Dtum
Login with Facebookk
1905 | Július

A magyar grafikusok kiállítása

A téli tárlatok alkalmából egyik kiváló műkritikusnak egy kiváló műkritikusunk egy kiállított grafikai műről szólva, felsorolta a magyar grafikusok jó és rosz oldalait és végül azt kérdezte: vajjon egyáltalán lehet-e a magyar grafikáról, mint művészetről beszélni? mert ez ideig nem igen mutattak be grafikusainak nagyobb, csoportos, művészi munkákat a magyar hazának.


Mintegy erre a kérdésre akart megfelelni a grafikai kiállítás buzgó rendezője és a litografiai szaktanfolyam vezetője: Harsány Lajos rajztanár és festőművész, bemutatván, a magyar grafikai művészetet az Iparművészeti-Múzium díszes csarnokaiban.


E kiállítás, melyet junius 22-én nyitottak meg, művészi- és szakkörökben meglepetést keltett. E kiállítás bizonyítja, hogy igenis van nálunk grafikai művészet.


A magyar grafikusok kis, lelkes csoportja: a kőrajzolók, kőnyomók, és azok szaktanfolyamra mutatja be e kiállításon a magyar grafikát izlésesen csoportosítva annak termékeit.


A grafikai művészettel lépten-nyomon találkozunk az életben: művésziesen kiállított könyveink, illusztrált lapjaink, a szebbnél-szebb tánczrendek, meghivók, az utczasarkokon felragasztott művészies plakátok, a diszesen kiállított diplomák, stb., mind a magyar grafikai művészet hirdetői.
Ezt az elterjedt művészeti ágat kell, hogy tökéletesitsük. S ezért, izléssel biró, ügyes szakavatott munkásokra van szükségünk.


A magyar grafikusok erre törekednek. Ezért állitották föl a szaktanfolyamot, hogy képzett művészeket neveljenek a magyar grafikának, mert csak úgy állhatják meg a versenyt a külfölddel, a hol vannak olyan grafikai iskolák is, a melyek akadémiai jelleggel birnak.


Ez a kiállítás, bár nem öleli fel az egész grafikai művészetet, elég tartalmas. Főleg a tökéletes rajzra, a helyes és pontos szerkesztésre törekednek, a melyek a grafika alapjai. Láthatjuk ott a kezdők, fejlődésben levők és a már kiforrott erők munkáit és nem egy művészies kivitelű, siekerült művet is.

 

A magyar grafikusok lépést tartanak ugyan az általános művészeti áramlatokkal, de nem felejtik el, hogy elsősorban magyarok és szem előtt tartják a nemzeti jelleget. Őszintén óhajtjuk, hogy továbbra is ápolják a magyar szellemet, mert csak így lehet szó magyar grafikai művészetről.

Németh Jenő

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Auer Pál nyilatkozata az erdélyi és csehszlovákiai kérdésről Auer Pál nyilatkozata az erdélyi és csehszlovákiai kérdésről
Auer Pál, a nemrégen Párisba kinevezett magyar követ, a francia...
A hazai ipar fejlesztése A hazai ipar fejlesztése
A hivatalos lap jul. 19-iki száma közli a végrehajtási utasítást a...
Szinházi figyelő Szinházi figyelő
Mi az, ami ebben a darabban megbocsájthatatlan? Az, amit mentségére...
A boerok erényei és gyöngéi. A boerok erényei és gyöngéi.
Egész kis irodalom van már magyar nyelven a derék boerokról, kik...
Hidvéghy László hetedszer nyerte meg a magyar gyorskorcsolyázó bajnokságot Hidvéghy László hetedszer nyerte meg a magyar gyorskorcsolyázó...
A bajnokság második napján kitűnő időben és kiváló jégen folytatták a...
Dunay Pál nagy formában veretlenül nyerte a BEAC párbajtőrversenyét Dunay Pál nagy formában veretlenül nyerte a BEAC...
A BEAC vasárnap délelőtt 9 órás kezdettel rendezte párbajtőr válogató...
Az FTC 100 km-es kerékpárbajnoksága Az FTC 100 km-es kerékpárbajnoksága
Az FTC jubiláris versenyét mérsékeltebb érdeklődés mellett...
A nagykanizsai médium A nagykanizsai médium
Gold mester bűnügyi hipnotizőr vasárnap Nagykanizsán a rendőrség és a...
Bródy Ernő és Gál Jenő felszólalása a Nemzeti Demokrata Párt gyülésén Bródy Ernő és Gál Jenő felszólalása a Nemzeti Demokrata Párt...
A Nemzeti Demokrata Párt vasárnap beszámológyülést tartott a budai...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98