Dtum
Login with Facebookk
1905 | Május

A kénesőgőzös lámpákról

Az eddig ismert összes világitó testek közül, ökonómiájukat tekintve, első helyen állanak az úgynevezett kénesőgőzös lámpák. A kénesőt világitásra már 1675-ben kezdték alkalmazni.

Az első lámpát Hawksbee 1708-ban készitette el, ki az ivfényt vákuumban állitotta elő, de ezen lámpát csak fizikai czélokra lehetett használni, gyakorlatban nem volt keresztül vihető.

Way 1860-ban szintén készitett kénesgőgőzös lámpát, de ő már a kénesőt szabad levegőn hagyta égni. A feltaláló kisérletezés közben a mérges kéneső-gőzöknek esett áldozatul.

Arons-nak kéneső-elektródok között, alacsony feszültség mellett meglepő hosszuságu (60 cm) ivet sikerűlt előállitani, mely ivnél 61 volt az elektródok közötti feszűltség és 14 ampért vett fel.

Arons ezen kisérlethez egy 2 cm átmérőjü U alaku üvegcsövet alkalmazott, melynek két alsó szárában voltak elhelyezve a kéneső-elektrodrótok, tehát mint láthatjuk, ennél a lámpánál mindkét elektród kéneső volt. Arons volt az első, ki 1892-ben használható lámpát készitett.

A kéneső-gőzös lámpák elve a következő:

Veszünk egy üvegcsövet,melynek alsó kiszélesitett végébe eletród gyanánt kénesőt helyezünk el. Ezen elektród a cső aljába forrasztott platinahuzal által kerűl az árammal összeköttetésbe. Az üvegcső felső végén pedig egy fémelektródot alkalmazunk,melyhez szintén az üvegbe forrasztott platinahuzallal vezetjük az áramot. Magában az üveg elsejében vákuum van.

Ha most az igy elkészitett készüléket felrázzuk, azaz összeköttetést hozunk létre a fém- és kéneső-elektród között, akkor az ívfény keletkezik, mely nagy hőfokánál fogva a kénesőt elkezdi erősen gőzölögtetni és akkor az áram a keletkező gőzöket hozza izzásba az üvegcső teljes hosszában, mely intenziv világitó szalagot ád.


Az ábránkon látható Cooper-Hewitt-féle lámpa, mely daczára annak, hogy már 4 év óta ismeretes, mégis csak fél éve, hogy kikerült a gyakorlatba.

Ezen lámpa szerkezete a következő. A készülék áll egy üvegcsőből, melynek felső vége körtealakuvá szélesedik avégből, hogy először is a lámpában uralkodó gőzfeszűltséget szabályozza, továbbá pedig, hogy az erősen felmelegedett kéneső-gőzöknek hűtőteréül is szolgáljon.

A lámpához szükséges kéneső az üvegcső kiszélesitett aljában van elhelyezve, mely a negativ elektródot képezi s az üvegcső aljába forrasztott platinahuzalból kapja az árammal való összeköttetést.

A pozitiv elektródot az üvegcső felső részében elhelyezett fémelektród képezi, mely rendesen vasból készűl, kehely alakura van formálva és szintén az üvegbe forrasztott platinahuzal segélyével van összekötve az árammal.

Az elektromos áram mindig a negativ polustól a pozitivig haladhat, vagyis a kéneső-gőzök csakis az ily irányu áramokat engedik keresztül. Ezen sajátos tulajdonságát ennek a lámpának Hewitt különféle váltakozó áramu készülékeknél is felhasználta.

Hátrányként emlitendő fel, hogy szinük még nem egészen megfelelő és hogy még nagyon drágák. Daczára annak, hogy a lámpa maga oly egyszerü, mégis egy 75 cm ivhosszuságú 500-600 gyertyás Cooper-Hewitt-féle lámpa tertozékaival együtt 150k-ba kerűl.

Mindazonáltal ezen lámpák a világitó technikában nagy haladást képeznek s ha az emlitett hátrányokat sikerűl majd megszüntetni, a kénesőgőzös lámpáknak még szép jövőt jósolhatunk.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kénesőgőzös egyenáramu lámpa működése Kénesőgőzös váltakozóáramu lámpa működése
Cikk-ajánló
Közgazdasági tanulmány az utcán Közgazdasági tanulmány az utcán
A világ nagyot változott a háboru alatt és különösen nagy az...
Egy vezető fasiszta politikus Mussolini beszédéről Egy vezető fasiszta politikus Mussolini beszédéről
A Regime Fascista szombati számában Farinacci felszólitja a fasiszta...
Photographáló postagalambok Photographáló postagalambok
A madártávlatból felvett photographiák eddig léggömbök, sárkányos és...
Cosbuc György a most élő román költők egyik legjelesebbike
Cosbuc György a most élő román költők egyik legjelesebbike, kinek...
Egyszerüsitették a gyümölcskivitelt Egyszerüsitették a gyümölcskivitelt
A száraz időjárás minden tekintetben kedvez a gyümölcstermésnek....
Yonai tengernagy lett japán új miniszterelnöke Yonai tengernagy lett japán új miniszterelnöke
Már napok óta tudta az egész világ közvéleménye, hogy Abe tábornok...
Egy magyar nyelvtudós halálára Egy magyar nyelvtudós halálára
Oly észrevétlenül tűnt el az élők sorából Kertén Manó, mint amily...
Az állami vasművek új beruházásai Az állami vasművek új beruházásai
Az állami vasművek üzemének kibővítése érdekében Wekerle Sándor, mint...
Az orosz czár és a bolgár nagyfejedelem találkozása Az orosz czár és a bolgár nagyfejedelem találkozása
Mihailovics Sándor orosz nagyherczeg látogatása nem forradalmi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98