Dtum
Login with Facebookk
1904 | Június

Spanyol bikaviadal Budapesten

Nagyon kedvelt nemzeti mulatsága a spanyolnak a bikaviadal. E czélra bizonyos apró testű, de igen dühös természetű bikákat tenyésztenek, melyek embert is alig látnak, míg fölnevelkednek. Az ilyen vad, szilaj bikákkal állanak szembe a viadorok, a közönség szeme láttára mindenféle vakmerő mutatványokat végeznek velük végre pedig leölik.

 

Egész különös, - rendesen igen nagy – nézőszínek – arénák – vannak e czélra a legtöbb spanyol városban építve, a közönség számára készült ülőhelyek mindenfelől körül veszik a tágas küzdő tért. a hol a viadalok végbe mennek.

 

A vadbika teljes sötét helyen van elzárva s innen bocsátják be egy ajtón a küzdő térre. A világosságra kerülő állat megpillantván a sok embert, de kivált a közelében álló viadorokat, még dühösebb lesz s bőgve toporzékolva tüstént neki rohan valamelyik ellenfelének.


Ez azonban egy ügyes ugrással kitér előle, míg a többiek vörös szöveteket lobogtatnak a bika előtt, hogy azt még jobban bőszítsék s újabb támadásra ingereljék. A bika megint támad rendesen ismét siker nélkül s csak ritkán történik olyan, hogy támadóját sikerüljön felöklelni, vagy falnak szorítani, mint az egyik képünkön is látható.

 

De még ez esetben is rendszerint megmenekül a viador, mert a küzdőtért környező korláton villámgyorsasággal átveti magát, társai pedig vörös szöveteikkel már ott termettek, hogy a bika figyelmét elvonják.


Az állat dühe a sok sikertelen támadás után egyre fokozódik, de természetesen fáradt is, majd szemlátomást megunja a harczot. Ekkor újabb játékot kezdenek vele. Egy vakmerő ember szemközt fut neki s azon pillanatban, mikor a bika fejét lehajtja, hogy döfjön, a viador már két, kis szalagokkal felczifrázott horgot döf a vállába.

 

A bika megint felbőszül s egymás után rohan a viadorokra, de ezek ügyesen félre ugrálnak a farkába és az oldalába kapaszkodnak, egy pedig egyenesen a szarvai közé ül, sőt van olyan, a ki ezen a helyen a szarvakba fogózva tótágast áll.


Szokták a bikát lóháton is támadni, midőn a lovas lándzsával szurkálja a bikát, de nem halálos sebet ejtve rajta, hanem csak hogy megsebesítse és bőszítse. Ilyenkor a lovak szeme mindig be van kötvem hogy a bikát ne lássák, mert különben nem lehetne velük bírni.

 

A lovas viadalnál már gyakran sikerült a bikákkal a lovat kihasítani, vagy lovassával együtt földönteni, de ekkor tüstént ott teremnek a vörös szövettel s annak lobogtatásával odább csalják a bikát, a lovas pedig ezalatt megmenekül: a lóval nem törődnek, mert az ilyen viadalra csak vén, keveset érő lovat szoktak használni.


Végre aztán mikor a bikát már soká hajszolták különféle módokon, következik annak a leöletése. A főviador, vörös szövet lobogtatással magára vonja a bika figyelmét s midőn ez rá rohan, az ügyes viador ebben a pillanatban a nyakába döfi egyenes, igen hegyes-kardját, mire az állat rögtön összerogyik.


Ilyen bikaviadalt mutatnak be közelebb Budapesten s, azonban itt a bikákat leöletni s durván kínozni nem szabad. Mindazonáltal a viadorok vakmerő ügyességén bizonyára lesz mit nézni.

 

Spanyolország egyik leghíresebb viadora meg is érkezett már társulatával Budapestre, egyik képünk oly öltözetben mutatja őket, a milyenben fel szoktak lépni. Bikákat is számszerint huszonnégyet egyenesen Spanyolországból hoztak, mert a mint állítják, nekik a magyar bikák nem eléggé vadak és veszedelmesek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A megszorult viador A megszorult bika A pikador veszélyben Bika leszúrása a viadal alkalmából
Cikk-ajánló
A köztársasági elnök felhívása a magyar gazdákhoz A köztársasági elnök felhívása a magyar gazdákhoz
Tildy Zoltán köztársasági elnök a stabilizációval kapcsolatban az...
A cipőhiány okai A cipőhiány okai
A Népruházati Bizottság bőrfelosztó osztálya – mint értesülünk...
London gyászolja a vidám Manuelt, akit hirtelen föllépő gégevizenyő ölt meg London gyászolja a vidám Manuelt, akit hirtelen föllépő gégevizenyő...
A vidám Manuel az angol királyi család közeli bizalmasa, a walesi...
A márka már meghalt külföldön A márka már meghalt külföldön
A rubelnek társa akadt a német márkában s most közvetlen közelről...
Németországban van a világ legnagyobb adóállomása Németországban van a világ legnagyobb adóállomása
Néhány évvel ezelőtt még csak igen kis energiával dolgozó...
Karl Schneffer nyerte Európa műkorcsolyázó bajnokságát Karl Schneffer nyerte Európa műkorcsolyázó bajnokságát
Az Engelmann-féle műjégpályán vasárnap folytatták és befejezték az...
Kiállítások Kiállítások
A Műcsarnok összes helyiségeiben rendezett kiállítás, mellyel...
Téli harcok a keleti fronton Téli harcok a keleti fronton
A szovjet-arcvonalon folytatott téli háború rendkívül nagy...
A kereskedelmi törvény felülvizsgálatát sürgeti a kamara
A kereskedelmi törvény revíziójának kérdésével junius 28-iki...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98