Dtum
Login with Facebookk
1905 | December

A képviselőház elnapolása

Megvolt a várva-várt deczember 19-iki ülés és az összes eredmény az, hogy a végtelen válság aktacsomója két új aktával szaporodott. Egy elnapoló királyi kézirattal és egy parlamenti tiltakozással. Most azután – megint leszállt a köd a helyzet szakadékai és ingoványai fölé és ki tudja, mikor kel föl a nap, mely e köd homályát elűzze.

A képviselőház határozata

A képviselőház deczember 19-iki üléséről már közöltünk tudósitást. A határozati javaslat, melyet gróf Apponyi Albert nyujtott be és a Ház egyhangulag elfogadott, szó szerint így hangzik:


A képviselőház az országgyűlésnek királyi leirattal történt jelen elnapolását, a mely az 1867. X. t. cz. világos rendelkezésébe ütközik, törvényellenesnek nyilvánitja, kihirdeti, a főrendiházzal közölni rendeli; kimondja azonban e tény fölötti mély sajnálatát, a ki azt javasolták, - a kiknek kinevezéséről az országgyűlés egyébiránt a szokott módon még értesitve sem lett – és csupán azért veszi tudomásul az elnapoló királyi leiratot és alkalmazkodik annak rendelkezéséhez, mert nem akar a törvényhozás két tényezője között olyan helyzetet teremteni, a mely a köztük való alkotmányos érintkezést nagyon megnehezítené.

 

Egyuttal azonban a képviselőház tiltakozik az ellen, hogy a nemzeti érdekek gondos szemügyrevétele által sugallt ezen eljárásából a jövőt illetőleg a törvény föltétlenül kötelező erejének, avagy a nemzeti képviselet jogainak hátrányára bármi következtetés vonassék le.”

A főrendiház az elnapolásról

Deczember 19-én délután a főrendiház is tartott ülést. A főrendek az elnapoló kézirat fölolvasása után egyhangulag a gróf Mailáth József által előterjesztett következő határozati javaslatot fogadták el:
A főrendiház, a mikor Ő Felségének legkegyelmesebb leiratát hódoló tisztelettel tudomásul veszi, miután a képviselőházban kihirdetett ujabb legfelsőbb leiratból kétségtelenné vált, hogy az országgyűlés ujólagos elnapolása várható, alkotmányos kötelességének tudatában állást foglal az országgyűlésnek ismételt és immár rendszerré vált elnapolása ellen, a mely által a nemzet a törvényhozásban rejlő alkotmányos biztosítékaitól megfosztatik.

 

Mert sérelmes, hogy törvényeink, különösen pedig az 1867: X. t.-cz. világos rendelkezései ellenére az országgyűlés oly időben napoltatik el, a mikor már többé nem is kétséges, hogy az elmult év zárószámadásai le nem tárgyalhatók, a költségvetés meg nem állapítható. Mert sérelmes, hogy az országgyűlés folytonos elnapolása által a nemzetnek a törvényhozásban letéteményezett alkotmányos jogai teljesen megsemmisülnek.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Spolarich Károly kormányfőtanácsos tönkrement Japánban és kényszerútlevéllel útban van hazafelé Spolarich Károly kormányfőtanácsos tönkrement Japánban és...
Még a múlt nyáron történt, hogy Spolarich Károly kormányfőtanácsos...
Politikai csaták Németországban Politikai csaták Németországban
A most következő hét Németországban sorsdöntő politikai eseményeket...
A Keleti Vásár A Keleti Vásár
A budapesti Keleti Vásár sikerét fényesen bizonyitja, hogy szombaton...
A golyó szívben marad, a katona tovább él A golyó szívben marad, a katona tovább él
A Hétfői Hírlap levelezőjétől. A neves párisi sebészprofesszorral...
Görögország a háboruban Görögország a háboruban
Mihelyst a háboru sulypontja a Balkánra terelődött, Görögország nagy...
Megtartják-e hasonlóságukat az ikrek? Megtartják-e hasonlóságukat az ikrek?
Ezt a kérdést akarják eldönteni New-Yorkban, ahol két esztendő óta...
Nagy munkabéremelést idézett elő Amerikában az európai háború Nagy munkabéremelést idézett elő Amerikában az európai háború
Newyorkból írja a Független Magyarország északamerikai levelezője: A...
A Condor Kerékpár-Egylet névnapi estélye
A Condor Kerékpár-Egylet f. hó 20-án egyleti helyiségében Sándor-,...
Állami beruházások Állami beruházások
A képviselőház márczius 24-iki ülésén terjesztette be Lukács László...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98