Dtum
Login with Facebookk
1904 | November

A külkereskedelmi tárgyalások újabb fordulója Németországgal

A német birodalmi kormány azzal, hogy oly magasrangú államférfiút küldött Bécsbe a kereskedelmi szerződési tárgyalásokra, mint gróf Posadovszki belügyi miniszter, jelét adta annak, mily fontosnak és mily sürgősnek tartja ezeket a tárgyalásokat. 

Ez alkudozások nagy mértékben érdeklik hazai közgazdaságunkat.
Ez magyarázza meg, hogy a tárgyalásokat Budapesten fogják folytatni. Tudvalevő, hogy Németország már megegyezett Oroszországgal és az orosz gabonaneműek, valamint az állatok behozatalánál bizonyos engedményeket tett. Bizton számítsanak rá, hogy Németország ezeket az engedményeket nekünk is meg fogja adni, de természetesen minél drágább áron szeretné ez megtenni.

Ha a magyar és osztrák kormány tudná, miben áll a német-orosz állategészségügyi egyezmény, akkor könnyű volna a helyzetük, de ezt nem tudják.
Azért küldötte Németország egyik legügyesebb államférfiát ide, hogy minél kedvezőbb ellenengedményeket eszközöljön ki tőlünk annak a fejében, a mit Oroszországnak már ugyis megadott.

Németország tudvalevőleg igen kíméletlenül járt el velük szemben.
Állategészségügyi ürügyek alatt ismételve majdnem lehetetlenné tette Németországba való állatkivitelünket. Ez okból a magyar közvélemény sürgősen követeli, hogy az új kereskedelmi szerződéssel kapcsolatban állategészségügyi egyezményt kössünk Németországgal, mely érdekeinknek álürügyek alatti kijátszását lehetetlenné tegye. Ugyanis be van bizonyítva, hogy pl. a száj- és körömfájást nem tőlünk, hanem Poroszországból hurczolták be ismételve Bajorországba, mely a magyar szarvasmarhának egyik legjobb vevője.

A budapesti tárgyalásoknál tehát első sorban az állategészségügyi egyezményről, továbbá az árpa- és malátavámról, végül a fűrészelt fa vámjáról van szó.
Remélhető, hogy Németország ezeknél végre is engedni fog, de csakis úgy, ha némely ipari czikkeknél viszont engedményeket kap, melyeknél meg az osztrák iparosság foglal el tiltakozó álláspontot. Nagy feladat lesz tehát az ellentétes érdekek oly összeegyeztetése mind a három fél – Magyarország, Ausztria és Németország – belenyugodhatik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98