Dtum
Login with Facebookk
1905 | Január

Egy amerikai világkiállítás körül

Irta Gelléri Mór. A kereskedelemügyi miniszter kiküldte volt annak idején Gelléri Mórt a saint-louisi világkiállítás tanulmányozására s ez alkalommal számol most be terjedelmes könyvében az ott látottakról, tapasztaltakról, még pedig ugy, hogy ismertetése tájékoztató legyen a nagy közönség számára nemcsak a kiállításról, hanem általában az amerikai viszonyokról is.

 

Érdekes adatokat mond el a kiállítás szervezetéről, bőven kitejeszkedve a magyar osztályra; aztán az amerikai gazdasági életről, az ottani üzletvilágról, vállalatokról, gyárakról, trösztökről nyújt ismertetést, olyan adatokat sorolva fel, a melyek rendkívül meglephetik az ilyen óriási arányokhoz nem szokott európai embert. Végül az amerikai népről s annak életéről, valamint az ottani magyarokról beszél, mindvégig lekötve az olvasó figyelmét. A kötet ára 5 korona.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
A st.-louisi világkiállitás
Kántor Judit

Részlet a beszámolóból

 

Nagyon megokolt volt az Egyesült államok kormányának az az elhatározása, hogy Louisiana állam megvásárlása jubileuma alkalmából itt, Amerika kereskedelmének középpontjában, rendezték ezt a hatalmas világkiállitást, melyet Louisiana megvásárlása kiállitásának (Louisiana Purchase Exposition) neveztek el.

Az amerikaiak, mint tudjuk, a reklámnak mesterei. De tudnak és mernek nagyot, rendkívülit, szokatlant teremteni is.

Ilyen rendkívüli méretekben és kivitelben tervezték és alkották meg a st.-louisi világkiállitást is, melyet annak a százéves évfordulójára rendeztek, hogy Louisiana államot megvették a francziáktól, potom 15 millió dollárért,melyösszegen ma a városnak nehány középületét se vehetnék meg.

Az egész világot meghívták e nagy sokadalomra, melyet a névnek megfelelően hatalmasnak és igazán világraszólónak rendeztek. Már a méretek is felülhaladtak minden eddigi világkiállitást.

A kiállitás területe 1240 maerikai holdat foglal el, ebből 728 holdat foglalnak el maguk az épületek. A kiállitás költségei 50 millió dollárt (125 millió koronát) emésztettek fel.

A kiállitási területnek nagyban emelte érdekességét és vonzó erejét, hogy a kultúra és az őstermészet ölelkezett egymással. Itt az épületek labyrintusa a legnagyobb művészettel gondozott keretben, amott alig nehány lépésnyire már az őserdőnek legelhagyatottabb táján vezetett át a villamos, mely a kiállitás területét végig behálózta.

A kiállitási terület gócz- és fénypontja volt az Ünnepségek Csarnoka, innen jobbra és balra kiágazott egy-egy oszlopcsarnok, a mely minkétoldalon egy-egy pavillonban végződött.
Az Államok Csarnoka a Louisianához tartozó 14 államot jelképezte.A csarnok előtt óriási szökőkút vize buggyant fel, mely a Szabadság Győzelme nevet viselte.

Az Ünnepségek Csarnoka mögött van a Szépművészetek palotája, két szigeten pedig a Tanügyi és Társadalomtudományi palota és a Villamosság és Gépészet Palota. Ezektől balra és jobbra a Bányászat és Metallurgia és a Gépészet nagy palotája.

E négy palota mögött volt más négy óriási épület, a Közlekedés, a Vegyes Ipar, a Kézműipar és a Szabad Művészet kiállitása számára.

A kiállitásnak egyik ritka látványossága volt a Philippini kiállitás, melyet a sziget kormánya rendezett s egy millió dollárnál nagyobb összegbe kerűlt. Primitiv és ingatag vityillókban tanyáztak a félmeztelen alakok és foglalkoztak gyarló házi-iparral. Az ifjabb nemzedél Ádám-kosztümben szaladgált éslábatlankodott a járó-kelők útjában, hogy pár czentért szórakoztassa vagy mulattassa az idegeneket.

Nagy látványosságot képezett az indiánok felvonulása is, kik kifestett arczczal és testtel, felczoczomázott forcsa ruházatban vonultak fel a sétahelyeken.

Egy másik látványosság, az eszkimók tanyája, is érdekes anépszokások kedvelőjére. A tűz és víz romboló hatalmát feltüntető mutatványok borzalmas képét tárják fel ezen elemek féktelenségének.

New Yorktól az Északi sarkig czím alatt szemünk előtt vnul el egy sarki expeditió, plastilkus képekben.

Van itt annyi látni, tanulni való, hogy nem napok, de hetek kellenének mindennek a megtekintésére és a mi nem utolsó dolog, a dollárok jó nagy összegével könnyebbülne meg tárczánk, ha mindent látni akarnánk. Valóban mesék országába illő látvány volt az,mely szemeinket képréztatta, érzékeinket elkábította.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A magyar iparművészeti és háziipari kiállitás főépületének homlokzata A magyar iparművészeti és háziipari kiállítás bejárója A magyar iparművészeti és háziipari kiállítás A magyar ásványviz kiállitás A világkiállitás tervrajza A tengerészeti kiállitás Tiroli Alpok a világkiállitáson Kerti részlet Az Ünnepségek Csarnoka A látványosságok utczája
Cikk-ajánló
A WMTK nyerte a Jakobi vándordíjat A WMTK nyerte a Jakobi vándordíjat
Az asztali teniszezők a csepeli tornateremben nagy tömegben vonultak...
A helyes takarékosság néhány példája A helyes takarékosság néhány példája
Takarékosság legyen a gazda jelszava és ezt juttassa is kifejezésre...
Szent István-napi repülőverseny Szent István-napi repülőverseny
A budapesti Szent István-napi repülőverseny nagy sikerrel, de két...
A magyar faszenesítő vállalatok piaci versenye A magyar faszenesítő vállalatok piaci versenye
A magyar faszenesítő vállalatok egyre erősebben küzdenek a növekvő...
Házasságtörés vétsége cimén felesége megbüntetését kéri a biróságtól egy budapesti vendéglős Házasságtörés vétsége cimén felesége megbüntetését kéri a biróságtól...
A budapesti büntetőjárásbiróságnál dr. Czukor József büntetőbiró...
Kosztolányi Dezső - Jajveszékelő a magyar romokon
Jaj, merre menjek? Jaj, merre nézzek? Jaj, mit rebegjek? Jaj, mit...
A fényüzési adótervezet dióhéjban A fényüzési adótervezet dióhéjban
Abban a reményben ringattuk magunkat mindazideig, mig a fényüzési...
A számoló-művésznő titka A számoló-művésznő titka
Nemrégiben Londonban óriási feltünést keltett egy számolóművésznő, a...
Feltételeink Szerbiával szemben Feltételeink Szerbiával szemben
Az osztrák és magyar diplomácziai missziók ma valamennyi európai...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98