Dtum
Login with Facebookk
1905 | Augusztus

Drót nélküli táviró-állomás Fiuméban

Nagyon érdekes kisérletekhez lát Fiuméban a kereskedelmi mimiszterium posta és távíró szakosztálya, hogy a Marconi-féle rendszer alapján drótnélküli, radiotelegráf utján jusson összeköttetésbe az Adria tengeren keresztűl az olasz partokkal.

A fiumei kisérleteket valószinűleg októberben kezdik el s Hollós József műszaki tanácsos fogja vezetni, a kitől az önálló tervek erednek. Addig az előkészületek folynak.

Az Unió vegyipari részvénytársaság gyáránál 35 méter magas árboczot állitanak, a mely vasrudakkal összeköttetésben lesz a gyár kéményével, hogy szilárdabbul álljon.

Másik állomásnak a kisérleteknél a tengerészeti hatóság „Előre” nevü gőzhajóját használják, s annak árboczait meghosszabitják.

A kisrleteket a kereskedelemügyi miniszterium közegei végzik a táviróhivatal közvetitésével. Ezeket a kisérleteket a Faresina-csatorna felé először Cherso szigetéig, később túl az olasz partokra, Anconáig folytatják, annak megállapitása végett, nem lehetne-e Anconával radiotelegráf utján egyenesen érintkazésbe lépni.

A kisérleteket, ha kellő sikerük lesz, az Adria-társaság és a magyar – horvát tengeri gőzhajós-társaság egy-egy hajójával nagyobb távolságra is folytatják.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98