Dtum
Login with Facebookk
1904 | Május

Az Unió-erőtakarmány

Mi az Unió-erőtakarmány tulajdonképpen?
Erre a kérdésre kivánunk feleletet adni olvasóinknak a végből, hogy mi reális erőtakarmányunk felől teljesen tájékozva legyenek és azt ne tévesszék össze az oly sűrűn forgalomba hozott erőtakarmánynak csufolt vegyitékekkel, melyek már sok kárt és bosszuságot okoztak magyar gazdáinknak. 

A 35 év óta fennálló Unió keményítő-gyárak verseczi gyára keményítőjét kizárólag tengeriből állítja elő.
Köztudomásu, hogy a tengeri keményitő gyártáshoz, arra hogy a keményítő jó legyen, kizárólag a legnehezebb, teljesen száraz sárga tengeri használható fel. Ebből az elsőrendű kukoriczából őrlés és kimosás által tehát tisztán mechanikai uton kivétetik annak keményítő része és a mi részek ezenkivül a tengeriben tartalmaztattak, azok képezik az erőtakarmány anyagát. Száz kiló tengeriből átlag ezen eljárás szerint 55% keményítőt nyernek, mig a tengeri összes nyers protein, zsir és más tápanyagja csonkittatlanul visszamarad. 

Az Unió-erőtakarmány természetesen ép oly szinű, ép oly izű is, minden mellékszag, vagy ir nélkűl mint a feldolgozott tengeri.
Ennek következtében mindenféle jószág csak ugy kedveli, mint a kukoricza darát s ha megszokta, nehezen nélkülözi. A préselés és lassu, de tartós szárítás által, alig marad a kész takarmányban 9-11 % vizrész, ez okból az Unió-erőtakarmány emészthetősége minden más műtakarmány-féle felett áll. 

Viszonyítva a jó száraz tengerihez az Unió-erőtakarmányt a következő képletet nyerjük:
                 A jó tengeri ösmert tápegysége 110.
                 Az Unió-erőtakarmány    ’’            164.
                 A jó tengeri ára átlag országszerte 10 K.
                 Az Unió-erőtakarmány ára …           11 K.
Tehát a kukoricza minden egyes tápegysége kerül 9.1 fillérbe.
Az Unió-erőtakarmány tápegysége pedig csak alig 6.4 fillérbe. 

Mi se bizonyítja különben jobban az Unió-erőtakarmány valódi értékét, mint a próba.
Gróf Wurmbrand-Wenkheim-korhányi (Kőrösladány) uradalmában, ezen gazdaság kitünő főtisztje erőtakarmányunkkal ez évben próbát végzett. A próba hizlalás eredménye gyanánt megállapíttatott, hogy alig három hónapig tartó próba abrakolása az erőtakarmánynak, teljesen azonos sulyu, koru és hizásu göbölyöknél minden egyednél átlag 32 kilogrammal több hizást eredményezett, mint az a tisztán tengeri darával hizlalt göbölyöknél eléretett. 

A tejhozam emelésére pedig, hogy mily előnyös hatással van az Unió-erőtakarmány elégnek találjuk felhozni a Frigyes főherczeg tescheni világhirű tehenészetében megejtett próba eredményét.
E szerint (miként azt az eredeti bizonyságlevél felmutatása által bármikor igazolni tudunk) két héten át a kisérletre kiszemelt fejősteheneknek adagolt naponkénti 3 kilogramm Unió-erőtakarmány ezen idő alatt a kisérleti tehenek tejhozamát egyedenként és naponként három-öt literrel emelte.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Gundacker graf Wurmbrand Uradalmi tehenészet, Ráckeve
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98