Dtum
Login with Facebookk
1904 | Október

A budapesti gyümölcs-kiállításról

Nagyon szép és gazdag kiállítás volt legközelebb Budapesten látható, hol az ország legkiválóbb termelői mutatták be pompás gyümölcseiket s csemegeszőlőiket.
A ki itt megfordult, örömmel győződhetett meg róla, hogy mennyire haladt már nálunk ez a termelési ág s a megjelent külföldi szakértő-látogatók is kijelentették, hogy Magyarország e tekintetben akármelyik más állammal versenyezhet. 

Ennek különben ékesen szóló bizonyítéka az is, hogy a magyar gyümölcsöt és csemegeszőlőt mind nagyobb mértékben szállítják a külföldi piaczokra, hol nagy kelendőségnek örvendenek. Ez pedig nemcsak az illető termelőkre nézve hasznos, hanem nemzetgazdasági tekintetben is igen figyelemre méltó, mert ily módon sok idegen pénz áramlik be az országba. 

Különös érdemeket szereztek a magyar szőlő és gyümölcs terjesztése körül a kiállítók közül Rohonczy Gida, az ismert politikus és országgyűlési képviselő , s Mathiász János kecskeméti szőlész. 

Rohonczy Gidának Törökbecsén van nagy telepe.
100 holdon tenyészti a csemegeszőlőt, 40-50 holdon a dinnyét s 8 holdon a szamóczát. S e termelvények nagy részét a külföldön adja el. Dinnyéi százezer számra árasztják el, kivált Német- és Oroszország nagyvárosainak piaczait. A kiállításon bemutatta kicsinyben a szüretelést is, a közönség szeme láttára szürette a mustot, melyet csinos magyar ruhába öltözött lányok kínálgattak. 

Mathiász Jánosnak a kecskeméti homokon van 50 hold szőleje.
Benne nem kevesebb, mint 1600 különféle fajú csemegeszőlő, melyek egy részét ő maga állította mesterségesen elő s mind magyar névvel nevezte el: *Attila*,* Árpád*, *Rákóczi*, *Kossuth*, *Deák Ferencz*, *Ezredéves Magyarország*, stb.

Hogy pedig milyen kitűnő szőlei vannak, látszik csak abból is, hogy a hány kül- és belföldi kiállításon résztvett, mindig első dijat nyert s csupán aranyérmeinek a sulya meghaladja már a másfél kilogrammot! Ő szállít szőlőt királyunk asztalára, Vilmos német császárnak és más fejedelmi személyeknek, sőt Lonbet franczia köztársaság elnöke is megrendelői közzé tartozik, holott épen Francziaországot tartják a legelső csemegeszőlő-termelő államnak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A budapesti M. Kir. Kertészeti Tanintézet kiállítása és cserepes gyümölcsfák Mathiász János kecskeméti szőlőtelepének kiállítása Rohonczy Gida és neje törökbecsei gyümölcsösének kiállítása: Must-készítés Rohonczy Gida törökbecsei telepén
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98