Dtum
Login with Facebookk
1905 | Augusztus

Teljes napfogyatkozás augusztus hó 30-ikán

Ritka és nagyszerü természeti tüneménynek lesznek szemtanui e hó 30-ikán Spanyolrszág egy részének lakói. Teljes napfogyatkozást fognak látni, melynek tartama több mint három percz.

Maga a napfogyatkozás nem épen ritka tünemény. De nagy ritkaság a földnek egy bizonyos helyén, s ritkaság a hosszú ideig tartó teljes fogyatkozás.

A napfogyatkozásoknak rendes periodusuk van, mely 18 eszetndeig és 11 napig tart. Ez idő alatt 41 napfogyatkozás látható. Minden egyes napfogyatkozás megismétlődik 18 év és 11 nap mulva.

Az a napfogyatkozás, mely most 30-ikán lesz látható, látható volt 1887 augusztus 19-ikén is, és ismét látható lesz 1928 szeptember 10.ikén.

Úgy, hogy még csillagászati számitások nélkül is meg lehet mondani, mely napokon lesz egy-egy napfogyatkozás. De azt már nem lehet megmondani számitások nélkül, hogy teljes lesz-e a napfogyatkozás vagy részleges, s még kevésbé azt, hogy a föld melypontján lesz látható.

Egy-egy ponton, mondjuk egy városban, a teljes napfogyatkozás az igen ritka tünemények közé tartozik. Londonban például az 1140-ik esztendőtől fogva egész 1705-ig, vagyis 575 év alatt egy teljes napfogyatkozás se volt.

Párisban se volt a múl század alatt egy se, pedig e város kedvezőbben fekszik e tünemény láthatóságát illetőleg.

A Hold árnyéka ugyanis, mely az elsötétedést okozza, a földnek csak egy kicsi részére esik, s csak ott látható a tünemény, ellenben a szomszédos helyek, s aföldnek egész többi része megvilágitva maradnak.

Ép úgy, mint mikor kicsi futó felhő kerül a Nap korongja elé, s elhomályosodik egy darabon a határ, míg a vidék többi része verőfényben úszik. S ha a felhőt tova kergeti a szél, árnyéka is sebesen tova iramodik a mezőn.

Csakhogy ott, a hová a Hold árnyéka esik ésvégig szalad, nemcsak homályos lesz az idő, hanem beáll hirtelenül a teljes éjszaka.

És ez teszi nagyszerüvé, imponálóvá a tüneményt, mely megkapja napjainkban is az embereket még akkor is, ha előre tudják a történendőket, s vad félelemmel töltötte el a régieket, a kiket váratlanúl lepett meg a tünemény.

1860 julius 18-ikán Afrikában térdeikre hullottak, majd felugrálva lakásaikba futottak az emberek, mikor a sötétség bekövetkezett,pedig előre kitanitották őket az ott dolgozó csillagászok, hogy mi fog bekövetkezni.

1868 augusztus 18-ikán az Indiákon észlelő Janssen angol csillagász munkásai vad futással a közel eső folyó vizébe vetették magokat nagy ijedtségökben.

S még Párisban is megtörtént 1867 márczius 6-ikán, pedig csak részleges napfogyatkozás volt,hogy egy nőiskolának igazgatónője imádkozást parancsolt reá növendékeire, eltávoztatandó az ég haragját.

A mostani napfogyatkozás Amerikában fogja kezdetét venni. A Hold árnyéka ott fogja először elsötétiteni a vidéket a Winipeg tájékán,még pedig déli 12 óra 57 perczkor.

Innen az árnyék áthalad az Atlanti-óczeánon mint valami villámgyors vihar, s 1 óra 8 perczkor már Spanyolországban van Burgos városának tájékán, 1 óra 52 perczkor átszáguldott már az afrikai partokra, s Filippvillénél okoz éjszakai sötétséget.

Az árnyék körének sugara ez alkalommal szokatlanul nagy, úgy, hogy a fogatkozás oly hosszas csíkot képező térségen lesz látható, mlynek szélessége is jelentékeny, a mellett pedig egy-egy helyen az elsötétedés nehány perczig is eltart.

Daczára annak a roppant sebességnek, melylyel az árnyék halad.

Így Spanyolországban tartama 3 percz és 48 másodperczet fog kitenni, Tuniszban pedig 3 percz és 26 másodperczet.

<<
<
1
2
3
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az augusztus 30-iki napfogyatkozás a fekete vonallal jelölt helyeken lesz látható A Hold árnyékának utja Spanyolország és Tunisz között az augusztus 30-iki napfogyatkozáskor Elhelyezkedés hullócsillag észlelésekor. A műszer mellett dr. Konkoly-Thege Miklós igazgató áll, tőle jobbra Massány Ernő, balra ifj. Konkoly-Thege Miklós éa Büky Aurél asszisztensek ülnek. Az ó-gyallai észlelések szinhelye. A meteoroscop a pavillon tetején van felállitva Csillagda a nagy-tagyosi parkban. Előtte épen időmeghatározást végeznek sextanssal Konkoly-Thege Miklós puszta-nagy-tagyosi háza A Corona-szinkép fényképezésére szolgáló készülék Fényképező kettős távcső a Nap és Merkur között levő bolygók kutatására 20 méter hosszu kamra a napfogyatkozás fényképezésére a Souk-Ahras-i expeditio számára A részben elfedett napkorong a hogy Magyarországon látható volt A teljesen elfödött napkorong
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A horogkeresztes hadjárat A horogkeresztes hadjárat
Ignotus Pál első hosszabb lélekzetű műve formája szerint politikai...
Az idei regatta-versenyek propozicziói Az idei regatta-versenyek propozicziói
A tavaszi nemzetközi nagy regatta Budapesten junius 12-én délelőtt és...
Magyarország 1929. évi gyorskorcsolyázó bajnoksága Magyarország 1929. évi gyorskorcsolyázó bajnoksága
Közel 3000 néző előtt folyt le vasárnap délelőtt a gyorskorcsolyázó...
A dolhai ütközet - 1703 junius 7.
703 junius 7-ike nevezetes időpont a Rákóczi-féle kurucz...
Hevesi Sándor darabja a Belvárosi Színházban Hevesi Sándor darabja a Belvárosi Színházban
Hevesi Sándor új darabjában a mai színház piaci életének minden rossz...
Távol áll tőlünk minden agressziv szándék Távol áll tőlünk minden agressziv szándék
A Neues Wiener Tagblatt beszélgetést közöl Teleki Pál gróf...
Bethlen a válaszúton Bethlen a válaszúton
A rozsda szétmállik ujjaink között, olyan gyönge, mégis megőrli a...
A jó tündér  Molnár Ferenc vígjátéka a Vígszínházban A jó tündér Molnár Ferenc vígjátéka a Vígszínházban
Már a Játék a kastélyban könnyű komédiájában, még inkább az Egy,...
Kóburg Lujza herczegnő válópöre Kóburg Lujza herczegnő válópöre
Fülöp szász Kóburg gothai herczeg és Lujza herczegnő válópörének...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98