Dtum
Login with Facebookk
1903 | Január

Gróf Festetics Rudolf déli-tengeri útjáról

A múlt márczius havában kapta a Magyar Nemzeti Múzeum néprajzi osztálya azt az örvendetes hírt, hogy a hét évig tartott déli-tengeri kutató útjáról hazájába visszatért Festetics Rudlf gróf 1500 tárgyból és 360 sajátkezűleg fölvett eredeti fényképből álló ritka becsű néprajzi gyűjteményét Wlassics Gyula vallás- és közoktatásügyiminiszter közbenjársával osztályunknak ajándékozta. A gyűjteményt a nyár folyamán leltároztuks csillag-utczai bérhelyiségünkben kiállitottuk.


A déli-tengeri gyűjtemény-tárgyak reánknézve kétszeresen fontosak. Elsőben azért, mert gyarmataink híján ilynemű tárgyakhoz csak ritkán, akkor is csak nagy összegek árán juthatunk, - pedig ha idejekorán nem gyűjtünk belőlük,helyrehozhatatlanúl elkésünk,mert hiszen,bár a szintén idetartozó polyneziai szigetcsoportokat Cook csak mintegy százhúsz ével ezelőtt fedezte föl: lakóik ma már eredeti kultúrájukat teljesen elvesztették.


De fontosak ezek a gyűjtemény-tárgyak még azért is,mert európai miveltségünk fejlődésére is élénk fényt vetnek. A déli-tenger szigetlakói ugyanis ott, a hol az európaiakkal még nem érintkeztek, most élik kőkorszakukat, azaz az emberi miveltség fejlődésének azt a korszakát, melyen valamennyi kulturnép átesett s melyben a fémeket még nem ismerték, miért is a ma ú.n. primitiv vagy vad népek kulturájának beható tanulmányozása útján elvégre is azokhoz az alapokhoz jutnk, melyeken a mi saját miveltségünk fölépült.


A még csak 35 – 38 éves gróf miután az Atlantist és az amerikai kontinenst átszegte, 1893. október hó 9-én hagyta el San-Francisko kikötőjét *Tolna* nevű 76 tonnás kétárboczos vitorláshajóján.


Ettől kezdve hosszabb-rövidebb tartózkodással bejárta a Havai-szigeteket, a korállok épitette szigetcsoportokat, melyek lakói annyira vendégszeretők, hogy kisérőivel a házakat sorra látogatva, mindegyikben végig kellett izlelnie az ételeket.


Tahitiben teljes negyedévig tartózkodott s megláthatta e szigetcsoport mindama paradicsomi szépségeit,melyekről már a régi hajósok is csodákat regéltek.


A Cook-szigeteken főkép a londoni misszió-társaság és az amerikai Wesleyánus hittérítők protestáns misszióval ismerkedett meg.


A Számoa-szigetek fővárosában, Apiában ép odaérkeztekor dühöngött a polgárháború, de azért a számoaiak szokásait is behatóan tanulmányozta.


A polyéziai szigetek után a mikronéziai csoportokhoz tartozó Elliee-szigetekre való kirándulásán kívül a pápuáklakta melanéziai szigetcsoportokat tűzte ki kutatása céljáúl.


A Fidzsi-szigeteken szintén hosszabb ideig tartózkodott.
Útjának folytatásában az Amrhyn- és Pünkösd-szigeteken állott meg, Vanikoro-szigetén pedig oly házakba is bement, melyek úgyszólván örökösen füsttel vannak tele, hogy lakóik a legyek és egyéb rovarok ellen csak némileg is védve legyenek.


Az Új-Hebridákhoz tartozó Santa-Cruz-szigeten is horgonyt vetett, innét a Salamon-szigetek felé vette útját, a hová különösen az e szigeteken még javában divatozó emberevés tanúlmányozása vonzotta.


A gróf útjának végczélját a melanéziai szigetcsoportot befejező Bismarck-szigetség képezte. Útja itt Bíró Lajoséval is találkozott.


Innen Japán majd Európa felé vette útját. Ámde az Elő-Indiával szomszédos Maledivákon éj idejében zátonyra jutott. Hajója léket kapott. Gyűjteményeit megmenthette ugyan, de a minfeói világitótoronyban teljes három hónapig kellett vesztegelnie, míg végre oly gőzhajóra szállhatott, mely Triesztbe vitte.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Erősen drágul az építőanyag! Erősen drágul az építőanyag!
Két hónap alatt mintegy húsz százalékkal emelkedett az építőanyagok...
Hogyan szoktatják le a megrögzött iszákosokat? Hogyan szoktatják le a megrögzött iszákosokat?
Számtalanszor látjuk, olvassuk ennek a jelszónak legkülönbözőbb...
Az állategészségügyi törvény módositása Az állategészségügyi törvény módositása
Az állategészségügyről szóló 1888. évi VII. törvényczikk egyes...
Mi újság?
Hírek, érdekességek a tudomány és a technika...
A Néma levente  A Néma levente
On ne badine pas avec l'amour - mondja egy kis darabja címében...
A "Ma" csoportos kiállítása
A "Ma" című folyóirat maga köré gyűjtött néhány fiatal festőt,...
Magyarország birkózó bajnokságai Magyarország birkózó bajnokságai
Kitűnő sportbeli sikerrel végződött vasárnap éjfél után Magyarország...
Márai Sándor regénye Márai Sándor regénye
Les Révoltés. Márai Sándor regénye. (Paris, Les Revues.) - E...
Rudnyánszky báró után akart halni Rudnyánszky báró után akart halni
Braun Gizellának hívják, 26 éves magánhivatalnoknő és öt nappal...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98