Dtum
Login with Facebookk
1905 | Április

A bányák elektromos világitása és a vele járó veszélyek megelőzése és elháritása

Miután az elektromos világitásra rendelt szerkezetek (lámpák) rendesen csak alacsony feszültségü áramokat követelnek, megérintésüket mindaddig veszélytelennek tartották, míg iv- és izzólámpák körül foglalatoskodók halálos sérülései az ellenkezőt nem bizonyitották.

A dolgok mai állása mellett váltóáramu vezetékekhez kapcsolt elektromos lámpák megérintése különösen akkor veszélyes, ha ezek nedves bányaüregekben vannak elhelyezve. Németországban a biztonsági szabályzatok az elektromos lámpák megérintéséből származható veszélyek elháritására vonatkozólag az utasitások egész sorozatát tartalmazzák.

Az izzólámpák foglalatai csak 250 volt feszültségig lehetnek kikapcsolókkalfelszerelve; magasabb feszüléseknél ugyanis a kikapcsolók megérintése veszélylyel járhat. Hozzáférhetően szerelt izzótestek megengedett legmagasabb feszültsége ugyanezen okból 600 volt-tal van megállapitva.

Bányákban a föld felé való feszültség csak akkor lehet nagyobb 250 volt-nál és egymásután kapcsolt izzólámpák alkalmazása esetén csak oly áramkörökben van megengedve, amelyek a világitó áramot valamely vasuti vonal vezetékéből (lokomotivval szállításnál) kapják.

Magas feszüléssel dolgozó és seriesben kapcsolt izzó-vagy ivlámpáknál ezemkívül azokban, vagy azok mellett oly szerkezet kell, hogy beállitva legyen, amely a lámpa kialvásának esetére, azonnal önmüködőleg oda hat, hogy a hozzávezető kontaktusban a feszültség a 100%-ot ne haladhassa meg.

Iv-és izzólámpákra nézve el van rendelve, hogy azok hozzávezető drótjai, a lámpa rendes állása mellett, a hozzáférhetés darabjain elszigetelő anyaggal legyenek bevonva. Nehogy por és nedvesség hozzájuk férhessen, ami az áram esetleges kiözönlését okozhatná, a bevezető nyilások kellő szerkezete és tömitése útján kell gondoskodni.


A bányákban beépitésre kerülő izzólámpák armaturáit illetőleg a következő óvintézkedéseket kell figyelemmel kisérni: izzólámpákat jól záró és a foglalatokat is takaró, felső védőharangokba kell szerelni.

Ahol a lámpa és a bánya talpa között a távolság 2 m-nél nem nagyobb, a védő-harangok fölé még dróthálót vagy drótkosarat is kell boritani, nehogy külső behatások és mekanikai ütődések azokban kárt tegyenek.

A drótból való védőkosárnak helyettesitése a lámpáknak rugalmas felfüggesztése, mint az különösen a bányákban szerelendő lámpák számára van elrendelve, ábránkon látható. Itt a felső kapcsoló szelenczét és a lámpa testet fémmel boritott gummicső köti egymással össze.

A védő-harang és a porczellánból készűlt foglalatok igen erősek és a leghevesebb lökéseket és ütődéseket könnyen kibirják,mert ezek hatása ellen rugós szerelésük utján védve vannak, vagyis mert a lökések elöl kitérhetnek.

A védő drótkosárnál jobban megfelelnek, mert a fény terjedését nem akadályozzák.

Az ábrán nedves helyekre rendelt, igen megbizhatóan lezárt foglaló-rész van bemutatva, amelynél a félköralaku bevezető csatornák, amelyek a vezetékek felvételére szolgálnak.

J. Carl Lena oly porcellanból készült vezetékkapcsolatot szerkesztett világitó-testek számára, amely az előbb leirt Schuch Adolf Worms-féle szerkezettel sok tekintetben megegyező. Alsó részében harangszerüen van kiképezve, amelyben a vezeték felvételére rendelt fémtárcsa csepegő vizek ellen védett helyzetben van csavarokkal megerősitve.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Rugalmas lámpaszerelés bányák számára (Bergmann-féle szerkezet) Nedvet át nem bocsátó lámpa szereléke Carl J-féle lámpaszerelés aknamélyítések számára
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98