Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1905 | December

Mikroskopikus állatok mintázása üvegből

Ha méltán bámulják a velenczei üvegipar művészi filigrán munkáit, úgy nizonyára még inkább csodálatot érdemelnek az alábbi képekben bemutatott üveg.modellek, melyeket mindenesetre a művészet és tudomány együttes vívmányainak kell tekintenünk.

Az átlátszó, könnyen szinezhető és csodálatos finoman alakitható üveg szinte önkéntelenül kínálkozott anyagul a mikroskopikus vizi állatok utánzására.

Az üvegipar e sajátszerü ágának bölcsője úgy látszik Németország volt és sokáig kizárólag ez látta el finom modellekkel az európai egyetemek gyűjteményeit. Újabban azonban Amerikában is felkarolták, s hogy mily bámulatra méltó fokra emelték, arról, a mennyire lehet, képeink tanuskodnak, a melyek onnan való darabokat ábrázolnak.

E modellek készitésénél először is a mikroskop alatt vizsgálják a lemintázandó állatkát 100-szorostól egészen 800-szorosig terjedő nagyitásban, beható tanulmány után lerajzolják, majd agyagból megmintázzák.

Azután darabról darabra egyenkint elkészitik az egyes sejteket, ágakat, nyulványokat, csápokat, fonalakat, rostokat, stb., a melyeket végül forrasztócsővel, csiptetővel és vésővel gondosan összeállitanak, mindegyiket pontosan a maga helyére ragasztva.

Könnyü belátni, hogy ezekre az üvegmintákra miy nagyjelentőségű szerep vár a tanitásnál, a szemléltetésnél. Tökéletességre nézve minden rajz és más anyagból készült minta messze almarad mögöttük, úgy az alakok és részletek finomsága, mint a szinek élénksége tekintetében, de legfőképpen az átlástzóság az, a melyet másképpen nem lehet visszaadni, pedig lényeges tényezője az ábrázolás hűségének.

Sőt egyáltalában nem túlozunk, ha azt mondjuk, hogy bizonyos esetekben még a természetes példányok bemutatása felett is előnyt kell adni nekik. A nagyitóval való bemutatás ugyanis sokszor már a hallgatóság nagy száma miatt is nehézségekbe ütközik, azonkívül, hogy a gyakorlatlannak milyen nehéz a nagyító alatt jól megfigyelni valamit.

De itt még nem ér véget az üvegmodellek jelentősége. Sok nagyobb gerincztelen állat van, a melynek conserválása úgy alak, mint szín tekintetében csak igen tökéletlenül történhetik, de a melyeknek a mintázására az üveg szintén kiválóan alkalmasnak bizonyul.

Elég talán csak a virágállatokat és a meduzákat emliteni. De még a gerinczeseknél is jó szolgálatot tehet az üvegből az egyes szervek, vagy azok fejlődési fokozatainak lemintázása.

Így például különösen figyelemre méltók Dahlgren gyűjteményéből a kagyló anatómiáját vagy a halak idegrendszerét, vagy bizonyos hüllők koponyájának fokozatos fejlődését mutató minták.

E gyűjtemény, melynek szaporitásán még folyton dolgoznak, ma-holnap páratlanul fog állni az egész világon.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Vorticella Egy Radiolaria kova váza Hidwid-polypok telepe Astrangea Danae, erősen nagyítva
HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Csoportkiállítás a Nemzeti Szalónban Csoportkiállítás a Nemzeti Szalónban
Nagy István azon kevesek közé tartozik, akik a fejlődés egyenes útján...
Olcsóbb lesz a czipő Olcsóbb lesz a czipő
Hiú reménység szóval, hogy olcsóbb lesz a czipő, a ruha, meg a...
Budaházy Miklóst ma vonja felelősségre a biróság, mert revolverével leütötte a kertészét Budaházy Miklóst ma vonja felelősségre a biróság, mert revolverével...
A pestvidéki járásbiróság előtt Budaházy Miklós ma vádlottként fog...
A TSC országos úszóversenye A TSC országos úszóversenye
Nagyon szép időben, rekordközönség előtt folyt le a TSC országos...
Naplójegyzetek Naplójegyzetek
Félek, hogy mire elkészülök, meg is halok. De nem ez a természet...
Az automobil kiállitás Az automobil kiállitás
A városligeti Iparcsarnokban, a melynek ajtai az idén még alig...
A Magyar Evezős Szövetség távversenye A Magyar Evezős Szövetség távversenye
A Neptun Evezős Egylet margitszigeti klubházától a szentendrei...
A fiatal Kovács (BSzKRt) győzött az évadnyitó népligeti kerékpárversenyen A fiatal Kovács (BSzKRt) győzött az évadnyitó népligeti...
Gyönyörű napsütéses időben, a tavaszi köntösbe öltözött Népliget fái...
Baldwin rekonstruálja az angol kormányt, vagy föloszlatja az alsóházat Baldwin rekonstruálja az angol kormányt, vagy föloszlatja az...
Az angol kormány naponta minisztertanácsot tart, hogy a Kinából...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98