Dtum
Login with Facebookk
1904 | Március

Kis gazda rovat

A *Chevalier* és *Hanna* sörárpák közt az a leglényegesebb különbség, hogy a *Hanna* árpa vagy két héttel korábban érik, mint amaz. Ha tehát a tavasz korán áll be, a búza érése pedig késik, akkor a *Hanna* megelőzi a búzát az érésében. Rendesen azonban vagy mindjárt a búza után, vagy ezzel egyidőben érik. A *Hanna* többet terem és egyenletesebben érik, mit a *Chevalier* legalább többen ezt állítják. Hogy aztán sörfőzésre nézve melyik árpafaj jobb, arra nézve biztos megállapodás még nincs. 


Hogy mely időszakban vágták ki a fát, azt jód-oldat segítségével lehet megtudni. Minden fában van ugyanis keményítő, a mely mihelyt jóddal érintkezik megkékül. Ha tehát a fát téli időszakban, illetőleg októbertől áprilisig vágják, ekkor, mivel sok benne a keményítő, a jód-oldattól kék színű fog lenni, mihelyt azt a fára cseppentjük, míg nyáron kevés keményítő levén a fában, az csak sárga színt fog a jóddal való kezelés után mutatni. Jód-oldat minden gyógyszertárban kapható. 


Az egerek által nagyon kiritkított búzatáblákat nem czélszerű meghagyni, mert csak gyommal fordulnának fel. Leghelyesebb az ilyen foltokat mindjárt kora tavaszszal, gép segítségével tavaszi búzával bevetni s egyúttal tövis vagy könnyű vasboronával megjáratni, sőt ha a szükség kívánja le is hengereztetni. Az idejében vetett tavaszi búza rendesen egy időben érik az őszivel.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A sörárpa az éghajlat és az időjárási elemek iránt igényesebb, mint a takarmányárpa Fűrészek: a) cserfűrész b) karajfűrész (Fülekpilis, Nógrád vm.); c) fűrész élesítése reszelővel Pámvádli vagy lóré. Lóvontatású csille ölfa és favágók szállítására (Almamellék, Sásrétpuszta)
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98