Dtum
Login with Facebookk
1905 | Július

A „Sokol” cseh torna-egylet ünnepélye

Igen szépen sikerült tornaünnepélyt rendezett a mult vasárnap a budapesti Sokol cseh torna-egylet. A rendes sportegyesületektől való különbözősége szükségessé teszi, hogy a csehek a legnagyobb és legnépszerűbb nemzeti sportintézményét néhány szóban ismertessük.


A világon bárhol létező Sokol egyesületek szerves öszszefüggésben vannak a Prágában székelő anyaegyesülettel. A Sokol (vércse) tagsága minden hazafiasan érző csehre szinte kötelező s tényleg majdnem cseh férfi tagja is a Sokolnak, - melynek elsőrendű célja, hogy társadalmi uton létesítse azt, a mit a hatalom megtagad tőle, s tényleg mondhatni, hogy a Sokol a cseh nemzet polgári honvédsége és éppen ezért a torna mellett a katonai gyakorlatokra is nagy súly fektetnek.

 

A külföldre szakadt csehek, már legnagyobbrészt az anyaegyletek is tagjai voltak s így mihelyt hazájuktól távol bizonyos minimális számot elérnek, rögtön megalakítják az anyaegyesület egy külföldi osztályát.

 

Külföldön a torna hathatós kultiválásán kívül más céljuk is van. Egymás segítése az idegenben, a nemzeti jelleg megóvása és a hazaszeretet ápolása és ébren tartása az illető állam törvényeinek tiszteletben tartása mellett. Erejét és súlyát a Sokolnak leginkább az az igazi demokratikus szellem adja meg, mely társadalmi állás szülte különbséget benne nem ismer.

 


A lefolyt ünnepély sikerének biztosítására a bécsi Sokolok is Budapestre rándultak. Volt felvonulás, szabadgyakorlat, a melyet igazán nagy pontossággal végeztek és szertornászás. A bécsiek igen tetszetős lándzsa gyakorlatokat mutattak be. Érdekesnek tartjuk megemlíteni, hogy a szabadgyakorlatokat nem ütemre, hanem a zene taktusaira végzik, a mi a zenének megfelelően folyton változik, hol lágy, hol harczias. A tornaünnepélyt társas lakoma fejezte be.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98