Dtum
Login with Facebookk
1905 | December

A Nap múltja és jövője

A Nap állandóan rendkívül sok meleget beszít s ezt s Lord Kelvin nézete szerint részben újra pótolja azáltal, hogy a Napgolyó folytonosan összehúzódik és igy újból felmelegszik.

Régebben a Nap korára felállitott adatok teljesen önkényesek voltak és 100, sőt 500 millió évről beszéltek.

Lord Kelvin arra az eredményre jutott, hogy az emberi nem má nem számithat arra, hogy még sok millió évig fog a Nap sugaraiban sütkérezni, hacsak valamelyes eddig ismeretlen természeti erő-forrásoknem pótolják a Nap éltető erejét.

Darwin György, a nagy Darwin Károly egyik fia, a cambridge-i egyetem tanára, újabban megrostálta a Lord Kelvintől származó értékeket és a Nap korát 12 millió évre becsüli.

Ha tekintetbe vesszük azt a melegpótlást, mely belülről kiindulva a Nap tömegének folytonos összehúzódásából adódik, úgy ez a szám 60 millió évre emelkedik.

A megfontolást egy egészen új indoklással támogatja. Azal a kérdéssel hozakodik elő, vajjon a Napgolyó sugárzása nem történhetik-e ugyanolyan módon, mint a rádiumé, azaz minden észreehető erőveszteség nélkül is.

Mert ekkor ugyanis a Nap lehetséges kora 480 miilió évet is meghaladna, vagyis akkora nagyságra emelkedn ék, a melyet eddig önkényes gyanitások szolgáltattak.

Ezek az okoskodások végre is csak azt mutatják, hogy az ember anagy természeti jelenségekkel szemben sohasem elég okos, mert mindig annak a lehetőségét kell szem előtt tartania, hogy valami új, váratlan fölfedezés az összes eddigi nézeteket s a belólük folyó számitásokat halomra dönti.

Különben is bizonyosra vehetjük azt, hogy a Darwin kiszámitotta 12 millió év hibás eredmény, mivelhogy a korallok épitkezései és a föld geologiai alakulásai olyan korra engednek következtetni, a mely több száz millió évet is meghalad.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
A Napra lehet nézni…
Kántor Judit

Lehet bizony, bár tudjuk, csakis megfelelő óvintézkedések mellett. Teszi is az ember,mióta világ a világ. Az ég és az égitestek iránti érdeklődésnek nyomai már jóval az írásbeliség előtti korból is fellehetők.

Vélhetően ilyen célra szolgáltak például Stonehenge vagy Carnak hatalmas kőépítményei. Megoszlanak ugyan a vélemények ezen építmények funkciójáról, de valószínűnek tűnik, hogy csillagászati megfigyelésekhez, különböző számításokhoz, csillagászati események előrejelzéséhez használták őket.

Természetesen a Nappal kapcsolatos korai elképzelések mai szemmel már mosolyra késztetnek. Anaxagorasz görög filozófus például úgy képzelte, hogy a Nap egy tüzes kődarab és olyan nagy, hogy talán még a Peloponnészoszi félszigetnél is hatalmasabb.

Részletes megfigyeléseket végeztek már ugyabban az időben Kínában is. Fennmaradtak feljegyzések nagyobb és kisebb napfoltokról; ezekez szemléletesen „háromlábú varjúhoz” vagy „repülő madárhoz” hasonlították.

Vannak adatok a maják által készített naptárról is, amely – igen kicsi módosításokkal – ma is használható a napfogyatkozások előrejelzéséhez.

Az égitestek – köztük a Nap – megfigyelésében jelentős változást hozott a távcső általános elterjedése. Galilei például saját maga által épített távcsövével végzett megfigyelései alapján leírta a napfoltokat.

Hogy ő tette-e ezt először a maga korában, az kérdéses, hiszen más források ezt az elsőséget Scheiner jezsuita atyának tulajdonítják. Csillagászati szempontból a felfedező személye valójában mellékes – a lényeg maga a megfigyelés és a hozzá kapcsolt magyarázat.

Ekkor ismerték fel ugyanis, hogy ez a jelenség a Nap tegely körüli forgásából származik. Egy Carrington nevű csillagász az 1800-as évek közepén már azt is leírta, hogy a forgási sebesség a szélességgel változik – vagyis az egyenlítői részek gyorsabban forognak. Ma ez már evidensnek tűnik, de a maga korában nagy előrelépést jelentett.

A következő nagy fordulatot a spektroszkóp megépítése jelentette. Hogy mennyire fontos eszköz volt ez, azt jelzi a korabeli újságokban erről szóló jelentős mennyiségű híradás is.
Ennek segítségével vált ugyanis lehetségessé a csillagok összetételének, belső szerkezetének vizsgálata.

A Nap energiatermelésére is sokféle elmélet született az idők folyamán. Sokáig meg voltak győződve arról, hogy a Nap energiája nem lesz kevesebb azáltal, hogy fényét szertesugározza.

Például Plótinosz híres hasonlatában arról beszél, hogy ahogyan a Nap nem lesz kevesebb az állandó kiáramlástól, úgy az Egy – ez a sajátos isten-fogalom – sem lesz kevesebb a tökéletesség túlcsordulásától.

A 19. században, ahogyan a fenti cikkben is olvashattuk, Helmholtz a nap energiáját a gravitációból származó összehúzódással magyarázta.

Persze nemsokára születnek majd újabb elméletek, például az, amelyik a csillagok belsejében uralkodó hatalmas nyomással összefüggő nukleáris reakcióval magyarázta a Nap energiáját, majd 1920-ban Eddington az anyag energiává alakulásával indokolta ugynezt.

1929-ben Atkinson és Houtemans a magas hőmérséklet hatására létrejövő magreakciókkal hozta összefüggésbe az energiatermelést, elméletéhez a pontos számításokat 1938-ban Bethe és Critchfield végzeték el.

A Nap felfedezése, folyamatainak merétése még ma is tudományos probléma. Ezekkel a kutatásokkal kapcsolatban is előállt a „klasszikus tudományos alaphelyzet”: minél többet tudunk, annál több a kérdés is.

A Nap jelenlegi „hivatalos paraméterei”:

A Nap kora: 4,57 x 109 év
Tömege: 1,989 x 1030 kg = 333000 Földtömeg
Sugara: 695990 km = 109 Földsugár
Központi összetétele: 35% hidrogén, 63% hélium, 2% egyéb (szén,nitrogén, oxigén, stb.)


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98