Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1905 | Június

Újabb kisérleti vizsgálatok a halak hallóérzékét illetőleg

Felfogják-e a halak a hangot, vagy nem? Ezt a kérdést tette Henry B. Bigelow újabb tudományos vizsgálat tárgyává. A kutatás főbb eredményeit a következőkben foglalhatjuk össze:

Régebben abból a tényből, hogy a halaknak belső fülük van, egyszerűen a hallóérzék létezésére következtettek. Elsősorban Kreidl tett 1895-ben alaposabb kisérleti vizsgálatokat aranyhalakon és pisztrángokon a kérdés felderítése végett.

Bigelow is az aranyhalat (Carassius auratus L.) szemelte ki vizsgálatainak tárgyául. A használt aquarium két szélesebb oldala üvegből való volt, míg a keskeny oldalak és a fenék világos luczfenyőfából készültek.

Hogy az aquarium, de főleg a víz rázkódtatását megakadályozza, az asztallábak alá több réteg puha papirost tett, az aquarium pedig vastag gyapottömeg-alátéteken nyugodott. Azután átlátszatlan papirossal borította be az üvegfalakat, hogy a halakat kívülről semmi se zavarja.

A hangot elektromos hangvilla szolgáltatta, a mely 100 zergést végzett másodperczenként. Ez a berendezés is fából készült asztalon nyugodott, az aquariumot viselő asztal közelében, a nélkül, hogy ezt érintette volna s szintén papiros-alátéttel volt biztosítva rázkódás ellen.

A hangvillát Bigelow úgy helyezte el, hogy ha rezgésbe hozta, vele az aquarium deszkafalát érintette. A kisérletekhez használt aranyhalak egy része normális volt; egy másik csoportnak a bőrét olyformán tette érzéketlenné, hogy az 5. és 7. idegeket, az oldalidegeket, úgyszinténa hátulsókat átmetszette.


Mihelyt működésbe hozta a hangvillát és az aquarium deszkafalával érintkezett, a normális halakon többnyire a következő jelenségeket figyelhette meg: a fark gyors rezegtetése, helyváltoztaás nélkül; hirtelen csapkodás a farokkal, néha olyan erősen, hogy a test egy rövidke szökéssel előbbre került; normális helyváltoztatás előre, hátra vagy oldalt; amellúszószárnyak erőteljes szétfeszítése abban az esetben, ha a halak kisérletkor összecsukott úszószárnyakkal az aquarium fenekén tartózkodtak.


A hagvilla rezgésére minden hal reagált a maga módja szerint egy vagy többféle módon; az élénkebbeken gyors helyváltoztatás alakjában nyilvánult a hatás, a nyugodtabbak többnyire csak egy farkmozdulattal feleltek.

Bigelow 193 kisérlete közben (ez alkalommal 18 hal volt az aquariumban) 150 reakcziót észlelt, a mi mintegy 78%-ank felel meg.

A második csoport halai olyannyira érzéketlenek voltak, hogy sertével, vagy más hasonló tárgygyal eszközölt külső érintésrenem is reagáltak. A kisérletező ezuttal 65 kisérletről számol be,melyeket 6 halon végzett s 52 reakcziót észlelt (80%), tehát körülbelül ugynaz a szám,mint a melyet az eslő esetben kaptunk.

A harmadik csoportba tartozó halak fülét azáltal tette érzéketlenné, hogy a 8. idegét mindkét oldalon elmetszette. 73 kisérlet folyamán 7 hal közül egyetlenegy sem reagált a hangra.

Minthogy ezek az eredmények határozottan ellentmondanak a Kreidl kisérleteiből vont következtetéseknek, Bigelow átvizsgálta Kreidl kisérleti eredményeit.

Eltávolitotta az aranyhalak fejéből a félköralakú csatornákat ésa belső fülrészeket. Három ilyen megcsonkított hal közül az egyik igen erősen reagált a hangra, akárcsak a normális halak, a másik kettő gyengébben bár, de mégis észrevehető módon.

Ebből már most az következik, hogy a 8. ideg átmetszése a hallóérzék tökéletesebb kiiktatását vonja maga után, mint a félköralakú csatornák eltávolítása.

Bigelow arra az eredményre jut, hogy az aranyhalaknak van hallóérzékük s annak székhelye az a zacskó, mely valószínűleg a főbb gerinczesek sacculusának és lagenájának felel meg.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Carassius auratus Henry B. Bigelow
HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Magyarország 15 kilométeres futóbajnoksága Magyarország 15 kilométeres futóbajnoksága
A húsvéti ünnepek legnagyszerűbb sportversenye vasárnap a...
Beszélgetés Csáky hadügyminiszterrel Beszélgetés Csáky hadügyminiszterrel
A parlament nyári vakációjának nemcsak a képviselő urak örültek. A...
Deák Ébner Lajos másodszori felfedezése
Professzor, hivatalosan elismert, többszörösen kitüntetett művész, ki...
Éberdők, fokosos feketeinges sasok és szociáldemokrata munkások véres csatát vivtak Éberdők, fokosos feketeinges sasok és szociáldemokrata munkások véres...
Vasárnap délután véres események színhelye volt a Váci-út 31. szám...
Új szűrőlámpa a drágakövek valódiságának megállapítására Új szűrőlámpa a drágakövek valódiságának megállapítására
A tudomány egy egész sereg drágakő meghatározási módot ismer,...
Móricz Zsigmond - Zrínyi Epigrammata Móricz Zsigmond - Zrínyi Epigrammata
Szörnyű sziklaszál, magyar magában fényködben áll; idegen erők...
Sport a 32-es vadászoknál Sport a 32-es vadászoknál
A 32-es vadászokhoz került egy-két sportszerető ifju kezdeményezésére...
Schöpflin Aladár -  Ábrányi Emil Schöpflin Aladár - Ábrányi Emil
Ábrányi Emil abban a költői nemzedékben érkezett az irodalomba,...
A szeszrobot A szeszrobot
....és pontosan kiméri mindönkinek a maga bor- vagy pálinkaporcióját....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98