Dtum
Login with Facebookk
1904 | Július

A jó tojás

A parlagi tyúk nemes vérrel való keresztezése az első lépés a tojás produktió fokozására.
Ki kell népünket oktatni, hogyan tartsa tyukjait, hogy azok tojáshozamát fokozza. A példa leghathatóbb s legczélravezetőbb oktatási mód. Népünk elég józan gondolkozásu, hogy kövessen a gazdaság terén minden olyan ujjítást, melynek hasznos eredményét látja. 

Községenként kellene tehát valakit megbízni, ki a falu népének érdeklődését felköltené a baromfitenyésztés iránt.
Okszerű tenyésztésével példát mutatva kioktatná a paraszt asszonyokat, mikép és mivel takarmányozzanak, hogyan gondozzák, hol tartsák tyukjaikat, hogy tojásban ne szűkölködjenek és legyen feleslegők, mit eladhassanak. 

Míg a baromfi taraja, lába télen elfagy; míg nyáron trágya lével vagy a pocsolya bűzhölt vízével, télen hóval oltja szomját és esztendőkön át a szemétdomb adja eleségét, a cséplés s kukoriczafosztás idejét kivéve, mikor a szokatlan jómódtól részint elhízik, részint emésztési zavarokban halomszámra pusztult el: addig természetszerű alapokon nem fejlődik s általános lendületet nem vehet nálunk ez a fontos gazdasági ág. 

Igyekezne népünk megtanulni a baromfival való okszerű bánásmódot, ha kézzelfogható hasznát látná szeme előtt másnál.
Nem valami complikált dolog ez. Első sorban az szükséges hozzá, hogy olyan baromfiállomány álljon rendelkezésére, melynél a lehetőség megvan arra, hogy hasznot adjon; ilyen állatokat könnyű szerrel ellehet érni, hogy tyukjaink télen át is termeljenek tojást, ha védett, napos, de világért sem fűtött helyiségben tartjuk őket, mészben nem szenvednek hiányt, a férgek által nincsenek gyötörve, megfelelő mennyiségű eleséget kapnak anélkül, hogy elhíznának és olykor nyujtunk nékik hustáplálékot is. 

A baromfit husáért és tolláért is előnyösen tenyészthetjük.
De a legbiztosabb hasznot a tojástermeléssel érjük el, akár eladásra, akár saját fogyasztásunkra használjuk azt fel. 

Igen sokkalta kisebb lenne a parasztgyermekek halandósága, ha az a sok élhetetlen szárnyas jószág, mely a falvak udvarain futkos, kötelességét teljesítené és a tojásrakásban szorgalmaskodna. 

Makkfalvay államtitkár úr érintkezett a néppel, tudja is majd módját ejteni, hogy a népléleknek megfelelően konstruált módszerrel terjesztessék ezentul a baromfitenyésztés, mert a kis és legkisebb embereknek kell nálunk a segítség. 

Czikkemet bátor vagyok az államtitkár urnak figyelmébe ajánlani, mert édes jó atyámtól s megboldogult feledhetetlen nagybátyámtól, az államtitkár ur jellemének éppen azon vonásait hallottam dícsérni, melyek remélni engedik, hogy ő a kis emberek istápolója lesz. Hisz a nemzet zömét a szegények képviselik!


Mezriczky Szalay Alix

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez 6 hozzászólás kapcsolódik!
A hozzászólások megtekintéhez kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98