Dtum
Login with Facebookk
1905 | Június

A kormány és az ellenzék

A több óráig tartó vitában gróf Apponyi Albert azt inditványozta, hogy a hevesmegyei fölirat tárgyalása kapcsán mondja ki a Ház, hogy egy nem parlamenti kormánytól a kormányzásra szükséges eszközöket megtagadja. Abban az esetben, ha a kinevezendő ügyvezető kormány mégis adót szedne és fizetéseket teljesítene, a további lépés az volna, hogy ennek az ügyvezető kormánynak megtiltatnék, a közös költségek kiutalása.


Andrássy Gyula ellenben azt vitatta, hogy nem lehet fellépni egy még ki nem nevezett kormány s ennek még el nem követett cselekményei ellen. Hangoztatta, hogy a király kormánykinevezési joga feltétlen, s csak az esetben válik nem alkotmányossá valamely kormány, ha a parlament leszavazza s az mégis helyén marad.


Bár nem tagadható, hogy a parlamenti többség és a korona közt az alkotmányos ellentét tényleg megvan, de ez egyelőre gróf Andrássy mérséklő befolyása következtében nem öltött oly mérges jelleget, hogy békés kiegyenlítésének reményéről is le kellene mondania. Parlamenti, vagyis a többség soraiból alakítandó és erre támaszkodó kormány kinevezését azonban ez idő szerint senki sem reméli.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98