Dtum
Login with Facebookk
1905 | December

Mikroskopikus állatok mintázása üvegből

Ha méltán bámulják a velenczei üvegipar művészi filigrán munkáit, úgy nizonyára még inkább csodálatot érdemelnek az alábbi képekben bemutatott üveg.modellek, melyeket mindenesetre a művészet és tudomány együttes vívmányainak kell tekintenünk.

Az átlátszó, könnyen szinezhető és csodálatos finoman alakitható üveg szinte önkéntelenül kínálkozott anyagul a mikroskopikus vizi állatok utánzására.

Az üvegipar e sajátszerü ágának bölcsője úgy látszik Németország volt és sokáig kizárólag ez látta el finom modellekkel az európai egyetemek gyűjteményeit. Újabban azonban Amerikában is felkarolták, s hogy mily bámulatra méltó fokra emelték, arról, a mennyire lehet, képeink tanuskodnak, a melyek onnan való darabokat ábrázolnak.

E modellek készitésénél először is a mikroskop alatt vizsgálják a lemintázandó állatkát 100-szorostól egészen 800-szorosig terjedő nagyitásban, beható tanulmány után lerajzolják, majd agyagból megmintázzák.

Azután darabról darabra egyenkint elkészitik az egyes sejteket, ágakat, nyulványokat, csápokat, fonalakat, rostokat, stb., a melyeket végül forrasztócsővel, csiptetővel és vésővel gondosan összeállitanak, mindegyiket pontosan a maga helyére ragasztva.

Könnyü belátni, hogy ezekre az üvegmintákra miy nagyjelentőségű szerep vár a tanitásnál, a szemléltetésnél. Tökéletességre nézve minden rajz és más anyagból készült minta messze almarad mögöttük, úgy az alakok és részletek finomsága, mint a szinek élénksége tekintetében, de legfőképpen az átlástzóság az, a melyet másképpen nem lehet visszaadni, pedig lényeges tényezője az ábrázolás hűségének.

Sőt egyáltalában nem túlozunk, ha azt mondjuk, hogy bizonyos esetekben még a természetes példányok bemutatása felett is előnyt kell adni nekik. A nagyitóval való bemutatás ugyanis sokszor már a hallgatóság nagy száma miatt is nehézségekbe ütközik, azonkívül, hogy a gyakorlatlannak milyen nehéz a nagyító alatt jól megfigyelni valamit.

De itt még nem ér véget az üvegmodellek jelentősége. Sok nagyobb gerincztelen állat van, a melynek conserválása úgy alak, mint szín tekintetében csak igen tökéletlenül történhetik, de a melyeknek a mintázására az üveg szintén kiválóan alkalmasnak bizonyul.

Elég talán csak a virágállatokat és a meduzákat emliteni. De még a gerinczeseknél is jó szolgálatot tehet az üvegből az egyes szervek, vagy azok fejlődési fokozatainak lemintázása.

Így például különösen figyelemre méltók Dahlgren gyűjteményéből a kagyló anatómiáját vagy a halak idegrendszerét, vagy bizonyos hüllők koponyájának fokozatos fejlődését mutató minták.

E gyűjtemény, melynek szaporitásán még folyton dolgoznak, ma-holnap páratlanul fog állni az egész világon.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Vorticella Egy Radiolaria kova váza Hidwid-polypok telepe Astrangea Danae, erősen nagyítva
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98