Dtum
Login with Facebookk
1905 | Augusztus

A takarékbetéti könyvek kifizetése

A takarékpénztáraknak, mint a közjólét előmozditására hivatott intézményeknek, kötelessége, hogy mindent megtegyenek, ami a takarékossági hajlam fejlesztésére szolgál.
Az erre a célra szolgáló eszközök közt első helyen állanak azok, amelyek a takarékbetétek biztosságát fokozzák. Eltekintve a dolog jogi és pénzügyi oldalától, a kezelés tökéletesitésére is törekednünk kell. Abban a részben is minél nagyobb biztosságot kell nyujtani a betevőknek, hogy megtakaritott filléreik nem fizettetnek ki illetéktelen kezekbe.


A gyakorlati tapasztalatok arra mutatnak, hogy a magyar fővárosi és a vidéki takarékpénztárak ebben a részben nem törődnek kellő mértékben a közönség érdekeivel.
A takarékbetétek kifizetése körül nem mindegyik lépteti életbe azokat a biztositási intézkedéseket, amelyek a betevőknek a legnagyobb megnyugvást szerezhetnék. A jelszó és a fentartás minden, amit a betevő magának kiköthet. Ellenben a védjegyek intézményét egyáltalában nem ismerik, époly kevéssé az olyan fentartást, hogya pénz csak a betevőnek legyen kifizethető. Valamint nem ismerik a biztositást. A fentartások kombinált módjait ugyancsak visszautasitják.


Hát hiszen a takarékpénztáraknak a maguk szempontjából annyiban teljesen igazuk van, hogy őket annál kevésbé érheti veszteség, minél kevesebb a fentartás.
Az ő érdekük az, hogy egyáltalán ne legyen semmiféle fentartás. Akkor egészen nyugodtan kifizethetik a betétet bárkinek, aki a betéti könyvecskét felmutatja. A veszteséget viseli a betevő.


Magyarországon a takarékpénztárak kizárólag a magánvállalkozás kezén vannak.

A nyugati államokban minden számottevő községnek megvan a községi takarékpénztára. Ha a magyar takarékpénztárak meg akarnak maradni az általuk jelenleg élvezett monopolium élvezetében, ha azt akarják, hogy az államhatalom, teljesen megbizva abban, hogy a reájuk háramló feladat betöltésére megvan a képességük és hajlandóságuk, őket jelenlegi szabadságuk élvezetében korlátlanul meghagyja, akkor a változó korszellemmel, amely a szociális érdekek érvényesülését mindnagyobb mértékben követeli, lépést kell tartaniok.

Át kell hogy hassa őket hivatásuk tudata és meg kell hogy tegyenek minden lehetőt a reájuk bizott nagy érdekek szolgálatában. A takarékpénztárak közérdekü feladata első sorban, hogy a takarékossági hajlam kielégitésére és fejlesztésére alkalmat nyujtsanak.


Tagadhatatlan, hogy azon biztositási rendszabályok szaporitása és szigoritása, amelyek a jogosulatlanoknak való fizetést megakadályozzák, ezt a célt kiváló mértékben előmozditják.
Igaz ugyan, hogy a kereskedelmi forgalom érdekében nem tanácsos a takarékkönyvecskéket megfoszatni igazolási papiros-jellegüktől, de hát nem is erről van szó. A takarékkönyv biztositása maradjon továbbra is kivétel és történjék továbbra is csupán a betevő kifejezett kivánságára. És ha talán kissé alkalmatlan is egyes intézeteknek, mégis a köz érdeke azt követeli, hogy azon betevők, akik keservesen megtakaritott filléreiket takarékkönyvecskére el akarják helyezni, attól félnek, hogy a könyvecske avatatlan kezekbe kerülhet, teljes megnyugvással vihessék pénzüket a takarékba.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A nagykőrösi Kossuth-szobor leleplezési ünnepélye A nagykőrösi Kossuth-szobor leleplezési ünnepélye
Szeptember 30- ikán, vasárnap, lelkes ünnepet ült Nagy-Kőrös városa...
FTC – KAOE 3:0 (1:0)
Üllői-uti pálya. 1500 néző. Bíró: Schiller Jenő. Kicsiny, de lelkes...
A Mount Palomar-i csillagvizsgáló A Mount Palomar-i csillagvizsgáló
Mindössze néhány hónap választ el már csak a világ legtökéletesebb...
Gömbös Gyula Mezőkeresztesen Gömbös Gyula Mezőkeresztesen
Gömbös Gyula honvédelmi miniszter és a miskolci főispáni installáción...
Nagy Miklós levele az olvasókhoz Nagy Miklós levele az olvasókhoz
A „VASÁRNAPI UJSÁG” és társlapjai szerkesztéséről a mai...
Gellért Oszkár -  Nikotin Gellért Oszkár - Nikotin
Felüdülni egy cigaretten, Arra gondolni, kit szerettem S gyengéden...
 Robbanó sörösüvegek és eleven aknák Robbanó sörösüvegek és eleven aknák
A haditudósítások mostanában gyakran foglalkoznak azokkal a kegyetlen...
Rohonczi 35 métert hajított gerellyel a TFSE női versenyén Rohonczi 35 métert hajított gerellyel a TFSE női versenyén
Csütörtökön délelőtt verőfényes szép időben rendezte a TFSE országos...
Gróf Széchenyi Imre lemondása Gróf Széchenyi Imre lemondása
Gróf Széchényi Imre a MAC. alelnöki tisztéről lemondott. E lemondását...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98