Dtum
Login with Facebookk
1904 | Március

A miniszterelnök gyásza

Gróf Tisza István miniszterelnök anyósa, özv, Tisza Lászlóné, Tisza Lászlónak, a miniszterelnök nagybátyjának, a szabadságharcz egyik vezérének és volt képviselőjének özvegye, február 9-ikén meghalt Beszterczén, hova egyik leánya, gróf Bethlen Pál főispán neje látogatására utazott.

 

A miniszterelnök rendkívüli politikai elfoglaltsága közben is a bécsi delegáczió tárgyalásairól, anyósa betegségéről értesülvén, február 5-ikén Beszterczére utazott, de február 7-ikén már onnan vissza kellett térnie és Bécsbe sietnie. A gyászhírt Bécsben kapta, honnan a gyászünnepre Gesztre utazott.

 

Az elhunyt apja Holles Dániel földbirtokos, anyja Török Krisztina grófnő volt. Tisza László 1850-ben vette feleségül. Tisza Lászlóné mindig a magyar asszony és anya mintaképe volt, egész életét gyermekeinek szentelte és leányai közül, kik valamennyien példás uri nevelésben részesültek, a legidősebb Tisza István gróf miniszterelnökhöz, a legfiatalabb Sándor János államtitkárhoz ment feleségül. Halála ezeken kívül még két leányát, Zeyk Károly földbirtokos, valamint Bethlen Pál gróf, Besztercze-Naszód és Szolnok-Doboka főispánjának feleségét dönti mély gyászba.

 

A halott beszentelése Beszterczén ment végbe. Ezután az elhunyt matrónát Gesztre vitték, a hol a Tiszák családi sírboltjában helyezték örök nyugalomra. Férje és ifju korában elhunyt Margit leánya mellett fogja örök álmát aludni. A geszti gyászünnepen Tisza István gróf is résztvett.


Özv, Tisza Lászlóné halála alkalmából a szabadelvűpárt tagjai táviratilag fejezték ki a miniszterelnök és a család előtt részvétüket.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98