Dtum
Login with Facebookk
1904 | Október

Virágzó Stanhopea

A növényvilág csodás alakjai az Orchideák,vagy kevésbé ismert magyar nevükön kosborok.


Virágaikat sajátos alakjuk, remek szép, sőt mondhatni páratlan színezetük, egyrészüket igen kellemes, gyakran kábító illat is jellemzi. A forró földöv termékei közé tartoznak és az amerikai és ázsiai őserdők legjellemzőbb növény szépségei, melyekért az angol, franczia, belga, orosz nagy urak ezreket meg ezreket fizetnek s otthon külön díszes üvegházakban ápolják. Ezen Orchideák egyik nálunk legismertebb fajta a Stanhopea.


Gróf Károlyi Mihály egyetem-utczai palotája parkjában a Jindacsek Ferencz udvari kertész művelése alatt levő Orchideák ez évben rendkívüli gazdag virágdíszt öltöttek. a mit bizonyára a nyári tartós tropikus hőség idézett elő, mert noha e kábító illatú, különös alakú és színpompájú virágok más évben is virítottak, de ilyen gazdagon soha sem.

 

Gróf Károlyi György a 60-as években hozatott Mexikóból több fajta Orchideát. Azok közül ma már csak a Stanhopea három variansának maradékai élnek. Képünkön a Stanhopea oculata egy virágzó példányát mutatja. A növényfészekből lefelé nyuló öt hajtáson 46 virágot olvashatunk meg.


Ha valaki elhalad a gróf Károlyi park kerítései mellett, alig gyanítja, hogy odabenn Mexikó őserdejének meghonosult virágai is díszlenek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Virágzó Stanhopea Oculata gróf Károlyi Mihály egyetem-utczai kertjében A Stanhopea Oculata egy virágja eredeti nagyságban
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98