Dtum
Login with Facebookk
1905 | Augusztus

Hajózási kartell

Az államvasutak, a Magyar folyam- és tengerhajózási társaság és a Dunagőzhajózási társaság között tudvalevőleg kartell-szerződés állott fenn, amely az idén felbomlott. Azóta a dunai hajózási vállalatok között a legélesebb verseny fejlődött ki, amely a díjtételeket már az önköltségek alá szorította.

Hogy a további versenynek elejét vegyék, a Magyar folyam- és tengerhajózási részvénytársaság, a Duna gőzhajózási r. t., továbbá a magánhajósok részéről Eggenhofer József, Guttentag Gusztáv, Rosmayer Ferenc, Schön Jakab, Szohner Károly, Weisz Jakab és társa, Wolfinger és Reich stb. budapesti és Cvetnic T. zágrábi vállalkozók tárgyalásokat folytatnak, amelyeknek célja egységes megállapítások létesítése.

A tárgyalások eddig nem vezettek eredményre, főleg azért, mert a Dunagőzhajózási társaság folyton akadályokat gördít a megegyezés elé.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Kartell
Szabóné Fricska Anna

A tőkés csoportok együttműködésének legegyszerűbb (és legnépszerűbb) formája a kartell.


A kapcsolatban lévő csoportok, vállalatok teljesen önállóak, egymástól függetlenek maradnak, viszont a gazdaság működésének néhány területére megállapodást kötnek. Így valósulhat meg árakban, a piac felosztásában vagy a termelés mennyiségében az együttműködés.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98