Dtum
Login with Facebookk
1905 | Május

Milyen szinű a víz?

Ezen kérdésen nem sokan szoktak gondolkozni, mert az emberek nagyobb része nem szokta keresni az egyes megfigyelések közti kapcsolatot s a bennük rejlő törvényszerűséget, ha még oly gyakran ütközik is szemükbe.

Ha feltünik is, hogy a viz egyszer kéknek, máskor zöldnek, feketének, szürkének látszik, stb. megelégszenek a felületes megfigyeléssel s még ezt sem teszik meg pontosan. Hányan veszik pl. észre, hogy ugyanannak a tónak a vize egész más szinű, ha a tó közepéről, s más, ha partjáról nézzük.

A zürichi tó vize például szép időben kéknek látszik a felületes szemlélő előtt, holott a legkékebb ég mellett sem kék, hanem zöld. A genfi tó vize ellenben derült, vagy borús ég mellett is egyaránt kéknek látszik s csakugyan kék is.

Vannak azonban helyek, a honnan nézve zöldnek tetszik, különösen jobbpartja s nyugati része felé. Itt ugyanis dombok és sik vidék veszik körül, míg a hol magas hegyek emelkednek a partján, ott mélyebb a vize s egyúttal kékebb is.

Ez utóbbi megfigyelés két egymás mellett álló tüneményt mutat fel: a kék szín a mély vizzel, a zöld szín a sekély vizzel jár együtt. De ez nem jelenti azt, hogy azért kék a viz, mert mély, - hiszen van igen mély viz, a mely zöldnek látszik.

A kérdéssel sokat foglalkoznak a tudósok is. Egy Forel nevű svájczi tudós, a ki igen alaposan tanulmányozta a genfi tavat a természettudomány minden szempontjából, azt mondja, hogy a viz eredeti szine kék s ha zöldnek látszik néha, ennek a benne levő szerves anyagok az okai.

Ebből az következik, hogy a kék viz egyúttal tisztább is s így a benne fürdőknek nemcsak kellemesebb, hanem egészségesebb is. Általánosan ismert tény, hogy a glecser-tavak vize, a melybe legkevésbbé vegyülnek egyéb anyagok, a legtöbb esetben kékes szinű, sőt néha egészen sötétkék.

Ámde ismét feltünő, hogy oly nagy tavak vize, a melybe jelentékeny folyók tisztátalan városi csatornák, stb. keverednek, mégis meglehetősen kéknek látszik. Ennek oka alighanem a nap, a mely a viz felületéről folytonosan nagy tömegeket elpárologtat s ezekkel együtt a vizbe keveredett tisztátalanságokat is eltávolítja.

A partok mellett, a hol sekélyebb a viz, a szennyes anyagok ez eltávolítása lassabban és tökéletlenebbűl megy végbe. Ezért a fürdőzők jól teszik, ha csónakkal eltávolodnak a parttól s úgy fürödnek ott, a hol tisztább a viz.

Ha azonban a tiszte, minden idegen alkatrésztől mentes viznek csakugyan van szine, akkor a pohárban levő viznek is szinesnek kellene lennie, a mi ellenmondásnak látszik midnennapi tapasztalatainkkal szemben. A fődolog azonban az, hogy a kisérletet ne nagyon kis mennyiségű vizzel tegyük s a fényt engedjük jól keresztül menni rajta.

Már Bunsennek sikerült egy két méter hosszú, vizzel telt csőben kéknek mutatni fel a vizet. Ha tehát igaz, hogy csak egyedül a fény határozza meg a viz szinét, akkor szinváltozásai a viztől keresztülbocsátott, vagy visszavert fénysugarak szinétől függnek.


Ezen a nyomon egyes tudósok vörös szövetekkel, fehér tányérokkal, tükrökkel s különböző fényforrásokkal érdekes kisérleteket tettek. Ezen a révén ahhoz az elmélethez jutunk, hogy a viz zavaros közegnek tekintendő, melynek szinét a benne különböző törvények szerint megtörő fénysugarak idézik elő.

Egy másik elmélet szerint, mely khémiai alapon áll, a viz szine csupán csak azoktól az anyagoktól függ, melyek benne fel vannak oldódva. Azon tavak, melyeknek feneke turfa, feketék. Ha a fenékben van tufra-szerű anyag, de kevés, akkor a természettől kék viz előbb zöld, aztán barna s végül fekete lesz. Mennél kékebb a viz annál átlátszóbb.

Egy Durocher nevű franczia tudós a mult század közepén azt a tételt állította fel, hogy a viz szinéről meg lehet állapítani, honnan ered: a glecser-viz kék, a láp-viz barna, stb. Ebben van némi igazság, különösen a folyóviz sokkal többet árul el eredetéről, mint a tavak vize.

Ugyanaz a hegyi patak ugyanarról a helyről nézve az év különböző szakai szerint különbözőnek látszik. Télen csaknem szintelen, januárban eléri legmélyebb vizállását, mert a régi hó már lefolyt benne, az új pedig még nem olvadt meg; tavasz felé, márczius elején észrevehetően emelkedni kezd, hogy májusban és juniusban elérje legmagasabb állását.

Ez időben a piszkos hóviz és homok keveredése révén szürkés-zöld a szine. Juliusban és augusztusban, a zivatarok idején, mikor a sok esőviz mindenféle növényrészeket, földet, stb. visz bele, piszkos sárga szinűvé lesz, majd csokoládé-barna; ez a szin néha csak napokig tart, de annál erősebb. Ősz felé ismét tisztább lesz a viz s tél kezdetén lesz legtisztábbá.

Hogy kevesebb a kékvizű folyó, mint a kékvizű tó, az nagyon érhető azért, mert a folyóviz sokkal több szennyet visz magával s a medre is nagyobb hatással van a viz szinére. Szóval össze lehet foglalni azt az eredményt, hogy a kék viz nemcsak a legszebb, hanem a legtisztább s igy a legegészségesebb is.

A zöld viz is használható fürdésre és ivásra, mig a fekete, sárga, vagy barna szinű vizet nem tanácsos egyik czélra sem használni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Bulgária: a százéves emberek és a rózsaolaj hazája Bulgária: a százéves emberek és a rózsaolaj hazája
Amikor az úgynevezett „keleti expressz” 1887 augusztus...
Bárány István új rekordja Bárány István új rekordja
Gyönyörű időben, nagyszerű látogatottság mellett rendezte meg a...
Magyarok a román válogatottban! Magyarok a román válogatottban!
Perényi, Mészáros, Szegedi, Fábián, Bodola és Tóth III az ellenünk...
Fényképezés a repülőgépről Fényképezés a repülőgépről
A repülőgépről való fényképezés problémájánál elsősorban azt kell...
Ujabb hatmilliárd kölcsönt kapnak az elemi csapástól sujtott gazdák Ujabb hatmilliárd kölcsönt kapnak az elemi csapástól sujtott...
Az elemi csapások által sujtott kisgazdák részére ujabb hatmilliárd...
Farkas Ödön átigazol Farkas Ödön átigazol
Farkas Ödön, a magyar műugróbajnok, átigazolását kérte az FTC-be. A...
Modern csodák 2. Modern csodák 2.
Minden csodálatot megérdemlő, folytonos és gyors fejlődés után ma már...
Az FTC szenior versenye Az FTC szenior versenye
Az FTC slágernek ígérkező szenior birkózó versenyének nívóját...
Ki kormányozza a választások után Angliát Ki kormányozza a választások után Angliát
Erre a kérdésre csak egy választ kaphat az idegen, akárkit kérdez is...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98