Dtum
Login with Facebookk
1905 | Március

A Magyar Néprajzi Társaság közgyűlése

Márczius 22-ikén tartotta meg Szalaí Imre elnöklésével a Néprajzi Társaság évi közgyűlését, a melyen Berzeviczy Albert kultuszminiszter és Zichy Jenő gróf is résztvettek. Szalay Imre elnöki megnyitójában főként azt a fontos szerepet fejtegette, a melyet az etnográfia, mint a történet segédtudománya a népek őstörténetének földerítésében játszik.

Felhívta a tagok figyelmét az Oroszországban létesített középázsiai Nemzetközi Egyesületre, melynek munkálkodása kiváltképen bennünket, magyarokat érdekel, a kik folyton kutatjuk az őshaza eredetét. Majd bejelentette, hogy a kormány átengedte a városligeti iparcsarnok egy részét a Nemzeti Muzeum néprajzi gyűjteményének, s így néprajzi muzeumunk jobb elhelyezést nyer.

Dr. Sebestyén Gyula főtitkár évi jelentésében részletesen ismertette a társaság mult évi munkálkodását. A társaság tagjainak ujabb munkái közül fölemlítette gróf Zichy Jenő ásziai utazásáról közelebb megjelent nagy kötetét s Vikár Bélának Somogymegye népköltéséről most megjelent könyvét s a finnek nemzeti époszának, a *Kalevalá*-nak teljes fordítását.

Megemlékezett a vidéki múzeumok szaporodásáról; ilyen etnográfiai jellegű múzeumok újabban Déván, Máramarosszigeten, Miskolczon, Nagy-Enyeden, Temesvárt, Veszprémben és Zomborban támadtak. Ilyen a Szamosujváron nemrég alapított örmény múzeum, stb.

 

A pénztárnok és könyvtárnok jelentése után végül a választásra került a sor. Az eddigi elnököket és tisztikart választották meg ujból. Választottak azonkívül negyven fővárosi és tíz vidéki választmányi tagot.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98