Dtum
Login with Facebookk
1905 | Január

Mi újság?

Hajók száma az egész világon

Az egész világon ez idő szerint 65,934 vitorlás hajó van használatban, míg a gőzhajók száma csak 30,561.

Néphagyományok és népmesék az Akadémián

A Néprajzi Társaság január 18-iki, Szalay Imre elnöklésével végbement ülésén Kunos Ignácz azokat a török népmeséket mutatta be, a melyeket az Akadémia megbízásából gyűjtött Törökországban. A török népmesék jobbára megegyeznek a magyar népmesékkel, mind a két mesevilágban hasonló alakok, jellemek és tündérek szerepelnek.

Ezután Gönczi Ferencz ismertette a csordásfarkas-ról szóló s már kiveszésnek induló néphagyományokat. A hiedelem az, hogy a csordásfarkasok emberekből lesznek, a melyek a szükség szerint ismét átváltoznak emberekké. Az a hiedelem különben, hogy az ember bizonyos körülmények között magára öltheti a farkas alakját, megvolt már a régi görögöknél is.

Sikeres szemműtét

Roskovics Ignácz, a jeles festőművész már hosszabb idő óta pihentetni volt kénytelen ecsetjét. Hályog borult szemére. Most azonban örvendetes fordulat következett be, mert megoperálták a művész szemét és a műtét oly jól sikerült, hogy kitünő festőnk ismét visszanyerte látását, újra a vászon elé ülhet, fölveheti ecsetét, folytatja a félbemaradt műveket és gyarapíthatja a a hazai festészetet művészetével.


Uj változó csillag

Ó-Gyallán a magyar királyi asztrofizikai observatoriumban Tass Antal observátor az év első napjaiban az Androméda-csillagképben igen érdekes változó-csillagot fedezett fel, a mely a nagyon rövid periodusu Algol-tipushoz tartozik. Fényének változása oly gyorsan történik, hogy egy óra husz percz alatt egy egész és hat tized fénynagyság-különbséget mutat. Bővebb vizsgálatok még hiányoznak.

„Útirajzok és tanulmányok”

A serdűltebb ifjúság számára irta dr. Jászai Rezső. E munka élénk, könnyed előadásban irja le a szerző tapasztalatait, megfigyeléseit, melyeket Németországban, Belgiumban, Londonban, Párisban és Spanyolországban tett. Könyv az ifjúságnak vonzó s egyúttal tanulságos olvasmány. A sok képpel élénkített 222 lapra terjedő könyv a Franklin-Társulat kiadásában jelent meg s ára 3 korona.

Universum

Második kötete jelent most meg az „Universum” czímű vállalatnak, mely tavaly indult meg dr. Hankó Vilmos szerkesztésében és a Lampel-Wodianer czég kiadásában. Évkönyv az Universum a család és ifjuság számára s kiváló szakemberek a munkatársai. A most megjelent kötet huszonhat ívnyi olvasmányt nyújt a természettudományok, technika, földrajz köréből, a találmányok, felfedezések, utazások, vadászkalandok, természetcsodák s különféle hasznos tudnivalók tárháza s mondhatni, hogy a maga nemében egyedül áll ifjusági irodalmunkban. A könyvet számos szép illusztráczió s magyarázó ábra élénkíti. Díszes, tartós vászonkötésben 8 korona 50 fillérért szerezhető meg s ajándéktárgyul is igen alkalmas.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98