Dtum
Login with Facebookk
1904 | Június

Szerb kereskedők Budapesten

Szerbiával nagyon belső kereskedelmi és forgalmi összeköttetése van Magyarországnak, főleg állatokban, gazdasági terményekben.
A szerb kereskedők gyakori látogatók Budapesten. Május 29-ikén száznál többen érkeztek testületileg, Belgrád és a Szerbia üzleti emberei, hogy körűlnézzenek Budapesten. Jellemző, hogy a látogatásukat megelőző napokban a bécsi lapok utján olyan gyanusító hírek terjedtek el Szerbiában, hogy Magyarország kivánja a Balkán-félsziget megszállását, Maczedónia egy részének, Szaloniki kikötőnek elfoglalását, és Szerbia minden kellemetlenségét. A szerb kereskedők eléggé tudták, hogy mennyi értékök van e híreknek, s különvonaton jöttek Budapestre, a hol szépen fogadták őket május 29-ikén délután. 

Fogadtatásokban részt vett a magyar kereskedelmi csarnok, mely vendégül fogadta a szerb kereskedőket, a kereskedelmi miniszterium képviselete, a főváros hatósága.
A magyar kereskedelmi csarnok fényes helyiségében fogadta őket estére. Másnap gróf Tisza István miniszterelnököt, Tallián földmivelésügyi, Hieronymi kereskedelmi minisztert, a főváros polgármestereit keresték föl, s az üdvözlő beszédekben és válaszokban barátságos szavak hangzottak.

Minden arra mutat, hogy szomszédaink jó benyomást szereztek személyesen mindarról, a miről eddig sokszor zavarban voltak.
Meggyőződtek, hogy Magyarországon és Budapesten van valami, a mi megérdemli a szomszédi jó viszonyt, és hogy Magyarországon a jó szomszédságot maga értékében becsülik meg.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98