni. Berohantak a lakásba s ott találták a földön elterülve, megfojtva Makkaynét.

 

A reggeliző asztal fel volt terítve s a szobában borzalmas dulakodás nyomai látszottak. A megőrült férfit a főkapitányságra vitték, a honnan elszállították a Lipótmezőre. A rendőrorvos megvizsgálta a halott nőt s úgy találta, hogy az őrült embernek legalább öt perczig kellett fojtogatni, a míg a szerencsétlen megfulladt.

 

Megrendítő jelenet volt, a mikor a megőrült embert elvitték s kezeit tördelve rekedten kiabálta: *A gyermekeimet hagyjátok megcsókolni!* Nem emlékezik rá, hogy a feleségét megfojtotta. Őrültsége azzal kezdődött, hogy Makkay egyre jobban emlegette otthagyott tiszti állását, melyben már előhaladt volna. Rögeszméje lett, hogy katonai egyenruha nélkül semmibe sem veszik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Olcsóbb lesz a villamosjegy és az elektromos áram Olcsóbb lesz a villamosjegy és az elektromos áram
A bázeli kölcsön egyezmény, mint ismeretes, a villamosvasutak és az...
Mi oka volt rá Dolly Jancsinak, - aki nem ment tönkre – hogy elkótyavetyéltesse világhíres ékszergyűjteményét Mi oka volt rá Dolly Jancsinak, - aki nem ment tönkre – hogy...
A Rue Pommeraux 8. szám alatt lévő kis palota szalónjában,...
A köszvény – az izületek egyik leggyakoribb betegsége, a tünetek A köszvény – az izületek egyik leggyakoribb betegsége, a...
Több mim 200 évvel ezelőtt élt Londonban egy kiváló orvos - Sydenham...
A magyar jéghoki csapat második helyen végzett a nemzetközi jéghoki tornán A magyar jéghoki csapat második helyen végzett a nemzetközi jéghoki...
A magyar válogatott jéghoki csapat – dr. Csák, Jeney, Barcza,...
Tanácsköztársaság Tanácsköztársaság
A Tanácsköztársaság idején július hónapban vegyes tartalmú lap nem...
Az Újpest győzelmei Törökországban Az Újpest győzelmei Törökországban
Újpest – Fener Bahcse 3:1 (0:1) Nappal hátban, szél ellen kezdünk. A...
Örök Prométheusz Örök Prométheusz
Az Egészségügyi Múzeum előadótermének sötétjében öt szentjánosbogár...
Kárpáti Aurél - A fájdalom könyve Kárpáti Aurél - A fájdalom könyve
Várnai Zseni énekei az anyaságról, a fájdalomról, a hitvesi...
Nagy Lajos -  Fiatal emberek Nagy Lajos - Fiatal emberek
A pesti kövezeten termettek Nagy Lajos virágai. Nem pompáznak...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98