Dtum
Login with Facebookk
1904 | Március

A hónap rövidhíreiből

A székelyek kivándorlása Amerikába

Eddig a székelyek Romániába mentek át munkára, a honnan könnyen hazatérhettek.
Most már ők is Amerika felé fordultak. Két esztendő előtt még csak 339 ment Amerikába a székelyföldről, tavaly már 1126. Romániába ugyancsak a tavaly 10.750-en kaptak utlevelet. Amerikába törvényhatóságok szerint: Udvarhelymegyéből 412-en, Csíkmegyéből 383-an, Háromszékmegyéből 242-en, Marostordából 89-en.

A kivándorolt székelyek sok pénzt küldenek haza Amerikából.
Némelyik félév alatt, mások egy év alatt kifizetik itthon csinált adósságukat. Ezek a példák a pénzt szerető, vagy adóssággal küzdő székelyekre fölöttébb károsak s a hatóságok és lelkészek intő szavai alig hatnak.  

 

  

Rózsa Sándor betyárja


Az alföldi betyárvilág már rég letűnt.
A tanyákat látogató szegénylegények részint kipusztultak, részint elültek vagy a fegyházakban vagy szerzeményökön, Rózsa Sándor bandájának, ha vannak még élő tagjai, már nem működnek, egynek kivételével, kit roskatagon, betegesen szállítottak a napokban Váczra.

Miskolczi Mihály a neve a vén bűnösnek.
Annak idején Rózsa Sándor bandájának egyik legveszedelmesebb tagja volt. Miskolczi most 70 éves, idejének jórészét börtönbe töltötte. Az öreg betyár lopás miatt lesz két évig a váczi fegyház lakója. 

 

 

Beruházási kölcsön


A legközelebbi napokban Lukács László pénzügyminiszter 320 millió koronát igénybe vevő beruházási javaslatról tesz előterjesztést a képviselőháznak.
Ez az összeg az ország különböző részeiben teljesítendő közmunkára, vasutakra, országutakra szükséges. A kormány több esztendőre osztja föl a szükséget, de mindenesetre tekintélyes összeget (mint mondják 75 millió koronát) fog a folyó év szükségleteire fordítani, a fenmaradó összegeket pedig akkor fogja felhasználni, ha arra szükség mutatkozik. A pénzügyminiszter, a mint a Széll-kormány által beterjesztett beruházási javaslatnál is előfordult, felhatalmazást fog kérni arra, hogy a szükségletek fedezésére 4 százaléknál többet nem kamatozó koronajáradékot bocsáthasson ki.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Rózsa Sándornak a szegedi várbörtönben készült fényképe (1860-as évek) Vasútépítő kubikusok
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98