Dtum
Login with Facebookk
1905 | Június

Mi újság?

Az angol vasuti vonalak

Az angol vasuti vonalak egy-egy angol mérföldjére huszonnyolc, az amerikai vasutakra pedig csak hat alkalmazott esik. Ez utóbbi körülményből érthető, hogy Amerikában alig múlig el hónap valamely nagyobb vasuti szerencsétlenség nélkűl, míg az angol balesetek statisztikája évről-évre csekélyebb számokat mutat.

A gépkezelő tudatlansága és vétkes könyelmüsége

A gépkezelő tudatlansága és vétkes könyelmüsége okozott sulyosabb balesetet egy kisebb gőzmalomban.

A gépkezelő ugyanis egy vizcsöves kazán egyes csöveit vasárnap a tisztitás után az előirt réz-tömités helyett, annak hiányában, ólomtömitéssel látta el. A gépkezelő állitása szerint azért, mert amalomtulajdonosok nem akarták a drágább rézgyürüt megrendelni.

Hétfőn már a befütésnél észrevette a gépkezelő, hogy a víz erősen fogy,mindamellett az üzemet nem szüntette be, minekkövetkezménye az lett, hogy egy vizső fedele kivágódott, a forró víz és gőzkeverék kicsapott a tüzelő ajtón és leforrázta a gépészt és a fütőt.

Növelte még a bajt az is, hogy a kazánház ajtaja befelé nyilott és igy a menekülni szándékozó fütő csak nehezen tudta azt kinyitni.

Vigyázatlanság szijváltás közben

Egy lyukastó gépen a munkás a gép sebességét akarta megváltoztatni és egy rövid vasruddal, melynek végén egy csavaranya van, szijat átakarta tenni a másik szijdobra.

E közben a sij a vasrudat a csavaranyánál fogva megkapta, körülforgatta és a munkásnak jobb hüvelykujját az első érig levágta, bal kisujjánál pedig kezét kettéhasitotta.

Egy más vállalatnáltörténtaleset kövtkező lefolyásu volt: A munkás sziját javitván, azt mindjárt fel is akarta tenni a forgó korongra. A szij feltevésben azonban nem birván jártassággal, karja a korong és a szij közé jutott és kulcscsontját törte, mi részleges munkaképtelenségét okozta.

Magyar tudósok egy londoni nemzetközi kongresszuson

A közelebbi napokban tartották Londonban a nemzetközi ornithológiai kongresszust, melyen Magyarország is szépen volt képviselve.

Ott volt a madártani országos intézet részéről: Hermann Ottó, Csörgey Titusz és Chernel István. A Nmezetu Muzeum részéről dr. Horváth Géza jelent meg, továbbá Igali Szvetozár földbirtokos és gazdasági író, egyik előadó volt a kongreszuson.

Hermann Ottót elnökévé választotta a kongresszus II. osztálya,melyben a madarak költözését tárgyalták, titkára volt Chernel.

Nagy érdeklődéssel fogadta a kongresszus Hermann Ottó előadását a madarak költözködésére vonatkozó tapasztalatairól.

Magyarul kezdte előadását, a hazája iránt való kötelességből, majd német nyelven adta elő érdekes tárgyát. Angol nyelven Gineverné Győry Ilona tolmácsolta.

A másik magyar előadó Igali Szvetozár volt.

Külföldi botanikusok nálunk

A magyar Természettudományi Társulat a Bécsben ülésezett nemzetközi botanikai társaság tagjait több napi tanulmányi kirándulásra meghivta Magyarországba.

Junius 19-ikén a mintegy kilenczven főből álló társaság meg is érkezett Budapestre. Fogadtatásukról, kalauzolásukról a Természettudományi Társulat vezetősége és növénytani szakosztályának bizottsága gondoskodott.

Megnézték a muzeum növénytani osztályát, az egyetemi növénykertet, kirándultaka budai hegyek közé. Megjelentek a szőlészeti – ampelologiai – intézet fölavató ünnepén is.

Ez intézet több épületből áll, egész telep a Debrői-uton, s hovatása a szőlő betegségeinek megismerése és a felsőbb szőlő-gazdaság megismertetése. Fölszerelése a legmodernebb és arányai is a legnagyobbak közé tartoznak. A vendégek két órát töltöttek ott.

Junius 22-én hajóval Orsovára nemtek, onnan elmennek a Herkules-fürdőbe; junius 25-ikén indulnak Debreczenbe és a Hortobágyra és junius 27-én térnek vissza Budapestre.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98