Dtum
Login with Facebookk
1903 | Január

Gróf Festetics Rudolf déli-tengeri útjáról

A múlt márczius havában kapta a Magyar Nemzeti Múzeum néprajzi osztálya azt az örvendetes hírt, hogy a hét évig tartott déli-tengeri kutató útjáról hazájába visszatért Festetics Rudlf gróf 1500 tárgyból és 360 sajátkezűleg fölvett eredeti fényképből álló ritka becsű néprajzi gyűjteményét Wlassics Gyula vallás- és közoktatásügyiminiszter közbenjársával osztályunknak ajándékozta. A gyűjteményt a nyár folyamán leltároztuks csillag-utczai bérhelyiségünkben kiállitottuk.


A déli-tengeri gyűjtemény-tárgyak reánknézve kétszeresen fontosak. Elsőben azért, mert gyarmataink híján ilynemű tárgyakhoz csak ritkán, akkor is csak nagy összegek árán juthatunk, - pedig ha idejekorán nem gyűjtünk belőlük,helyrehozhatatlanúl elkésünk,mert hiszen,bár a szintén idetartozó polyneziai szigetcsoportokat Cook csak mintegy százhúsz ével ezelőtt fedezte föl: lakóik ma már eredeti kultúrájukat teljesen elvesztették.


De fontosak ezek a gyűjtemény-tárgyak még azért is,mert európai miveltségünk fejlődésére is élénk fényt vetnek. A déli-tenger szigetlakói ugyanis ott, a hol az európaiakkal még nem érintkeztek, most élik kőkorszakukat, azaz az emberi miveltség fejlődésének azt a korszakát, melyen valamennyi kulturnép átesett s melyben a fémeket még nem ismerték, miért is a ma ú.n. primitiv vagy vad népek kulturájának beható tanulmányozása útján elvégre is azokhoz az alapokhoz jutnk, melyeken a mi saját miveltségünk fölépült.


A még csak 35 – 38 éves gróf miután az Atlantist és az amerikai kontinenst átszegte, 1893. október hó 9-én hagyta el San-Francisko kikötőjét *Tolna* nevű 76 tonnás kétárboczos vitorláshajóján.


Ettől kezdve hosszabb-rövidebb tartózkodással bejárta a Havai-szigeteket, a korállok épitette szigetcsoportokat, melyek lakói annyira vendégszeretők, hogy kisérőivel a házakat sorra látogatva, mindegyikben végig kellett izlelnie az ételeket.


Tahitiben teljes negyedévig tartózkodott s megláthatta e szigetcsoport mindama paradicsomi szépségeit,melyekről már a régi hajósok is csodákat regéltek.


A Cook-szigeteken főkép a londoni misszió-társaság és az amerikai Wesleyánus hittérítők protestáns misszióval ismerkedett meg.


A Számoa-szigetek fővárosában, Apiában ép odaérkeztekor dühöngött a polgárháború, de azért a számoaiak szokásait is behatóan tanulmányozta.


A polyéziai szigetek után a mikronéziai csoportokhoz tartozó Elliee-szigetekre való kirándulásán kívül a pápuáklakta melanéziai szigetcsoportokat tűzte ki kutatása céljáúl.


A Fidzsi-szigeteken szintén hosszabb ideig tartózkodott.
Útjának folytatásában az Amrhyn- és Pünkösd-szigeteken állott meg, Vanikoro-szigetén pedig oly házakba is bement, melyek úgyszólván örökösen füsttel vannak tele, hogy lakóik a legyek és egyéb rovarok ellen csak némileg is védve legyenek.


Az Új-Hebridákhoz tartozó Santa-Cruz-szigeten is horgonyt vetett, innét a Salamon-szigetek felé vette útját, a hová különösen az e szigeteken még javában divatozó emberevés tanúlmányozása vonzotta.


A gróf útjának végczélját a melanéziai szigetcsoportot befejező Bismarck-szigetség képezte. Útja itt Bíró Lajoséval is találkozott.


Innen Japán majd Európa felé vette útját. Ámde az Elő-Indiával szomszédos Maledivákon éj idejében zátonyra jutott. Hajója léket kapott. Gyűjteményeit megmenthette ugyan, de a minfeói világitótoronyban teljes három hónapig kellett vesztegelnie, míg végre oly gőzhajóra szállhatott, mely Triesztbe vitte.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Steinheilné regénye Steinheilné regénye
A férj- és anyagyilkossággal vádolt Steinheilné ügye – a miről...
Az első magyar orvosnő Az első magyar orvosnő
Egy fiatal lány diszítette föl a nevét az a múlt héten az...
Pfeil grófné pere Pfeil grófné pere
Nagy érdeklődés mellett folyt le a thorni hadbíróság előtt Pfeil...
Az amerikai közönség nem engedte, hogy Mary Pickford öngyilkos legyen Az amerikai közönség nem engedte, hogy Mary Pickford öngyilkos legyen...
Mary Pickford, aki még mai a legnépszerűbb amerikai filmszínésznő,...
Zöldinges suhancok tüntetni akartak Szent István-napján a Dunaparton Zöldinges suhancok tüntetni akartak Szent István-napján a...
A nagy nemzeti ünnep előestéjén, pénteken, szolgálatba lépett...
Nagy-Románia terve Nagy-Románia terve
Romániai hadicéljait – ha figyelembe vesszük az ország háború...
Ausztria gyephokkizói 2:1-re verték a magyar válogatott csapatot Ausztria gyephokkizói 2:1-re verték a magyar válogatott csapatot
Vasárnap délelőtt ütközött meg másodszor Ausztria és Magyarország...
A németországi választások A németországi választások
Az éjjel ˝ 2 óráig összeszámlált szavazatok állása szerint az egyes...
Az örökölt betegségek gyógyítása Az örökölt betegségek gyógyítása
A legtragikusabb szenvedés az, amikor a fájdalmak mellett még az a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98