Dtum
Login with Facebookk
1905 | Június

A tantállámpa

Az elektromos világitás gyakorlati jelentősége abban rejlik, hogy a jövőben folytonos olcsobbodásával ez irányban is meg fog borkózni jelenleg még erős vetélytársaival, ennélfogva a mostani törekvések oda irányúlnak, hogy gyertyánkint minéél kisebb energiát fogyasztó izzólámpát szerkesszenek.

A szénszálas izzólámpáknak ez irányban való fejlesztése nem igen mutatkozik ajánlatosnak, mert a nagyobb fényerősség elnyerése czéljából elkerűlhetetlen hőfokemelést a szénszál már 1700 Cş-on túl nem birná el, mivel ez a lámpa üzemtartamát márigen lefokozná.

S különben is a nagy hőfok miatt elporzódó szénatómok az üvegfalon lerakódván, a körte fényáteresztő-kéességét károsan befolyásplnák. Az elektromechanikusoknak már régi törekvése, hogy a szénszál helyett egy tartósabb, midamellett ökonomikus izzóanyagot találjanak fel.

A Siemens és Halske A.-G. laboratoriumának vezetője Dr. Bolton a vanadiumcsoport fémeivel próbálkozott meg s a vanadium és nióbbal végzett sikertelen kisérletek tán munkájának eredménye lett, amennyiben a tantél nevü fémnek e czélra való alkalmas voltáról meggyőződést szerzett.

A tantál tulajdonságai: savaknak hidegen ellenáll, nehezen olvad, vékony szálakká idomitható és a fehérizzásnál semmutat hajlanóságot a szétporzódásra és elégésra.

Keménysége megegyezik körűlbelül az aczéléval s szilárdsága túllépi azét, ugyhogy állitólag egy 0.05 mm-es szál 350 gr-ot kibir, ami 175 kg/mm˛-onkinti szilárdságnak felelne meg.

Elektromos ellenállása rendes állapotban 1 m hosszu és 1mm˛ keresztmetszetre vonatkozólag 0.16 ohm, de az izzásnál mintegy ötszörösére emelkedik ennek. Dróttá való megmunkálása csak akkor sikerűlt, midőn már tiszta állapotában is elő tudták állitani.


Nehézség merült azonban fel, midőn a szokásos 110 voltos feszűltséghez izzólámpákat akartak a tantálból késziteni, mert hogy a közönséges szénszálas lámpával szemben versenyképes legyen, csekély fajlagos ellenállása miatt mintegy 650 mm hossz és 0.65 mm átm-re ki kellett huzni.

Ezen hosszu tantálszálnak a szokásos méretü körtében való elhelyezése sok gondot adott. A végleges megoldás az ábrán látható, melynél a szál a körtében levő két kis állványka karjaira czik-czakkosan van rákapcsolva.

Eme szerkezet biztositja a lámpa stabilitását és képessé teszi, hogy minden helyzetben sőt rázkódtatásoknál is rendesen égjen. Az áramkapcsolás után minden előleges melegedés nélkűl a szál azonnal izzásba jön és szép fehéreskék fényt ád.

A Siemens és Halske A.G. egyelőre 25 gyertyás 110 voltos lámpákat hoz forgalomba. A tantállámpáknak a szénszálas lámpa feletti előnye, hogy csakély az áramfogyasztása, kellemes fehér fényt ad és áramerősséghez képest alig melegit.

Idővel nem feketedik meg, mint a szénszálas lámpák és a hosszu üzem alatt előforduló feszűltségváltozások iránt érzéketlen.

A felsorolt előnyöket tekintetbe véve el kell ismernünk, hogy a jelenleg alkalmazásban levő izzólámpák komoly versenytársra találnak a tantállámpában

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A földmivelésügyi minisztérium versenytermelési programmja A földmivelésügyi minisztérium versenytermelési programmja
A földmivelésügyi minisztérium versenytermelési programmjáról a...
Egy huszár halála
Vácz mellett a váczi 6-ik honvéd huszárezred legényeit próbára vitték...
Nagy Emil látogatása Nagykörüben Nagy Emil látogatása Nagykörüben
Nagy Emil vasárnap reggel elutazott választókerületébe – amint...
VIII. Edward lemondással  fenyegetőzik VIII. Edward lemondással fenyegetőzik
Munkatársunk azt az információt kapta, hogy VIII. Edward új...
Szük, drága és egészségtelen lakásokat épitetett a főváros Szük, drága és egészségtelen lakásokat épitetett a főváros
A főváros uj bérházainak lakóitól, akik részben e hónap elején,...
Budapest ökölvívó-bajnokságai Budapest ökölvívó-bajnokságai
A közönség nagy érdeklődése mellett folytak le a döntő küzdelmek...
Wekerle miniszterelnök és a nagykőrösiek Wekerle miniszterelnök és a nagykőrösiek
Wekerle Sándor miniszterelnök előzékenységéből a nagykőrösi...
India alkirálya kihirdette a statáriumot India alkirálya kihirdette a statáriumot
Bombayi jelentés szerint a chittagongi fegyverraktárak földulásában...
Eltemették Ullmann Adolf bárót Eltemették Ullmann Adolf bárót
A magyar közgazdasági életnek őszintén nagy gyásza van. Ullmann Adolf...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98