Dtum
Login with Facebookk
1904 | November

Pénz- és gabonapiacz

A ki a tőzsde parquettján előforduló mozzanatokat távolról szemléli és tudását kizárólag a lapok tudósításaiból, avagy a szívesen kínálkozó börzeágens informatiói szerint látja rózsaszínben tündökölni a folytonos hausse mozgalmat, az kétségtelenül azt kell, hogy higgye, hogy a felszínre került emelkedő irányzat egészséges bázison alapszik és hogy ugy fejezzük ki magunkat: minden fenékig tejfel! 

Minden laikus így kell, hogy gondolkozzék, ez kétségtelen, hisz ő csak azt látja, hogy az árak 10-15 koronát emelkedtek.
És ebből következtetni véli, hogy mindez reális üzlet, nagy kereslet eredménye. Sajnálattal kell kiábrándítanunk a hiszékenyeket. Ez az eddig és ezutáni esetleges emelkedés dehogy is egészséges, okadatolt árjavulás! Nem kérem, ez csak ugynevezett börze manőver.

Ne tessék hinni, hogy papírjainkat keresi a külföld.
Dehogy keresi, esze ágába se jut! Azt se méltóztassanak képzelni, hogy a nagy tőke elérkezettnek látta az időt értékek bevásárlására a nagy osztalékok reményében. Szó sincs róla. Nem kell a mi papírunk, fájdalom, se a külföldnek, se a nagytőkéseknek. Nem kell kérem a kutyának se.

De kellenek a magasabb kurzusok a mi szegény bankjainknak, a kik kétségbeesett tulajdonosai a mi értékeinknek.
Közeleg könyörgöm, az évi zárlat ideje. Hát szükség van jobb jegyzésekre, hogy ennek alapján aztán a trezorokban levő értékek magas áron tétethessenek be a zárlatba. Ennyi az egész.

Ez aztán megmagyarázza azt a nagy síri csöndet is, mely a tőzsdére mint fekete felhő nehezedik.
Nincs ott kérem élet, nincs kereslet, nincs üzlet s ha van valami, azt a mérhetetlenül nagy, a kétségbeejtő, óriási: dalesz! ( Gyöngébbek kedvéért: dalesz, egyenlő: schnasz, ez pedig circa egyenlő: a pénznélküli nagy nyomorral). 

Ennek a helyzetnek aztán meg van az egész ország iparára, kereskedelmére és egész gazdasági életére bénitólag ható következménye, hogy üzletre reális legyen is az, pénzt kapni lehetetlen. 

Így állunk az elfogadmányok leszámolásával és egy csöppel se jobb a helyzet a jelzálog ügyekben.
Szóval a pénzügyi téren hosszában, széltében óriási nagy a nincstelenség és ily helyzetben ugrándozni az arany borju körül esztelenség. 

A gabona ára erősen hanyatlott e hónapban.
A mi természetes, előre látható dolog volt. Elvégre gabona termésünk, bár jóval elmaradt az 1903. évi óriási terméstől, egyáltalán nem volt rossz és átlagban jó közepesnek minősíthető utólagosan. 

A fővárosi malmok őrlési reductiója elkedvetlenítette a legvérmesebb hausseitákat is és a papír, buza, rosz árfolyama hull, hull, mindig lejebb, mint az őszi falevél. 

Divat most a takarmányról beszélni, azzal foglalkozni.
Nem akarok műveletlennek látszani, hát én is megírom ez irányu gondolataimat. Legelőször is constatálom, hogy eltekintve egyes vidékektől, nem olyan fekete az ördög, mint a hogy festik. Tény ugyan, hogy kevés is a takarmány, tehát drágább is mint rendesen, de azt mondani, hogy takarmány egyáltalán nincs, tulzott hóbortos beszéd. 

Ha van is egyes vidékeken keményen megszorult gazdálkodó, általánosságban mi sem mutatja a nagy takarmány szűkét.
Hát hisz igaz, messze van még a tavasz. Való, hogy akkor majd jobban szorul a kapcza és a mi ma nem kell a gazdának, az után kapva kapni fog tavaszszal. Csak aztán legyen is a mit kíván akkortájon. 

Mert bizony végzetes hibája a mi gazdáinknak, minden beszerezendő beszerzését az utolsó perczre hagyni.
Bár nem látjuk tulsötétnek a takarmány kérdését, mégis figyelmeztetem e sorok olvasóit, ne huzzák-halasszák szükségletök vételét, hanem lássák el állataikat tavaszig, addig, a míg emberséges áron kínálnak takarmányféléket.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Tőzsdei ügyletek
Szabóné Fricska Anna

A tőzsdei spekuláció a határidős ügyletekhez kötődik, mert a fizetés és a szállítás egyaránt a szerződésben kikötött későbbi időpontban történik meg.

Így a szerződéskötés idején és a teljesítés időpontjában az árak között eltérés alakul ki, amely jelentős is lehet. A spekuláció egyik formája, a hausse az áremelkedést kívánja kihasználni, másik formája a baisse, ilyenkor az árcsökkenésre játszanak.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98