Dtum
Login with Facebookk
1905 | Július

Gróf Festetics Rudolf déli-tengeri utjából

Mintegy nyolcz évre terjedő, ép oly érdekes, mint veszedelmekkel teljes utazást tett meg a bátor és vállalkozó szellemű magyar főur, gróf Festetics Rudolf az 1893-1902-ig terjedő időszakban, mely alatt többek közt a Déli-tenger sziget-csoportjait is bejárta ezen czélra épült „Tolna” nevű, 76 tonnás, két árbóczos vitorlás hajóján; utjára neje is elkisérte.

Bejárták a Havai-szigeteket, a korallok épitette Fanning és Manahaki sziget-csoportokat és jóformán az egész sziget-lánczolatot, mely a Csendes-óczeán déli részén végig vonul.

S ez a vállalkozás részben felfedezési utazás számba is mehet, mert a bejárt szigetek közül sok nagyon is félreesik a kereskedelmi hajók rendes járásából s így alig fordul ott meg művelt ember, minél fogva a szigetek egyrésze jóformán ismeretlen. A benszülöttek több helyen teljesen vad állapotban élnek, mint hajdan a kőkorszaki népek, s az emberevés is széltére szokásban van még náluk.

Az utazás sokban hozzájárult a Föld eme részének megismeréséhez; gróf Festetics tömérdek érdekes tárgyat összegyűjtött, melyek közül mintegy 1500-at, valamint 360 maga által felvet eredeti fényképet a Magyar Nemzeti Muzeum néprajzi osztályának ajándékozott.

Könyvben is beszámolt utazási élményeiről, melyet franczia nyelven irt meg. Ez közelebb Sárosi Bella forditásában, mint a Magyar Fölrajzi Társaság könyvtárának VI. kötete, magyarul is megjelent az „Emberevők közt” czím alatt. A könyv számos képe közűl alkalmunk van nehányat bemutatni.


Az egyik gróf Festeticset ábrázolja hajóskapitányi ruhájában azon időből, mikor San-Francisko kikötőjéből 1893 október 9-én nagy útjára megindult. Már útja kezdetén komoly veszély fenyegette, mert csakhamar kitűnt, hogy felfogadott matrózai tengeri rablók voltak, akik arra esküdtek össze, hogy a grófot és nejét valamely puszta szigeten kiteszik a „Tolná”-t pedig mint kalózhajót használják.

E czélból következetesen meg is hamisitották az iránymutatót, ámde a gróf éberségén meghiusult a gonosz szándék s a tervezett utazást, bár számtalan veszély közt, sikerült befejeznie. Később egy másik utazás alkalmával a gyors és erős „Tolna” a Malediva-szigetek egyik sziklazátonyán szétzúzódott s a gróf is csak alig menthette meg életét.

A másik kép Szapo Szvenga számoai előkelő hölgyet mutatja be. A szamoai asszony – irja gróf Festetics – nagyon szép, bár szépsége kissé vad; a mellett vidám, élénk és gyöngéd. Szintén ez mondható a Fidzsi-sziget hölgyeiről is, a kik közül egy „herczegnő” képét közöljük.

Mindkét szigetcsoportba elhatolt már a czivilizáczió s a lakosság keresztény, ámde az ősi szokásokhoz még mindig ragaszkodik. Ennek következménye a hölgyek hiányos öltözéke is, mert itt egyenesen az illem követeli meg, hogy a felső test fedetlen legyen. A ki ez ellen vét, közmegvetés tárgya lesz.

A köznép asszonyai, kivévén a vasárnapot, nem is viselnek egyéb öltözéket, mint egy kis levélövet; és ezt több helyen maguk a misszironáriusok rendelik így, mert észrevették, hogy mily illetlennek tekintik az olyan ruhát, mely az egész testet elfödi. Van olyan sziget is, hol azokat, kik az európaiakat ruházat tekintetében utánozzák, mint a kik a szemérem ellen vétnek, pénzbüntetésre itélik, a közvélemény pedig teljesen elitéli az ilyen nőket. Hijába: valahány ház, annyi szokás!

Az Ambry-n szigetén már emberevők laknak, a kik embercsontból készitik mérgezett nyilaikat is. Mindazonáltal utazónkat barátságosan fogadták, a mi tán nem is került nagyobb önmegtagadásukba, mert a mint egyik főnök őszintén kijelentette, minden emberfaj húsa kötz a fehér emberét becsülik a legkevesebbre, mivel ez nagyon – sós.

A gróf Festetics útleirása a kiválóan érdekes olvasmányok közé tartozik, a melyek mostanában megjelentek a könyvpiaczon.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Gróf Festetics Rudolf Leány az Ambryn-szigetekről Szapo Szvenga szamoai előkelő hölgy
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
József Attila: Mint gyermek... József Attila: Mint gyermek...
Mint gyermek, aki bosszut esküdött és felgyujtotta az apai házat s...
Régi mesterek rajzai a Szépművészeti Múzeumban Régi mesterek rajzai a Szépművészeti Múzeumban
A rajz közvetlenebb művészeti termék, mint a festmény s ennélfogva...
A margitszigeti szárnyhíd építése A margitszigeti szárnyhíd építése
A Margitsziget megközelítésének biztosítására már a Margit híd...
Mezei Ferenc rekordidővel győzött a 400 méteres mellúszásban Mezei Ferenc rekordidővel győzött a 400 méteres mellúszásban
A Császárfürdő úszóstadionjában, a MAC rendezésében, vasárnap...
A mezei futás reneszánsza A mezei futás reneszánsza
Kelen és Szilágyi öldöklő iramot diktál. Hol az egyik van elől, hol a...
Válasz gróf Bethlen Istvánnak Válasz gróf Bethlen Istvánnak
E lap hasábjain éveken keresztül, egyedül és elhagyatva hirdettük,...
Legyünk résen és viselkedjünk nyugodtan Legyünk résen és viselkedjünk nyugodtan
Magyarország az elszenvedett légitámadások következtében hadviselő...
A napfény hatása a szikratáviróra A napfény hatása a szikratáviróra
Régóta ismeretes már az a jelenség, hogy szikratáviróval nappal...
Ernszt Sándor állásfoglalása a hitlerizmussal szembe Ernszt Sándor állásfoglalása a hitlerizmussal szembe
Politikai körökben sok szó esett vasárnap Ernszt Sándornak, a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98