Dtum
Login with Facebookk
1905 | Július

A nagy hőség

Julius elsejétől a nagy hőséget csakis zivatarok, az ország több részén jégeső, felhőszakadás szakították félbe és ezek után ismét pörzsöl a nap. De szárazság most nincs.

 

Az aratás nagy részét már bevégezték, s el lehet mondani a gazdák óvatosságval, hogy nincs rossz termés. A kapás növények, a szőlő nagyon biztató. A hőségtől azonban mindenütt sokat szenved ember, állat és a növényzet is kezdi érezni.


Zala-Egerszegről írják: A rekkenő hőségnek nap-nap után megvannak áldozatai, különösen az aratónép között. Gróf Széchenyi Béla pölöskei uradalmában több arató megbetegedett, köztük Szabó János 21 éves egeraracsai legény meghalt.

 

Gulácson és Gyulakesziben az aratók nagyrésze megbetegedett, két lány meghalt. A bekeházi határban Barbarics Teréz 18 éves leány halt meg napszurásban. Nagykanizsán és környékén hatan betegedtek meg napszurásban.

 

Fűzvölgyön pedig egy legényt őrjöngve szállítottak kórházba. Budai János tapolczai lakos a raposkai mezőn napszúrás következtében meghalt.

 

Fiuméban Nikolics Antal 69 éves ember a város határában kaszálva, napszurást kapott és meghalt. 

 

Eszéken Miskolczy Vera dorozsmai illetőségű 21 éves munkásnő ma napszurás következtében meghalt. 

 

Budapesten, az utczán többen összeestek napszurás következtében, s kettő meghalt. 

 

Biharmegyében az ugrai határban Kiss Péter arató napszurás következtében meghalt. Körösszeg-Apátiban számos munkás megbetegedett, Horváth János arató meghalt.

 

A veszprémi káptalan Gám pusztáján a galamtojás nagyságú jégdarabok agyonvertek száznyolcz bárányt. Juba pusztán három tehén elpusztult, sok ember megsérült. 

 

Szegzárdon a julius 4-iki országos vásár alkalmával oly nagy volt a hőség, hogy sok ember összeesett és elájult. Az állatok közül több darab napszurás következtében kimult.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98