Dtum
Login with Facebookk
1905 | Augusztus

A takarékbetéti könyvek kifizetése

A takarékpénztáraknak, mint a közjólét előmozditására hivatott intézményeknek, kötelessége, hogy mindent megtegyenek, ami a takarékossági hajlam fejlesztésére szolgál.
Az erre a célra szolgáló eszközök közt első helyen állanak azok, amelyek a takarékbetétek biztosságát fokozzák. Eltekintve a dolog jogi és pénzügyi oldalától, a kezelés tökéletesitésére is törekednünk kell. Abban a részben is minél nagyobb biztosságot kell nyujtani a betevőknek, hogy megtakaritott filléreik nem fizettetnek ki illetéktelen kezekbe.


A gyakorlati tapasztalatok arra mutatnak, hogy a magyar fővárosi és a vidéki takarékpénztárak ebben a részben nem törődnek kellő mértékben a közönség érdekeivel.
A takarékbetétek kifizetése körül nem mindegyik lépteti életbe azokat a biztositási intézkedéseket, amelyek a betevőknek a legnagyobb megnyugvást szerezhetnék. A jelszó és a fentartás minden, amit a betevő magának kiköthet. Ellenben a védjegyek intézményét egyáltalában nem ismerik, époly kevéssé az olyan fentartást, hogya pénz csak a betevőnek legyen kifizethető. Valamint nem ismerik a biztositást. A fentartások kombinált módjait ugyancsak visszautasitják.


Hát hiszen a takarékpénztáraknak a maguk szempontjából annyiban teljesen igazuk van, hogy őket annál kevésbé érheti veszteség, minél kevesebb a fentartás.
Az ő érdekük az, hogy egyáltalán ne legyen semmiféle fentartás. Akkor egészen nyugodtan kifizethetik a betétet bárkinek, aki a betéti könyvecskét felmutatja. A veszteséget viseli a betevő.


Magyarországon a takarékpénztárak kizárólag a magánvállalkozás kezén vannak.

A nyugati államokban minden számottevő községnek megvan a községi takarékpénztára. Ha a magyar takarékpénztárak meg akarnak maradni az általuk jelenleg élvezett monopolium élvezetében, ha azt akarják, hogy az államhatalom, teljesen megbizva abban, hogy a reájuk háramló feladat betöltésére megvan a képességük és hajlandóságuk, őket jelenlegi szabadságuk élvezetében korlátlanul meghagyja, akkor a változó korszellemmel, amely a szociális érdekek érvényesülését mindnagyobb mértékben követeli, lépést kell tartaniok.

Át kell hogy hassa őket hivatásuk tudata és meg kell hogy tegyenek minden lehetőt a reájuk bizott nagy érdekek szolgálatában. A takarékpénztárak közérdekü feladata első sorban, hogy a takarékossági hajlam kielégitésére és fejlesztésére alkalmat nyujtsanak.


Tagadhatatlan, hogy azon biztositási rendszabályok szaporitása és szigoritása, amelyek a jogosulatlanoknak való fizetést megakadályozzák, ezt a célt kiváló mértékben előmozditják.
Igaz ugyan, hogy a kereskedelmi forgalom érdekében nem tanácsos a takarékkönyvecskéket megfoszatni igazolási papiros-jellegüktől, de hát nem is erről van szó. A takarékkönyv biztositása maradjon továbbra is kivétel és történjék továbbra is csupán a betevő kifejezett kivánságára. És ha talán kissé alkalmatlan is egyes intézeteknek, mégis a köz érdeke azt követeli, hogy azon betevők, akik keservesen megtakaritott filléreiket takarékkönyvecskére el akarják helyezni, attól félnek, hogy a könyvecske avatatlan kezekbe kerülhet, teljes megnyugvással vihessék pénzüket a takarékba.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98