Dtum
Login with Facebookk
1905 | Június

Magánjellegü telefónok az állami hálózatban

Több alkalommal általam már felvettetett azon eszme, hogy a biztositékot le nem tevő előfizetők is beszélhesseneksaját gépjökről az interurban telefón-forgalomban hívóként, ha a kapcsolási dijat esetenként és előre beküldik a kapcsolóhivatalnak.

A kereskedelemügyi miniszter felismerte eszmém fontosságát és lakóhelyemen:Nyiregyházán szerzett kedvező tapasztalatok folytán az egész országra nézve való beveztetést tette tanúlmány tárgyává.

Értesülésem szerint most itt van az uj telefón-szabályzat megvitatás alatt, mely alkalomból kifolyólag szükségesnek tartom az állami hivtalnál tapasztalható nagy hiányra, az intézőkörök jóakaratu figyelmét felhivni.

Tapasztalható ugyanis, hogy a magántelefónok száma az országban egyre emelkedik, ami főleg annak tulajdonitható, hogy a készülékek éjjel-nappal használhaók és nem kell a kapcsolással bajlódni

A magántelefónok tulnyomólag azért létesittetnek, hogy valamely gyárat az igazgató lakásával, uradamat a tulajdonossal, toronyőrt a tüzoltósággal, csatorna-és folyamőröket az ármentesitő társulat irodájával, katonaságot a csendőrséggel, vasúti állomást a csendőrséggel, helyi érdekü vasutaknál az őrházakat ehymással és az állomással stb. kössön össze.

A magántelefónok felállitásának sok akadálya van, pl. a létesités engedélyezési eljáráshoz van kötve, az oszlopok és vezetékek felállitása idegen személyek magánjogát érinti, az önálló oszlopsor felállitása, a vezetékek és gépek évenkénti gondozása müszaki tudást követel és a tulajdonosra sik költség viselését rója.


Az állami hálózatba szivesen lépnének be az emlitettek, ha annak üzeme éjjel-nappal volna, mivel elengedhetetlenül szükséges nálunk a folytonos igénybevehetés. Sokszor olyan akadályok merűlnek fel, amelyeket elháritani nem lehet.

Ilyenkor a felállitani kivánók belépnek az állami hálózat előfizetői közé, mely esetben aonban a beszélgetések 90%-át azon egy számmal folytatja az előfizető, amely üzletkörébe esik. A fentebb elsoroltaknál és még sok más esetben az állami hálózat igénybevételét nagy mértékben hátráltatja az, hogy a vidéki központok legtöbbjétől naponta 8 órán átlehet kapcsolást kérni, holott az éjjelnappali használat kivánatos.

A hátrányok egyszerre megszünnének, ha a miniszterium lehetővé tenné, hogy kivánatra 2 előfizető vezetéke állandóan és ugy kapcsoltatnék össze, hogy az a magántelefónok jellegét öltené fel.

Ez esetben a magántelefónok vezetékei a kapcsolószekrénybe nem is vezettetnének be, hanem a rendező helyiségbe kapcsoltatnának össze a megfelelő drótpárok. Igaz, hogy az ilyen vezetékek előfizetői idegen számot nem hivhatnak, mivel a központ kapcsolószekrénye a csengetést nem jelzi, de élvezhetik azon előnyt, hogy éjjel-nappal használhatják telefónjukat.

Ajánlatom elfogadása esetén nem csak az emlitettek lépnének be az előfizetők közé, de a legtöbb város a különböző helyeken lakóknál telefónokat állittatna fel a czélból, hogy azok igénybevételével a tüzőrséget idejében lehessen értesiteni a veszélyről.

Javaslatom elfogadása esetén a magántelefónok száma kevesbedne és az érdekelteknek nem kellene kérvényezni, tárgyalásokon részt venni, magánszemélyektől az oszlopok felállitását kieszközölni, azokat kártalanitani.

A kincstári hálózat pedig olyan előfizetők vzetékeivel bővülne, kik a kapcsoló hivatalt igénybe soha nem veszik és a központ évi költségeit alig emelve jelentékeny bevételt nyujtatnának.

Siposs Árpád

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Tiz fillérrel drágul a kenyér Tiz fillérrel drágul a kenyér
Az uj termésértékesitési rendelet első közvetlen hatását vasárnap már...
Aranyrudakat találtak Ódry Árpád örökösei egy nagy bank széfjében Aranyrudakat találtak Ódry Árpád örökösei egy nagy bank...
Pesti művészkörökben most sokat beszélnek arról a kavarodásról, amely...
Vázsonyi a jövő feladatairól Vázsonyi a jövő feladatairól
A Demokrata Kör szombaton este ünnepi lakomát rendezett Vázsonyi...
Olaszország és a háború Olaszország és a háború
A Monarchia és Olaszország rivalizáltak egymással a Balkán-félsziget...
Veszedelmes sport Veszedelmes sport
Veszedelmes sport. Eddigelé az úgynevezett "póló" játékot alacsony...
Föl akarták robbantani a British Muzeum indiai osztályát Föl akarták robbantani a British Muzeum indiai osztályát
Londonból jelenti munkatársunk: a British Muzeum indiai termeibe...
Az ujságárus titokzatos esete Az ujságárus titokzatos esete
A február 14-ről 15-re virradó éjjel az Eötvös-téren Frisdmann Márton...
Székely Bertalan tanítványai között - Irta: Egy tanítványa Székely Bertalan tanítványai között - Irta: Egy tanítványa
Egy sereg jeles magyar festő, a kik Székely Bertalan vezetésével...
Elkészült és a héten megjelenik a lisztmárkázási rendelet Elkészült és a héten megjelenik a lisztmárkázási rendelet
A hivatalos lap a közeli napokban fogja közölni a nullásliszt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98