Dtum
Login with Facebookk
1904 | Szeptember

Braziliai hadihajó Fiuméban

Alig multak el az éjszakamerikai hajóhad tiszteletére rendezett ünnepélyek, már ismét megjelent Fiuméban egy amerikai hadihajó. Ezuttal a braziliai Egyesült-Államok küldötték egyik uszó várukat, a „Benjamin Constant” nevű korvettet a mi kikötőnkbe, hova szeptember 7-ikén érkezett.

Nevezetes e hajónál, hogy ámbár hadi czélokra szolgál, mégis a nagy franczia festő nevét viseli, a mivel a braziliai kormány nyilván a művészet iránti tiszteletét akarta kifejezni. A hadihajó, mely Juan Battista de Nebos kapitány vezénylete alatt áll, 74 méter hosszu, 14 méter széles és 6 méternyire jár a viz alatt. Tonnatartalma 2750, gépei pedig 2800 lóerőt fejtenek ki. Hat nagy hosszúcsövű ágyuval, 4 golyószóróval és négy torpedócsővel van felfegyverezve, s óránként 14 mérföldet halad.

A „Benjamin Constant” május 1-én hagyta el Rio Janeirót és az Azori-szigetek, Lisszabon, Cadiz, Toulon, Nápoly, Trieszt és Pola érintése után jött Fiuméba, a honnan szeptember 12-ikén indult vissza Rio-Janeiró-ba. A hajó födélzetén volt a bécsi braziliai követ, Regis de Oliveira is, a ki a hajó parancsnokával és Franfurter Albert brazíliai konzullal azonnal megtette a kormányzónál, a tengerészeti és katonai hatóságoknál és Fiume város polgármesterénél a szokásos látogatásokat. E hatóságok vezető tanácsosai és a polgármester másnap adták vissza a látogatást, mely alkalommal a hajóról való távozásukkor egyenkint 13 díszlövéssel tiszteltettek meg.

Szeptember 9-én a tengerészeti hatóság „Előre” nevű hajóján Roediger révkapitány és Frankfurter konzul több meghívottal Czirkvencziába vitték a braziliai tisztikart, másnap este pedig a konzul adott Fiumében fényes lakomát, melyet 11-ikén De Nebos parancsnok viszonzott hajója fedélzetén pompás ebéddel.

E hajó látogatásának jelentőségét emeli az, hogy a 418 főnyi személyzet jó részt hajótiszti növendékekből állt, a kik így megismerkedtek Fiume által Magyarországgal s az itteni magyarokkal való érintkezésben sok dologról nyertek helyes tájékoztatást. Valamennyien lelkesülten beszéltek fiumei fogadtatásukról,s meghivták itteni uj barátaikat mielőbbi látogatásra Braziliába.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98