Dtum
Login with Facebookk
1905 | Június

Újabb kisérleti vizsgálatok a halak hallóérzékét illetőleg

Felfogják-e a halak a hangot, vagy nem? Ezt a kérdést tette Henry B. Bigelow újabb tudományos vizsgálat tárgyává. A kutatás főbb eredményeit a következőkben foglalhatjuk össze:

Régebben abból a tényből, hogy a halaknak belső fülük van, egyszerűen a hallóérzék létezésére következtettek. Elsősorban Kreidl tett 1895-ben alaposabb kisérleti vizsgálatokat aranyhalakon és pisztrángokon a kérdés felderítése végett.

Bigelow is az aranyhalat (Carassius auratus L.) szemelte ki vizsgálatainak tárgyául. A használt aquarium két szélesebb oldala üvegből való volt, míg a keskeny oldalak és a fenék világos luczfenyőfából készültek.

Hogy az aquarium, de főleg a víz rázkódtatását megakadályozza, az asztallábak alá több réteg puha papirost tett, az aquarium pedig vastag gyapottömeg-alátéteken nyugodott. Azután átlátszatlan papirossal borította be az üvegfalakat, hogy a halakat kívülről semmi se zavarja.

A hangot elektromos hangvilla szolgáltatta, a mely 100 zergést végzett másodperczenként. Ez a berendezés is fából készült asztalon nyugodott, az aquariumot viselő asztal közelében, a nélkül, hogy ezt érintette volna s szintén papiros-alátéttel volt biztosítva rázkódás ellen.

A hangvillát Bigelow úgy helyezte el, hogy ha rezgésbe hozta, vele az aquarium deszkafalát érintette. A kisérletekhez használt aranyhalak egy része normális volt; egy másik csoportnak a bőrét olyformán tette érzéketlenné, hogy az 5. és 7. idegeket, az oldalidegeket, úgyszinténa hátulsókat átmetszette.


Mihelyt működésbe hozta a hangvillát és az aquarium deszkafalával érintkezett, a normális halakon többnyire a következő jelenségeket figyelhette meg: a fark gyors rezegtetése, helyváltoztaás nélkül; hirtelen csapkodás a farokkal, néha olyan erősen, hogy a test egy rövidke szökéssel előbbre került; normális helyváltoztatás előre, hátra vagy oldalt; amellúszószárnyak erőteljes szétfeszítése abban az esetben, ha a halak kisérletkor összecsukott úszószárnyakkal az aquarium fenekén tartózkodtak.


A hagvilla rezgésére minden hal reagált a maga módja szerint egy vagy többféle módon; az élénkebbeken gyors helyváltoztatás alakjában nyilvánult a hatás, a nyugodtabbak többnyire csak egy farkmozdulattal feleltek.

Bigelow 193 kisérlete közben (ez alkalommal 18 hal volt az aquariumban) 150 reakcziót észlelt, a mi mintegy 78%-ank felel meg.

A második csoport halai olyannyira érzéketlenek voltak, hogy sertével, vagy más hasonló tárgygyal eszközölt külső érintésrenem is reagáltak. A kisérletező ezuttal 65 kisérletről számol be,melyeket 6 halon végzett s 52 reakcziót észlelt (80%), tehát körülbelül ugynaz a szám,mint a melyet az eslő esetben kaptunk.

A harmadik csoportba tartozó halak fülét azáltal tette érzéketlenné, hogy a 8. idegét mindkét oldalon elmetszette. 73 kisérlet folyamán 7 hal közül egyetlenegy sem reagált a hangra.

Minthogy ezek az eredmények határozottan ellentmondanak a Kreidl kisérleteiből vont következtetéseknek, Bigelow átvizsgálta Kreidl kisérleti eredményeit.

Eltávolitotta az aranyhalak fejéből a félköralakú csatornákat ésa belső fülrészeket. Három ilyen megcsonkított hal közül az egyik igen erősen reagált a hangra, akárcsak a normális halak, a másik kettő gyengébben bár, de mégis észrevehető módon.

Ebből már most az következik, hogy a 8. ideg átmetszése a hallóérzék tökéletesebb kiiktatását vonja maga után, mint a félköralakú csatornák eltávolítása.

Bigelow arra az eredményre jut, hogy az aranyhalaknak van hallóérzékük s annak székhelye az a zacskó, mely valószínűleg a főbb gerinczesek sacculusának és lagenájának felel meg.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Carassius auratus Henry B. Bigelow
Cikk-ajánló
Harold Lloyd  -  Ne izgasd magad! Harold Lloyd - Ne izgasd magad!
Az idei filmszezon legsikerültebb és legmulatságosabb...
Az OTI önkormányzata a felhőkarcoló lomtárába került! Az OTI önkormányzata a felhőkarcoló lomtárába került!
A sajtó és a közvélemény eltévedt az állami kinevezések sűrű erdejébe...
Ady síremléke Ady síremléke
A háború óta nagy ritkaság lett Magyarországon a szoborpályázat. Míg...
Bocskai – Újpest 1:0 (1:0) Bocskai – Újpest 1:0 (1:0)
A Vasutasok sporttelepének egy része víz alatt állott. A játékvezető...
Szini Gyula - Ady Endre Szini Gyula - Ady Endre
Már csak a bánat és lemondás könnyfátyolán át tudok emlékezni a...
A Gyosz. közgyülése tiltakozott a vámok leszállitása és a forgalmi adó megszüntetése ellen A Gyosz. közgyülése tiltakozott a vámok leszállitása és a forgalmi...
Vasárnap délelőtt tartotta a Gyáriparosok Országos Szövetsége...
Ferenczy István -1851-1907.
A magyar kulturának ujra egy derék munkása hunyt el: Ferenczy István,...
Szabó Miklós csődöt mondott: Svédország atlétái győztek Szabó Miklós csődöt mondott: Svédország atlétái győztek
A régi békeidők boldog emléke éledt újra a régi sportemberek...
A birkózósport Angliában A birkózósport Angliában
A birkózósport Angliában az utóbbi időben bámulatos népszerűségre...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98