Dtum
Login with Facebookk
1905 | December

Az öreg tekintetes

Gárdonyi Gézától új regény jelent meg e czím alatt. Az öreg tekintetes egy öreg falusi úr, a ki eladva kis ősi birtokát, Pestre jön lakni orvos vejéhez. Nehezen tud beleszokni a fővárosi életbe, sehogy se birja levetkezni falusi szokásait s ezzel sok bosszúságot okoz környezetének.

 

A becsületes, naiv öregnek fővárosi kalandjai, a számára új és idegen környezetbe való kelletlen beilleszkedése jóízű humorral és csendes szatirával van megirva s egyuttal expolálja a körüle levő alakokat s jellemüket.

 

Az orvos léha, könnyelmű ember, a ki apósának reá bízott pénzét elkártyázza s egész családja kínos aggodalommal igyekszik a helyzetet az öreg úr előtt titkolni.

 

Az állapotok lassan, észrevétlenül, minden zaj és drámai jelenet nélkül odafejlődnek, hogy az öreg tekintetes nem találja többé helyét abban a világban, a melybe belejutott s neki megy a Dunának. Gárdonyiról ma már kétségtelen, hogy a művészi egyszerűség eszközeivel nálánál alig tud valaki jobban élni mai irodalmunkban.

 

Tehetsége, világfelfogása, stílusa annyira megtisztult az utóbbi években, hogy most már a legnehezebb problémákat épp oly könnyűséggel tudja megoldani, mint a hogy a leghétköznapibb dolgokból is ki tudja csiholni a művészi szikrát.

 

A tipus, a melyet legújabb regényében tollára vett, annyi sok példányban fordul elő a mai magyar életben, a mi-lien. melybe főalakját bele helyezi, oly közvetlen, egyszerű valószerűséggel van megrajzolva s az egészen annyira nem érzik meg a csináltság, az iró homlokának verejtékezése, - hogy a regény képei a valóság erejével rögzítődnek bele az olvasó lelkébe.

 

Talán ez a legtárgyilagosabb munkája Gárdonyinak, sohasem lép benne alakjai s az olvasó közé maga az iró, nem magyaráz, nem okoskodik, csak elmondja nyugodt epikus hangon az eseményeket, s ez csak fokozza a mű hatását. A kedves, szép könyv a Singer és Wolfner czég kiadásában jelent meg s ára 3 korona.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98