Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1905 | Március

A bankok vidéki fiókjai

Kisebb-nagyobb mértékben, de csaknem világszerte a bankszervezetnek mélyreható átalakulásával állunk szemben.
A folyamat két főmomentuma határozottan fölsimerhető. Az egyik a bankok fiókhálózatának mind nagyobb kiterjedése, a másik a kicsi és közép bankoknak egy nagyszabásu vállalatba való egyesítése, illetve beolvasztása.

Ez a fejldődési processzus nálunk Magyarországon is megindult.
Egyelőre a bankfiókoknak a vidékre való kitolásának formájában jelentkezik; nem fog azonban elmaradni az átalakulási folyamat másik fázisa sem, mely Anglia után most főleg Németországban került napirendre. Ezen átalakulásnak tagadhatatlanul messzire nyuló következményei vannak. 

A fiókhálózat kiszélesbítésének okai első sorban abban a törekvésben keresendők, hogy a bankok hatáskörébe a népesség uj rétegei is belevonhatók legyenek.
Bankösszeköttetésekkel eddig csaknem kizárólag a nagyobb gazdasági egyedek (iparvállalatok, tőkeerős kereskedelmi cégek, stb.) birtak mig a társadalom közép- vagy alsóbb osztályai annak jótéteményeit nélkülözni voltak kénytelenek. Maguk a bankok fiókhálozatuk révén betéteiket és általában forgalmukat jelentékenyen fokozhatják, azonfelül messzi vidékeken tőkéiket sokkal kedvezőbb föltételek mellett, helyezhetik el, mint tehetik a forgalmi gócpontokban, ahol élénkebb versenynyel kell megküzdeniök. 

Mindenesetre rendkívül tanulságos szemlélni azon hatást, melyet a bankszervezetben megindult eme fejlődési folyamat maga után von. Oly államokban, amelyekben a magánbankári intézmény azelőtt nagy virágzásnak örvendett, ezen osztály elhanyatlása mindjárt a részvénybankok keletkezésekor megkezdődött ugyan de rohamosan csak a bankélet terén beállott uj események folytán következett be. 

A bankszervezet uj kialakulásának azonban más irányban is fontos következményei vannak.
Nem kicsinylendő hatás várható a bankszemélyzet szellemei nivója emelése szempontjából, mert a központi iskolázott tisztviselők küldetnek a vidéki fiókokhoz s így szélesebb látkör, alaposabb képzettség érvényesül az ügyletek elintézése körül.

A bankoknak nagy üzemben való szervezkedése szilárdan tagolt tisztviselő hierarchiát hoz létre.
Ezen belül az egyéni kiváló tulajdonságokkal biró tisztviselőknek inkább van módjuk vezető szerephez jutni, miután a fiókok élén az önálló tevékenységre sürübben kinálkozik alkalom. Bizonyos azonban, hogy azon szoros személyes összeköttetés, mely magánbankár és ügyfelei közt fönnállott, az uj bankszervezet mellett megszakad s annak előnyeit most más tényezőknek kell pótolniok. A személyi hitel mivelésére a változás alig lehet kedvező hatással. 

Egészben véve a nagyközönségnek mégis lesz oka az uj renddel megelégedve lennie.
Amitől ugyanis eleinte tartottak, hogy t. i. a központosítási törekvések a bankéletben bizonyos monopoliumot fognak teremteni, amennyiben a megmaradó nagy intézetek a kartel valamely formáját valósítják meg s a közönségre alacsony betét-kamatot és magas kölcsönkamatot fognak rákényszeriteni, ez egyáltalában nem következett be, sőt – a jelenségek határozottan erre vallanak – az ellenkező eredményre van kilátás. Ép a központosítás, párosulva a fiókrendszer elterjedésével, a bankok közt erős versenyre vezet, melynek kihatása, hogy a közönség kedvezőbb kamatviszonyok élvezetébe jut és általában kényelemre, előzékenyebb kiszolgálásra nagyobb gond fordittatik.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Kartell
Szabóné Fricska Anna

A tőkés csoportok együttműködésének legegyszerűbb (és legnépszerűbb) formája a kartell.


A kapcsolatban lévő csoportok, vállalatok teljesen önállóak, egymástól függetlenek maradnak, viszont a gazdaság működésének néhány területére megállapodást kötnek. Így valósulhat meg árakban, a piac felosztásában vagy a termelés mennyiségében az együttműködés.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
A Magyar Olimpiai Bizottság alakuló gyűlése. A Magyar Olimpiai Bizottság alakuló gyűlése.
Apponyi Albert gróf közoktatásügyi miniszter e hó 30-án hívta össze a...
Antal István nemzetvédelmi miniszter a szentistváni gondolatról beszélt Apatinban Antal István nemzetvédelmi miniszter a szentistváni gondolatról...
Nagy ünnepség keretében avatták fel pünkösd vasárnap Apatin...
Márkahamisitás miatt vasárnap letartóztattak Budapesten egy fiatal festőművészt Márkahamisitás miatt vasárnap letartóztattak Budapesten egy fiatal...
Néhány nappal ezelőtt a németországi Rotterburg rendőrségétől...
Lipski őrvezető, Lengyelország volt berlini követe beszél az augusztus 31-i történelmi éjszakáról Lipski őrvezető, Lengyelország volt berlini követe beszél az...
Érdekes riportot közöl a Paris-soir Lipskiről, Lengyelország utolsó...
Mellékucca dráma a bécsi Sacherban Mellékucca dráma a bécsi Sacherban
Az elmúlt hét keddjén a bécsi Sacher -szálló egyik elsőemeleti...
A tornaversenyek méltatása a napilapokban A tornaversenyek méltatása a napilapokban
Még nem is olyan régen a napilapok csak keveset és kelletlenül...
Versailles – Párizs távfutóverseny Versailles – Párizs távfutóverseny
A franciák legklasszikusabb országúti távfutóversenye az 1902. óta a...
Szabó Dezső könyve Szabó Dezső könyve
Napló és elbeszélések. Az egyik rész nem a kicsapott hím szexuális...
A portugál kormány hivatalos közleménye a portugál-angol megegyezésről A portugál kormány hivatalos közleménye a portugál-angol...
A portugál kormány hivatalos közleményt tett közzé a Brit Egyesült...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98