Dtum
Login with Facebookk
1905 | Május

Milyen szinű a víz?

Ezen kérdésen nem sokan szoktak gondolkozni, mert az emberek nagyobb része nem szokta keresni az egyes megfigyelések közti kapcsolatot s a bennük rejlő törvényszerűséget, ha még oly gyakran ütközik is szemükbe.

Ha feltünik is, hogy a viz egyszer kéknek, máskor zöldnek, feketének, szürkének látszik, stb. megelégszenek a felületes megfigyeléssel s még ezt sem teszik meg pontosan. Hányan veszik pl. észre, hogy ugyanannak a tónak a vize egész más szinű, ha a tó közepéről, s más, ha partjáról nézzük.

A zürichi tó vize például szép időben kéknek látszik a felületes szemlélő előtt, holott a legkékebb ég mellett sem kék, hanem zöld. A genfi tó vize ellenben derült, vagy borús ég mellett is egyaránt kéknek látszik s csakugyan kék is.

Vannak azonban helyek, a honnan nézve zöldnek tetszik, különösen jobbpartja s nyugati része felé. Itt ugyanis dombok és sik vidék veszik körül, míg a hol magas hegyek emelkednek a partján, ott mélyebb a vize s egyúttal kékebb is.

Ez utóbbi megfigyelés két egymás mellett álló tüneményt mutat fel: a kék szín a mély vizzel, a zöld szín a sekély vizzel jár együtt. De ez nem jelenti azt, hogy azért kék a viz, mert mély, - hiszen van igen mély viz, a mely zöldnek látszik.

A kérdéssel sokat foglalkoznak a tudósok is. Egy Forel nevű svájczi tudós, a ki igen alaposan tanulmányozta a genfi tavat a természettudomány minden szempontjából, azt mondja, hogy a viz eredeti szine kék s ha zöldnek látszik néha, ennek a benne levő szerves anyagok az okai.

Ebből az következik, hogy a kék viz egyúttal tisztább is s így a benne fürdőknek nemcsak kellemesebb, hanem egészségesebb is. Általánosan ismert tény, hogy a glecser-tavak vize, a melybe legkevésbbé vegyülnek egyéb anyagok, a legtöbb esetben kékes szinű, sőt néha egészen sötétkék.

Ámde ismét feltünő, hogy oly nagy tavak vize, a melybe jelentékeny folyók tisztátalan városi csatornák, stb. keverednek, mégis meglehetősen kéknek látszik. Ennek oka alighanem a nap, a mely a viz felületéről folytonosan nagy tömegeket elpárologtat s ezekkel együtt a vizbe keveredett tisztátalanságokat is eltávolítja.

A partok mellett, a hol sekélyebb a viz, a szennyes anyagok ez eltávolítása lassabban és tökéletlenebbűl megy végbe. Ezért a fürdőzők jól teszik, ha csónakkal eltávolodnak a parttól s úgy fürödnek ott, a hol tisztább a viz.

Ha azonban a tiszte, minden idegen alkatrésztől mentes viznek csakugyan van szine, akkor a pohárban levő viznek is szinesnek kellene lennie, a mi ellenmondásnak látszik midnennapi tapasztalatainkkal szemben. A fődolog azonban az, hogy a kisérletet ne nagyon kis mennyiségű vizzel tegyük s a fényt engedjük jól keresztül menni rajta.

Már Bunsennek sikerült egy két méter hosszú, vizzel telt csőben kéknek mutatni fel a vizet. Ha tehát igaz, hogy csak egyedül a fény határozza meg a viz szinét, akkor szinváltozásai a viztől keresztülbocsátott, vagy visszavert fénysugarak szinétől függnek.


Ezen a nyomon egyes tudósok vörös szövetekkel, fehér tányérokkal, tükrökkel s különböző fényforrásokkal érdekes kisérleteket tettek. Ezen a révén ahhoz az elmélethez jutunk, hogy a viz zavaros közegnek tekintendő, melynek szinét a benne különböző törvények szerint megtörő fénysugarak idézik elő.

Egy másik elmélet szerint, mely khémiai alapon áll, a viz szine csupán csak azoktól az anyagoktól függ, melyek benne fel vannak oldódva. Azon tavak, melyeknek feneke turfa, feketék. Ha a fenékben van tufra-szerű anyag, de kevés, akkor a természettől kék viz előbb zöld, aztán barna s végül fekete lesz. Mennél kékebb a viz annál átlátszóbb.

Egy Durocher nevű franczia tudós a mult század közepén azt a tételt állította fel, hogy a viz szinéről meg lehet állapítani, honnan ered: a glecser-viz kék, a láp-viz barna, stb. Ebben van némi igazság, különösen a folyóviz sokkal többet árul el eredetéről, mint a tavak vize.

Ugyanaz a hegyi patak ugyanarról a helyről nézve az év különböző szakai szerint különbözőnek látszik. Télen csaknem szintelen, januárban eléri legmélyebb vizállását, mert a régi hó már lefolyt benne, az új pedig még nem olvadt meg; tavasz felé, márczius elején észrevehetően emelkedni kezd, hogy májusban és juniusban elérje legmagasabb állását.

Ez időben a piszkos hóviz és homok keveredése révén szürkés-zöld a szine. Juliusban és augusztusban, a zivatarok idején, mikor a sok esőviz mindenféle növényrészeket, földet, stb. visz bele, piszkos sárga szinűvé lesz, majd csokoládé-barna; ez a szin néha csak napokig tart, de annál erősebb. Ősz felé ismét tisztább lesz a viz s tél kezdetén lesz legtisztábbá.

Hogy kevesebb a kékvizű folyó, mint a kékvizű tó, az nagyon érhető azért, mert a folyóviz sokkal több szennyet visz magával s a medre is nagyobb hatással van a viz szinére. Szóval össze lehet foglalni azt az eredményt, hogy a kék viz nemcsak a legszebb, hanem a legtisztább s igy a legegészségesebb is.

A zöld viz is használható fürdésre és ivásra, mig a fekete, sárga, vagy barna szinű vizet nem tanácsos egyik czélra sem használni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98